Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 553 din 1183

Intenţionaţi să remorcaţi un autoturism cu servodirecţie rămas în pană de motor. Ce trebuie să aveţi în vedere?

A blocaţi direcţia;
B manevrarea volanului solicită un efort fizic mai mare, de aceea veţi efectua tractarea cu deosebită atenţie;
C nu aveţi voie să-l remorcaţi în această situaţie.

Explicație întrebare (actualizată 2021)

Pentru varianta  A 

Blocarea direcției (blocarea volanului) nu se va activa atât timp cât „contactul” autovehiculului este pus, adică este introdusă cheia în contact și răsucită pâna la prima treaptă, chiar daca motorul nu este pornit.


Pentru varianta  B 

Servodireția ajută la manevrarea volanului cu mimin de efort fizic, dar pentru funcționarea acestuia trebuie ca motorul autovehiculului să fie în funcțiune (motorul să fie pornit). Prin urmare, dacă intentionaţi să remorcaţi un autoturism cu servodirecţie rămas în pană de motor, trebuie să aveti în vedere că manevrarea volanului solicită un efort fizic mai mare şi, de aceea, tractarea trebuie efectuată cu deosebită atenţie. Trebuie să reținem că dacă servodirecția nu mai funcționează nu înseamnă că sistemul de direcție nu mai funcționează, acesta va funcționa, dar se va manevra mai greoi.

Trebuie să ținem cont că se interzice remorcarea unui autovehicul al cărui sistem de direcţie este defect. În acest caz poate fi remorcat doar dacă remorcarea se realizează prin suspendarea roţilor directoare.


Pentru varianta  C 

Vă este permisă remorcarea autovehiculului cu servodirecţie rămas în pană de motor, atât timp cât sistemul acestuia de direcţie funcţionează. În cazul în care sistemul acestuia de direcţie nu funcţionează poate fi remorcat doar dacă remorcarea se realizează prin suspendarea roţilor directoare.


Răspunsul corect este: B

Găsiți aici lecție video cu Obligații la remorcarea vehiculelor --> Codul Rutier - Obligații la remorcarea vehiculelor

Articole de referință (actualizate 2021)

Regulament - Articolul 157

(1) Remorcarea unui autovehicul se face cu respectarea următoarelor reguli:
a) conducătorii autovehiculelor trăgător şi, respectiv, remorcat trebuie să posede permise de conducere valabile pentru categoriile din care face parte fiecare dintre autovehicule;
b) autovehiculul trăgător să nu remorcheze un autovehicul mai greu decât masa lui proprie, cu excepţia cazului când remorcarea se efectuează de către un autovehicul destinat special depanării;
c) remorcarea trebuie să se realizeze prin intermediul unei bare metalice în lungime de cel mult 4 m. Autoturismul ale cărui mecanism de direcţie şi sistem de frânare nu sunt defecte poate fi remorcat cu o legătură flexibilă omologată, în lungime de 3-5 m. Bara sau legătură flexibilă trebuie fixată la elementele de remorcare cu care sunt prevăzute autovehiculele;
d) conducătorul autovehiculului remorcat este obligat să semnalizeze corespunzător semnalelor efectuate de conducătorul autovehiculului trăgător. Atunci când sistemul de iluminare şi semnalizare nu funcţionează, este interzisă remorcarea acestuia pe timpul nopţii şi în condiţii de vizibilitate redusă, iar ziua poate fi remorcat dacă pe partea din spate are aplicate inscripţia "Fără semnalizare", precum şi indicatorul "Alte pericole".
(2) Dacă remorcarea se realizează prin suspendarea cu o macara sau sprijinirea pe o platforma de remorcare a părţii din faţă a autovehiculului remorcat, atunci în acesta nu trebuie să se afle nicio persoană.
(3) Se interzice remorcarea unui autovehicul cu două roti, cu sau fără ataş, a autovehiculului al cărui sistem de direcţie nu funcţionează sau care nu este înmatriculat ori înregistrat sau când drumul este acoperit cu polei, gheaţă ori zăpadă. Se interzice şi remorcarea a două sau mai multe autovehicule, a căruţelor, a vehiculelor care în mod normal sunt trase sau împinse cu mâna ori a utilajelor agricole.
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), se permite remorcarea unui autovehicul al cărui sistem de direcţie nu funcţionează numai în cazul când remorcarea se realizează prin suspendarea roţilor directoare ale autovehiculului remorcat cu o macara sau sprijinirea roţilor directoare ale autovehiculului remorcat pe o platforma de remorcare.

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

11 Comentarii Lasă un comentariu

Lorena Cosa
Lorena Cosa 15.03.2021 09:01
puteti sa imi explicati mai exact ce inseamna servodirectia ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 15.03.2021 16:53

Servodirectia reduce forta necesara pentru manevrarea volanului, usurand astfel munca soferului si ajutand la amortizarea oscilatiilor sistemului de directie.


Carmen Cadar
Carmen Cadar 12.02.2021 15:05
Chestionarele de pe scoala rutieră sunt la fel (întrebările si raspunsurile) ca cele cand dai sala?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.02.2021 15:33

Intrebarile de aici sunt exact cele de la DRPCIV, adica cele de la examen. Ca sa te convingi uite aici un video demonstrativ


Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.02.2021 15:34

Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.


Alex Aron
Alex Aron 19.12.2020 20:48
Se cam repeta anumite intrebari, e ok?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 20.12.2020 10:25

Intrebarile nu se repeta, nu o sa gasesti 2 intrebri cu aceleasi variante de raspuns.


Feraru Adelina
Feraru Adelina 24.04.2020 10:49
Îmi plac toate chestionarele
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 24.04.2020 15:52

Recomandam ca prima data sa se faca mediul de invatare si abia apoi cele 45 de chestionare, asa se invata cel mai eficient.

In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare. 


Stefan Florea
Stefan Florea 14.07.2018 12:40
Ce se intelege prin pana de motor?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 04.08.2018 15:38

Orice defectiune la ansamblul motor ce te opreste din putea continua deplasare.


Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓