Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1192)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 558 din 1192

Intenţionaţi să remorcaţi un autoturism cu servodirecţie rămas în pană de motor. Ce trebuie să aveţi în vedere?

A blocaţi direcţia;
B manevrarea volanului solicită un efort fizic mai mare, de aceea veţi efectua tractarea cu deosebită atenţie;
C nu aveţi voie să-l remorcaţi în această situaţie.

Explicație (actualizată 2023)

Pentru varianta  A 

Blocarea direcției (blocarea volanului) nu se va activa atât timp cât „contactul” autovehiculului este pus, adică este introdusă cheia în contact și răsucită pâna la prima treaptă, chiar daca motorul nu este pornit.


Pentru varianta  B 

Servodirecția ajută la manevrarea volanului cu mimin de efort fizic, dar pentru funcționarea acestuia trebuie ca motorul autovehiculului să fie în funcțiune (motorul să fie pornit). Prin urmare, dacă intentionaţi să remorcaţi un autoturism cu servodirecţie rămas în pană de motor, trebuie să aveti în vedere că manevrarea volanului solicită un efort fizic mai mare şi, de aceea, tractarea trebuie efectuată cu deosebită atenţie. Trebuie să reținem că dacă servodirecția nu mai funcționează nu înseamnă că sistemul de direcție nu mai funcționează, acesta va funcționa, dar se va manevra mai greoi.

Trebuie să ținem cont că se interzice remorcarea unui autovehicul al cărui sistem de direcţie este defect. În acest caz poate fi remorcat doar dacă remorcarea se realizează prin suspendarea roţilor directoare.


Pentru varianta  C 

Vă este permisă remorcarea autovehiculului cu servodirecţie rămas în pană de motor, atât timp cât sistemul acestuia de direcţie funcţionează. În cazul în care sistemul acestuia de direcţie nu funcţionează poate fi remorcat doar dacă remorcarea se realizează prin suspendarea roţilor directoare.


Răspunsul corect este: B

Găsiți aici lecție video cu Obligații la remorcarea vehiculelor --> Codul Rutier - Obligații la remorcarea vehiculelor

Articole de referință (legislație 2023)

Regulament - Articolul 157

(1) Remorcarea unui autovehicul se face cu respectarea următoarelor reguli:
a) conducătorii autovehiculelor trăgător şi, respectiv, remorcat trebuie să posede permise de conducere valabile pentru categoriile din care face parte fiecare dintre autovehicule;
b) autovehiculul trăgător să nu remorcheze un autovehicul mai greu decât masa lui proprie, cu excepţia cazului când remorcarea se efectuează de către un autovehicul destinat special depanării;
c) remorcarea trebuie să se realizeze prin intermediul unei bare metalice în lungime de cel mult 4 m. Autoturismul ale cărui mecanism de direcţie şi sistem de frânare nu sunt defecte poate fi remorcat cu o legătură flexibilă omologată, în lungime de 3-5 m. Bara sau legătură flexibilă trebuie fixată la elementele de remorcare cu care sunt prevăzute autovehiculele;
d) conducătorul autovehiculului remorcat este obligat să semnalizeze corespunzător semnalelor efectuate de conducătorul autovehiculului trăgător. Atunci când sistemul de iluminare şi semnalizare nu funcţionează, este interzisă remorcarea acestuia pe timpul nopţii şi în condiţii de vizibilitate redusă, iar ziua poate fi remorcat dacă pe partea din spate are aplicate inscripţia "Fără semnalizare", precum şi indicatorul "Alte pericole".
(2) Dacă remorcarea se realizează prin suspendarea cu o macara sau sprijinirea pe o platforma de remorcare a părţii din faţă a autovehiculului remorcat, atunci în acesta nu trebuie să se afle nicio persoană.
(3) Se interzice remorcarea unui autovehicul cu două roti, cu sau fără ataş, a autovehiculului al cărui sistem de direcţie nu funcţionează sau care nu este înmatriculat ori înregistrat sau când drumul este acoperit cu polei, gheaţă ori zăpadă. Se interzice şi remorcarea a două sau mai multe autovehicule, a căruţelor, a vehiculelor care în mod normal sunt trase sau împinse cu mâna ori a utilajelor agricole.
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), se permite remorcarea unui autovehicul al cărui sistem de direcţie nu funcţionează numai în cazul când remorcarea se realizează prin suspendarea roţilor directoare ale autovehiculului remorcat cu o macara sau sprijinirea roţilor directoare ale autovehiculului remorcat pe o platforma de remorcare.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

19 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

Materialele prezentate pe această aplicație web/mobile fac obiectul drepturilor de autor și sunt protejate prin lege. Este permisă folosirea acestora doar în scop educațional personal. Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați.

© Copyright Școala Rutieră 2023

Toate drepturile rezervate.