Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1183)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 528 din 1183

Indicatorul vă interzice depăşirea?

A da;
B nu;
C indicatorul nu vi se adresează.

Explicație video (actualizată 2022)

Explicație (actualizată 2022)

În situația dată întâlniți indicatorul “Depășirea autovehiculelor, cu excepția motocicletelor fără ataș, interzisă”, acest indicator vă interzice depășirea tuturor autovehiculelor, cu excepția motocicletelor fără ataș. Acest indicator se adreseză tuturor conducătorilor de autovehicule (motociclete cu ataș, autoturisme, autocamioane, autobuze, etc.). Nu se adresează celor care conduc motociclete fără ataș.

Deci in situatia dată nu puteți depăși niciun vehicul cu motor, cu excepția motocicletelor fără ataș, însă aveți voie să depășiți vehicule simple (biciclete, vehicule cu tracțiune animală, vehicule împinse sau trase cu brațul).


Pentru a asigura o distanță laterală de siguranță corespunzătoare, conducătorii de autovehicule (cu excepția autovehiculelor cu două roți), vor efectua manevra de depășire a bicicletelor sau a trotinetelor electrice respectând, pe lângă obligațiile privind manevra de depășire, și următoarele obligații, în funcție de viteza cu care aceștia se deplasează (art. 118 alin. 2 din Regulament):

  • atunci când se deplasează cu o viteză de până la 50 de km/h, sunt obligați să efectueze manevra de depășire prin a încălca marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori cel de separare a benzilor pe același sens de circulație;
  • atunci când se deplasează cu o viteză mai mare de 50 de km/h, sunt obligați să efectueze manevra de depășire prin trecerea cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori cel de separare a benzilor pe același sens de circulație.

În concluzie, dacă te deplasezi cu până la 50 de km/h ești obligat măcar să încalci marcajul, iar dacă te deplasezi cu mai mult de 50 de km/h ești obligat măcar să treci cu jumătate din lățimea autovehiculului peste marcaj. Trebuie reținut că acestea de mai sus nu sunt doar recomandări, acestea sunt obligații, iar nerespectarea lor se sancționează conform legii.

De reținut că în cazul în care un sector de drum are acest marcaj realizat cu linie continuă nu se mai poate efectua depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice, pentru că este interzisă încălcarea sau trecerea peste acest marcaj cu linie continuă, iar pentru depășirea acestor vehicule este obligatorie încălcarea sau trecerea peste acest marcaj. Singura opțiune, regulamentară, este de a merge în spatele acestor vehicule până la terminarea marcajului cu line continuă și începerea marcajului cu linie discontinuă care se poate încălca și se poate efectua regulamentar depășirea acestor vehicule.

Aceste prevederi legislative legate de depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice au fost adăugate în 2021 în legislația rutiera.


Răspunsul corect este: A

Găsiți aici explicația completă a indicatorului --> Depășirea autovehiculelor, cu excepția motocicletelor fără ataș, intezisă

Articole de referință (legislație 2022)

Regulament - Articolul 120

(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
h) în zona de acţiune a indicatorului "Depăşirea interzisă";

Regulament - Articolul 118

(2) Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

13 Comentarii Lasă un comentariu


Vasile Larisa
Vasile Larisa 05.07.2021 20:48
Buna de câte ori tresa fac Mediu de învățat casa știu aa încât mai bine mulțumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.07.2021 05:54

Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vasile Larisa
Vasile Larisa 03.07.2021 10:04
Buna as vrea sa știu ca dacă repet mediu de Învățată iau sala
Și dacă fac cele 45
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 04.07.2021 05:56

Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.In felul asta inveti eficient si promovezi sigur examenul.Marius Damian
Marius Damian 09.01.2021 19:02
Am făcut mediu de învățare am gresit 178de întrebări greșite am sanse sa eau sala multumesc?
Marius Damian
Marius Damian 09.01.2021 20:19
Imi puteti da in sfat
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.01.2021 09:30

Iti recomandam sa repeti mediul de invatare si chestionarele pana le faci cu 25-26 de puncte.Ildiko Laura
Ildiko Laura 31.07.2020 13:36
Buna ziua as vrea sa stiu daca mai pot sa ma înscriu la scoala ? Deoarece am 8 clase. ? Astept raspuns , multumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 31.07.2020 14:58

„Niciun act normativ care reglementează obținerea permisului de conducere nu a fost modificat și prin urmare vechile reglementări rămân în vigoare. A existat un curent în media care anunța că din luna iulie vor fi o serie de modificări, însă informațiile nu au avut niciun suport real. Este adevărat – aspectele vehiculate au fost incluse în strategia națională privind reducerea numărului de accidente rutiere – însă până acum ele nu s-au concretizat în vreun proiect de act normativ”, a spus comisarul Marian Ciornea, șeful Serviciului Public Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor BotoșaniRaul Mocanu
Raul Mocanu 16.12.2018 19:37
Al doilea paragraf din explicația acestei întrebări ar trebui modificat deoarece este puțin incoerent.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 19.12.2018 14:00

Am modificat, mulțumim pentru observație!grosu cristi
grosu cristi 03.08.2018 15:55
Fac 25 26 eau sala
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 03.08.2018 19:31

Daca ai facut mediul de invatare iar cele 45 de chestionare le faci cu 25-26 de puncte fiecare, ai toate sansele sa iei examenul teoretic.


Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓