Conducătorul unui autovehicul / tractor agricol sau forestier căruia i-a fost prescris un tratament medicamentos trebuie să se asigure că administrarea acestuia nu-i va afecta capacitatea de a conduce.
Medicamentele sau substanţele care pot afecta capacitatea de a conduce sunt cele cu efect psihoactiv, acestea au efect asemănător cu cel al alcoolului şi pot reduce capacitatea de concentrare a unui conducător de autovehicul / tractor agricol sau forestier.
Medicamente ce contin substante cu efect asemanator cu cel al alcoolului:
- tranchilizante: romergan, distonocalm, rudotel, dormital, carboxin etc;
- somnifere: romergan, ciclobarbital, luminal etc;
- antialergice: nilfan, feniramin, tavegil;
- sedative şi hipnotice: extraveral, nitrazepan, hipnogal, bromoval etc.
Efecte negative:
- reducerea nivelului de concentrare al atenţiei;
- tulburări vizuale;
- confuzii, halucinaţii;
- stări de somnolenţă;
- stări de euforie;
- indiferenţă psihică;
- diminuarea reflexelor.
Administrarea medicamentelor nu ar trebuie să țină cont de conducerea unui autovehicul / tractor agricol sau forestier, atât timp cât acestea nu-i va afecta capacitatea de a conduce.
Dar dacă acestea îi va afecta capacitatea de a conduce, acesta nu mai poate conduce autovehicul / tractor agricol sau forestier.
Informarea trebuie să se facă despre DOZA MAXIMĂ, nu despre doza minimă.
Răspunsul corect este: A
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
Lasă un comentariu