Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 920 din 1183

Ce obligaţii aveţi dacă întâlniţi un vehicul cu semnalele speciale de avertizare luminoase de culoare albastră în funcţiune?


A nicio obligaţie, deoarece semnalul albastru se adresează coloanelor în mişcare;
B opriţi cât mai aproape de marginea drumului;
C acordaţi prioritate vehiculului de mai sus.

Explicație video (actualizată 2020)

Explicație întrebare (actualizată 2020)

Semnalele speciale de avertizare cu lumina de culoare ALBASTRĂ, îmreună cu cele sonore, va obliga sa acordati prioritate de trecere, iar pentru a acorda prioritate trebuie sa reduceti viteza de deplasare, sa eliberati banda de circulatie pe care va deplasati sau sa circulati cat mai aproape de bordura ori de acostament. În cazul în care, pentru acordarea de prioritate, trebuie să și opririți, aveți obligația de a face acest lucru.

Trebuie să știm că acestora le este permis să folosească semnalele luminoase fără a fi însoţite de cele sonore, în funcţie de natura misiunii ori de condiţiile de trafic, situaţie în care autovehiculul respectiv nu are regim de circulaţie prioritară. Dar situația inversă, să folosească doar semnalele sonore, fără a fi însoţite de cele luminoase, le este interzisă.

Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu semnalele speciale de avertizare --> Codul Rutier - Semnalele speciale de avertizare

Articole de referință (actualizate 2020)

OUG - Articolul 32

(1) Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii:
a) lumina roşie obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers cât mai aproape de marginea drumului;
b) lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere;
c) lumina galbenă obligă participanţii la trafic să circule cu atenţie.
(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:
b) pentru lumina albastră - autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, Ministerului Apărării Naţionale, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă;
(3) Autovehiculele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) trebuie să fie echipate şi cu mijloace speciale sonore de avertizare.

OUG - Articolul 37

(2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore.

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

20 Comentarii Lasă un comentariu

Anita Kerekes
Anita Kerekes 29.06.2020 08:28
Bună ziua, am și eu o nelămurire. Am înțeles ca atunci când au doar semnalele luminoase albastre, dar nu și cele sonore în funcțiune nu li se acorda prioritate. Dar dacă de exemplu sosește o ambulanta într-o intersecție, și are doar semnalele luminoase, claxonează cu claxonul acela special, dar nu are și sirenă pornita, are prioritate sau nu?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.07.2020 13:58

Se considera ca si acela ar fi un semnal special acustic, deci, trebuie acordata prioritate. Deși, din punctul nostru de vedere ar trebui folosit cel continuu, ca sa poată fi auzit de toți si din timp.


Anita Kerekes
Anita Kerekes 03.07.2020 20:46
Mulțumesc, am înțeles acum.
Bogdan Dudu
Bogdan Dudu 23.11.2019 08:00
Ori nu prea inteleg eu ori e redactat gresit in explicatie: .." le este permis sä foloseascä semnalele luminoase färä a fi insotite de cele sonore, in functie de natura misiunii ori de conditiile de trafic, situatie in care autovehiculul respectiv `nu are regim de circulatie prioritarä`. ".
Mai jos la enunturile legislative :
OUG - Articolul 32
...
b) lumina albastră obllgă partlclpanții la trafic să acorde prioritate de trecere;

Până la urmă are sau nu prioritate doar cu luminile albastre?
Sau explicatia nu se refera la semnalele luminoase albastre, ci la semnale luminoase făcute cu farurile; gen "flash-uri" ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.11.2019 12:22

Secțiunea a 7-a Semnalele utilizate de conducătorii autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară şi obligaţiile celorlalţi participanţi la traficArticolul 91(1) Semnalele mijloacelor speciale de avertizare, luminoase şi sonore, se folosesc de către conducătorii autovehiculelor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, numai dacă intervenţia sau misiunea impune urgenţă.(2) Semnalele mijloacelor de avertizare luminoasă pot fi folosite şi fără a fi însoţite de cele sonore, în funcţie de natura misiunii ori de condiţiile de trafic, situaţie în care autovehiculul respectiv nu are regim de circulaţie prioritară.(3) Se interzice utilizarea semnalelor mijloacelor de avertizare sonoră separat de cele luminoase.


Andrei Gribincea
Andrei Gribincea 08.03.2020 12:03
Exact, scrie clar ca nu are regim prioritar, cu toate astea raspunsul se refera la acordarea priorității...
Mariuca Maria
Mariuca Maria 17.09.2019 21:01
De ce se repeta întrebările? Am găsit multe întrebări asemănătoare în chestionare diferite!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 18.09.2019 16:13

Intrebarile nu se repeta, nu o sa gasesti 2 intrebari cu aceleasi raspunsuri.


Ciprian garmacea
Ciprian garmacea 17.12.2018 15:25
buna ziua. am si eu o nelamurire in legatura cu aceasta intrebare nr 920 din mediul de invatare din categoria B "Ce obligatii aveti daca intalniti un vehicul cu semnalele speciale de avertizare luminoase de culoare albastra in functiune?" Raspunsul corect este, (C) "acordati prioritate vehiculului de mai sus"
esti obligat sa acorzi prioritate vehiculelor cu semnale luminoase si sonore. dar vehiculelor care au in functiune doar semnalele speciale luminoase, de exemplu ambulanta care are in functiune doar lumina speciala de avertizare, vei fi obligat sa ii acorzi prioritate daca nu are si semnalele sonore in functiune in preuna cu cele luminoase?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 19.12.2018 13:47

Ai dreptate, întrebarea este neclara. Daca se folosea si cuvântul „doar” in formularea „doar cu semnalele albastre” era mai clar ca nu folosește si semnalele sonore. Întrebarea se găsește la examenul DRPCIV fix in aceasta forma, cu fix aceiași variante de raspuns si in aceeași ordine, iar răspunsul corect este exact cel de aici. Dacă vrei ca la examen sa fie considerat raspuns corect, bifează exact ca aici pe site.


Petrea Dorina
Petrea Dorina 21.11.2018 18:33
Sunt mulțumită de programu acesta am și eu sala miine dar stau cu teama speram sa fie bine

Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 22.11.2018 19:00

Daca ai facut mediul de invatare iar cele 45 de chestionare le faci cu 25-26 de puncte fiecare, ai toate sansele sa iei examenul teoretic.


Daniel Munteanu
Daniel Munteanu 31.10.2018 23:41
Nu va suparati am o intrebare daca eu am.sala acum pe 15.11.2018 si mie imi expira dosarul la sf lu decembrie si pe mn mar programa un exp in ianuarie ce se intampla?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.11.2018 16:35

Dupa ce iei sala sa vorbesti cu cei de la DRPCIV si poate te programeaza mai devreme.Daca iti expira dosarul si nu ai luat permisul o sa o iei de la 0.


Alexandru Pantilimon
Alexandru Pantilimon 01.07.2018 09:42
Întrebările la examen sun formulate la fel ca acestea ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.07.2018 09:43

Da, sunt fix aceleasi, cu aceleasi variante si cu aceeasi ordine a variantelor.Toate întrebările care îți pot cădea la sală se găsesc aici pe Școala Rutieră, în pasul 3 "Mediu de învățare".În cele 45 de chestionare se găsesc toate întrebările din Mediul de învâțare, dar fără câteva întrebări. Acestea câteva întrebări au fost adăugate de c*rând la examenul DRPCIV și le vei găsi doar în Mediul de învățare, de aceea este necesar să faci și Mediul de învățare.


Rares Grigoroscuta
Rares Grigoroscuta 05.05.2018 19:14
daca am facut doar pasul 3 si pasul 4 pot sa iau ? tin sa mentionez ca nu am facut primii 2 pasi
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.05.2018 10:26

Recomandam sa se faca toti cei 4 pasi de invatare.


Andreea
Andreea 23.04.2018 03:25
De ce se tot repeta intrebarile ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.04.2018 14:15

Intrebarile nu se repeta, sunt doar asemanatoare, dar nu sunt fix la fel.


Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓