Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 659 din 1183

Pot fi depăşite autovehiculele pe partea dreaptă?


A nu, în nicio situaţie;
B da, dacă spaţiul lateral dintre vehicule permite acest lucru;
C da, în cazul vehiculelor care urmează să vireze la stânga, iar spaţiul rămas permite depăşirea prin dreapta.

Explicație video (actualizată 2021)

Explicație întrebare (actualizată 2021)

Depășirea se efectuează de regulă pe partea stângă a vehiculului depășit, în situația în care un vehicul a semnalizat și s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga poate fi depășit și pe partea dreaptă în cazul în care s-a creat spațiu suficient pentru această manevră.

Trebuie să ținem cont că trebuie să se creeze un spațiu suficient pentru a putea depăși aceste vehicule prin partea dreaptă, iar dacă nu există spațiu suficient, nu ne este permis să urcăm, chiar și partial, pe trotuar.

Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu manevra de depășire  --> Codul Rutier - manevre depășirea

Articole de referință (actualizate 2021)

OUG - Articolul 45

(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.
(4) Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.
(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreapta.
(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

14 Comentarii Lasă un comentariu

Valentin Preda
Valentin Preda 11.04.2021 07:32
B de ce nu este bun?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 11.04.2021 13:55

Raspuns incomplet.


Costy
Costy 05.02.2021 19:15
Tot mai des in trafic pe un drum cu 2 benzi pe sens , multi soferi folosesc sau merg pe banda 2 fara sa depaseasca sau sa vireze la stanga chiar daca merg cu viteza regulamentara , este corect lucrul acesta desi banda 1 este libera ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.02.2021 14:28

Nu, ei nu procedează regulamentar. Trebuie folosita banda 1 ori de cate ori este posibil, cu excepția cazului cand, înainte de o intersecție, dorești sa faci viraj la stânga si te încadrezi pe banda 2 din timp pentru a efectua virajul.


Dan Petroiu
Dan Petroiu 01.10.2020 16:10
Ii este permis unui biciclist să depășească prin dreapta, un autovehicul care circulă pe un drum cu o bandă de circulație pe sens????(chiar dacă autovehiculul circulă cu viteză redusă iar drumul nu este prevazut cu pistă pentru circulația bicicletelor??? )
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.10.2020 16:16

Biciclistul nu are voie să depăşească prin partea dreaptă decât dacă maşina din faţa sa semnalizează pentru a vira la stânga. „Dacă nu există pistă, bicilistul circulă pe partea carosabilă, cât mai aproape de acostament. Dacă biciclistul trebuie să efectueze o depăşire, aceasta este permisă doar pe partea stângă, cu excepţia cazului în care vehiculul din faţă virează la stânga.Biciclistul trebuie să respecte prevederile referitoare la depăşire. 


Madalin Acordeon
Madalin Acordeon 12.10.2019 18:05
Multumesc scoala rutiera am luat cu 23 alaltăieri cei mai buni! aceleasi intrebari si la sala!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.10.2019 11:02

Cu placere, felicitari!


Vasile-Sorin Danila
Vasile-Sorin Danila 18.04.2019 14:03
De ce n-ar fi devansare?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.04.2019 14:58

Devansarea se poate face doar cand sensul de mers are minim doua benzi.


Teodora Lavinia
Teodora Lavinia 28.08.2018 15:38
Imi explica si mie cineva de ce nu sunt corecte variantele B si C va rog, chiar nu inteleg multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.08.2018 17:25

Doar varianta C este corecta. In varianta B nu se specifica daca vehiculul depasit s-a angajat sa vireze catre stanga. Vezi explicatia text si articolul de referinta de mai sus.


Tudor
Tudor 03.10.2017 19:40
Multumesc scoala rutiera am luat azi sala la piatra neamt cu 23 :)
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 04.10.2017 19:15

Cu placere, felicitari!


Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓