Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 842 din 1200

Când se restituie permisul de conducere reţinut de către poliţie în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce?

A la hotărârea agentului de circulaţie;
B la expirarea termenului de suspendare, dacă a fost promovat testul de verificare a cunoştinţelor, în situaţiile prevăzute de lege;
C atunci când procesul verbal de contravenţie a fost anulat printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Permisul de conducere reţinut de către poliţie în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce NU se poate restituii la hotărârea agentului de circulaţie, acesta trebuie să aiba un temei legal pentru a o face, dar legal nu este prevazut așa ceva.


Pentru varianta  B 

Pentru anumite fapte săvârșite de către conducătorul unui vehicul se aplică suspendarea dreptului de a conduce și este obligatorie promovarea testului (examenului) de cunoaștere a regulilor de circulație (13 întrebări corecte din 15). Dacă doriți să cunoașteți aceste cazuri în care este obligatorie susținerea examenului intrați aici - Cat. Redobândire 13 din 15

În aceste cazuri permisul de conducere se restituie, doar după expirarea perioadei de suspendare şi promovarea testului de cunoaştere a regulilor de circulaţie. Dacă nu se promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.


Pentru varianta  C 

Permisul de conducere reţinut de către poliţie în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce se poate va restitui atunci când procesul verbal de contravenţie a fost anulat printr-o hotărâre judecătorească definitivă.


Răspunsul corect este: B și C

Găsiți aici lecție video cu reținerea și restituirea permisului --> Codul Rutier - Alte sancțiuni
Mai multe detalii despre reducerea perioadei de suspendare găsiți aici --> Redobândirea permisului suspendat

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  B 

OUG - Articolul 106

(1) Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, în mod obligatoriu, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenției, un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, atunci când suspendarea a fost aplicată pentru:
a) conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
b) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului ori circulația pe sens opus, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

(2) Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține, în mod obligatoriu, și în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioadă de 180 de zile, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c) și d), până la expirarea perioadei acesteia.

(3) Perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute la alin. (1) și (2) se prelungesc, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.

OUG - Articolul 113

(1) Permisul de conducere se restituie titularului:
a) la expirarea perioadei de suspendare;


Pentru varianta  C 

OUG - Articolul 113

(1) Permisul de conducere se restituie titularului:
e) în baza hotărârii judecătoreşti ramase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului ori procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat;

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

29 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.