Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1192)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 835 din 1192

Când se restituie permisul de conducere reţinut de către poliţie în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce?

A la hotărârea agentului de circulaţie;
B la expirarea termenului de suspendare, dacă a fost promovat testul de verificare a cunoştinţelor, în situaţiile prevăzute de lege;
C atunci când procesul verbal de contravenţie a fost anulat printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Explicație (actualizată 2023)

Pentru varianta  A 

Permisul de conducere reţinut de către poliţie în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce NU se poate restituii la hotărârea agentului de circulaţie, acesta trebuie să aiba un temei legal pentru a o face, dar legal nu este prevazut așa ceva.


Pentru varianta  B 

Pentru anumite fapte săvârșite de către conducătorul unui vehicul se aplică suspendarea dreptului de a conduce și este obligatorie promovarea testului (examenului) de cunoaștere a regulilor de circulație (13 întrebări corecte din 15). Dacă doriți să cunoașteți aceste cazuri în care este obligatorie susținerea examenului intrați aici - Cat. Redobândire 13 din 15

În aceste cazuri permisul de conducere se restituie, doar după expirarea perioadei de suspendare şi promovarea testului de cunoaştere a regulilor de circulaţie. Dacă nu se promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.


Pentru varianta  C 

Permisul de conducere reţinut de către poliţie în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce se poate va restitui atunci când procesul verbal de contravenţie a fost anulat printr-o hotărâre judecătorească definitivă.


Răspunsul corect este: B și C

Găsiți aici lecție video cu reținerea și restituirea permisului --> Codul Rutier - Alte sancțiuni
Mai multe detalii despre reducerea perioadei de suspendare găsiți aici --> Redobândirea permisului suspendat

Articole de referință (legislație 2023)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  B 

OUG - Articolul 106

(1) Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, în mod obligatoriu, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenției, un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, atunci când suspendarea a fost aplicată pentru:
a) conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
b) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului ori circulația pe sens opus, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

(2) Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține, în mod obligatoriu, și în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioadă de 180 de zile, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c) și d), până la expirarea perioadei acesteia.

(3) Perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute la alin. (1) și (2) se prelungesc, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.

OUG - Articolul 113

(1) Permisul de conducere se restituie titularului:
a) la expirarea perioadei de suspendare;


Pentru varianta  C 

OUG - Articolul 113

(1) Permisul de conducere se restituie titularului:
e) în baza hotărârii judecătoreşti ramase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului ori procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat;

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

29 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

Materialele prezentate pe această aplicație web/mobile fac obiectul drepturilor de autor și sunt protejate prin lege. Este permisă folosirea acestora doar în scop educațional personal. Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați.

© Copyright Școala Rutieră 2023

Toate drepturile rezervate.