Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1199)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 839 din 1199

Camionul execută corect depășirea autoturismului?

A da, deoarece conducătorul autoturismului a semnalizat intenția de a vira la stânga, iar spațiul rămas liber permite trecerea camionului prin partea dreaptă;
B nu, deoarece în intersecții depășirea este interzisă;
C nu, deoarece depășirea se execută numai pe partea stângă.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

În situația dată, autoturismul a semnalizat și s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers către stânga, situație în care acesta se depășește prin partea dreaptă. Având în vedere că spațiul rămas la dispoziție permite depășirea autoturismului prin partea dreaptă, manevra de depășire efectuată de autocamion este regulamentară.


Pentru varianta  B 

Legislația rutieră interzice efectuarea manevrei de depășire a vehiculelor în intersecțiile cu circulație nedirijată, însă nu și în cele cu circulație dirijată. Dacă am selecta varianta B de răspuns am fi de acord că efectuarea manevrei de depășire a vehiculelor este interzisă în toate intersecțiile iar acest lucru nu este adevărat.


Pentru varianta  C 

De regulă, depășirea se execută prin partea stângă, dar avem și excepții, ca de exemplu vehiculul care a semnalizat și s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers către stânga, care se depășește doar prin partea dreaptă.


General valabil

În enunțul acestei întrebări nu se specifică dacă intersecția din imagine este cu circulație dirijată sau nedirijată. Deși din imaginea întrebării reiese că intersecția este cu circulație nedirijată pentru că nu se vede niciun mijloc de semnalizare care să reglementeze prioritatea, dar având în vedere variantele de răspuns oferite și faptul că este obligatoriu ca cel puțin una dintre variate să fie corectă, considerăm că varianta corectă poate fi doar varianta A de răspuns.


Răspunsul corect este: A


Recomandări:
Reguli privind efectuarea manevrei de depășire - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Depășirea
Locurile în care este interzisă depășirea - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Depășirea

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

OUG* - Articolul 45

(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
[...]
(4) Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.
(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreapta.
[...]


Pentru varianta  B 

Regulament** - Articolul 120

(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
a) în intersecţii cu circulaţia nedirijată;
[...]


Pentru varianta  C 

OUG* - Articolul 45

[...]
(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreapta.
[...]


** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

24 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.