Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 216 din 1200

În această situație, pe lângă luminile de întâlnire trebuie să folosiți:

A luminile de ceață;
B luminile de drum;
C semnalizatoarele în funcțiune.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Conducătorul de autovehicul este obligat ca pe timp de ceață densă să folosească luminile de întâlnire împreună cu luminile de ceață, indiferent dacă circulă pe timp de zi sau de noapte. Luminile de ceață la care face referire această obligație sunt luminile de culoare roșie de la partea din spate a autovehiculului.

Sunt cazuri în care autovehiculele sunt dotate cu lumini de ceață și la partea din față, acestea se mai numesc „proiectoare” iar folosirea acestora nu este obligatorie. Atât dotarea cu proiectoare cât și folosirea acestora este opțională.

Trebuie știut că este interzisă folosirea luminilor de ceață în alte condiții decât pe timp de ceață. Această interzicere se aplică atât pentru luminile de ceață de culoare roșie de la partea din spate cât și pentru proiectoarele de la partea din față.

Prin urmare, în această situație aveți obligația de a folosi luminile de întâlnire împreună cu luminile de ceață, iar dacă autovehiculul este dotat și proiectoare, este recomandat să le folosiți și pe acestea, mai ales pe timp de noapte.

Folosirea luminilor de ceață în alte condiții decât pe timp de ceață se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Răspunsul corect este: A


Recomandări:
Folosirea corectă a sistemului de iluminare și semnalizare - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor și sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament** - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare și/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
[...]
c) luminile de întâlnire și cele de ceață pe timp de ceață densă;
[...]

OUG* - Articolul 100

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
[...]
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 3 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. b).
[...]

OUG* - Articolul 108

(1) Săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenții atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
[...]
b) 3 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
[...]
8. folosirea luminilor de ceaţă în alte condiţii decât pe timp de ceaţă;
[...]


Pentru varianta  B 

Regulament** - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare și/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
[...]
b) luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localități, cât și în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public;
[...]


Pentru varianta  C 

Regulament** - Articolul 114

[...]
(5) Luminile de avarie se folosesc în următoarele situaţii:
a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;
b) când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic;
c) când autovehiculul, tractorul agricol sau forestier ori tramvaiul este remorcat.
[...]
(6) În situațiile prevăzute la alin. (5), conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie trebuie să pună în funcțiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi și în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulației pe sensul de mers.
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

4 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.