Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1192)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 1013 din 1192

Cum trebuie să procedezi atunci când cobori cu autoturismul o pantă lungă şi accentuată, având ataşată o remorcă fără frână proprie?

A reduci viteza, introduci într-o treaptă de viteză inferioară şi te pregăteşti pentru frânare;
B opreşti motorul în treapta a ll-a de viteză;
C opreşti de mai multe ori până cobori panta.

Explicație (actualizată 2023)

Pentru varianta  A 

Atunci când cobori cu autoturismul o pantă lungă și accentuată, având atașată o remorcă fără frână proprie, trebuie să reduci viteza, introduci într-o treaptă de viteză inferioară și te pregătești pentru frânare. Folosind frâna de motor se va reduce semnificativ uzura sistemului de frânare (frâna de picior).

Atunci când coborâți o pantă lungă și înclinată folosind frâna de serviciu (frâna de picior) vom ține pedala de frână apăsată o perioadă relativ mare de timp. Asta înseamnă că sistemul de frânare va lucra un timp îndelungat, încercând să reducă viteza de deplasare a mașinii. Astfel suprafața de contact dintre plăcuțe și disc se va supraîncălzi și gradul de aderență dintre cele două suprafețe va scădea. Toate acestea ducând la o eficiență scăzută a sistemului de frânare cauzată de supraîncălzire. Acest fenomen se numește „oboseală a sistemului de frânare”.


Pentru varianta  B 

Este interzisă, în timpul mersului, oprirea motorului sau decuplarea transmisiei. Mai mult de atât, oprirea motorului în treapta a ll-a de viteză este foarte periculoasă și dăunătoare pentru componentele motorului și nu prezintă nici avantaj la coborârea pantelor.


Pentru varianta  C 

Oprirea, din când în când, pentru răcirea sistemului de frânare este necesară doar dacă se suprasolicită sistemul de frânare. Dar prin metoda prevăzută la varianta A de răspuns, prin folosirea „frânei de motor” se evită această suprasolicitare iar călătoria poate continua fără să se oprească, din când în când.


Răspunsul corect este: A

Găsiți aici curs de conducere ecologică --> Curs de conducere ecologică
Găsiți aici curs de mecanică auto --> Curs de mecanică auto
Găsiți aici lecție video cu Obligațiile și Interzicerile conducătorilor auto --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării

Articole de referință (legislație 2023)

Pentru varianta  A 

Ține de conduita ecologică.


Pentru varianta  B 

Regulament - Articolul 148

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
13. să lase liber în timpul mersului volanul, ghidonul sau maneta de comandă, să oprească motorul ori să decupleze transmisia în timpul mersului;


Pentru varianta  C 

Ține de conduita ecologică.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

11 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

Materialele prezentate pe această aplicație web/mobile fac obiectul drepturilor de autor și sunt protejate prin lege. Este permisă folosirea acestora doar în scop educațional personal. Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați.

© Copyright Școala Rutieră 2023

Toate drepturile rezervate.