Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1192)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 1013 din 1192

Cum trebuie să procedezi atunci când cobori cu autoturismul o pantă lungă şi accentuată, având ataşată o remorcă fără frână proprie?

A reduci viteza, introduci într-o treaptă de viteză inferioară şi te pregăteşti pentru frânare;
B opreşti motorul în treapta a ll-a de viteză;
C opreşti de mai multe ori până cobori panta.

Explicație (actualizată 2023)

Pentru varianta  A 

Atunci când cobori cu autoturismul o pantă lungă și accentuată, având atașată o remorcă fără frână proprie, trebuie să reduci viteza, introduci într-o treaptă de viteză inferioară și te pregătești pentru frânare. Folosind frâna de motor se va reduce semnificativ uzura sistemului de frânare (frâna de picior).

Atunci când coborâți o pantă lungă și înclinată folosind frâna de serviciu (frâna de picior) vom ține pedala de frână apăsată o perioadă relativ mare de timp. Asta înseamnă că sistemul de frânare va lucra un timp îndelungat, încercând să reducă viteza de deplasare a mașinii. Astfel suprafața de contact dintre plăcuțe și disc se va supraîncălzi și gradul de aderență dintre cele două suprafețe va scădea. Toate acestea ducând la o eficiență scăzută a sistemului de frânare cauzată de supraîncălzire. Acest fenomen se numește „oboseală a sistemului de frânare”.


Pentru varianta  B 

Este interzisă, în timpul mersului, oprirea motorului sau decuplarea transmisiei. Mai mult de atât, oprirea motorului în treapta a ll-a de viteză este foarte periculoasă și dăunătoare pentru componentele motorului și nu prezintă nici avantaj la coborârea pantelor.


Pentru varianta  C 

Oprirea, din când în când, pentru răcirea sistemului de frânare este necesară doar dacă se suprasolicită sistemul de frânare. Dar prin metoda prevăzută la varianta A de răspuns, prin folosirea „frânei de motor” se evită această suprasolicitare iar călătoria poate continua fără să se oprească, din când în când.


Răspunsul corect este: A

Găsiți aici curs de conducere ecologică --> Curs de conducere ecologică
Găsiți aici curs de mecanică auto --> Curs de mecanică auto
Găsiți aici lecție video cu Obligațiile și Interzicerile conducătorilor auto --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării

Articole de referință (legislație 2023)

Pentru varianta  A 

Ține de conduita ecologică.


Pentru varianta  B 

Regulament - Articolul 148

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
13. să lase liber în timpul mersului volanul, ghidonul sau maneta de comandă, să oprească motorul ori să decupleze transmisia în timpul mersului;


Pentru varianta  C 

Ține de conduita ecologică.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

11 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

© 2023 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓