Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1183)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 1085 din 1183

Este permisă depăşirea când din sens opus se apropie, la mică distanţă, alt vehicul?

A da, dacă prin depăşire se trece peste axa drumului;
B da, dacă drumul are o lăţime suficientă, iar prin depăşire nu se trece peste axa drumului;
C da, dacă nu există interdicţia de a depăşi.

Explicație video (actualizată 2022)

Explicație (actualizată 2022)

Pentru varianta  A 

Atunci când din sens opus se apropie un alt vehicul, depășirea nu poate fi efectuată dacă se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie. Prin urmare, această variantă nu poate fi corectă


Pentru varianta  B 

Atunci când din sens opus se apropie la mică distanță un alt vehicul, vă este permsiă manevra de depășire doar dacă drumul are o lățime suficientă iar prin efectuarea manevrei de depășire nu se trece peste axa drumului.


Pentru varianta  C 

Chiar dacă nu exista interdicția de a depăși, această manevră nu se poate efectua dacă din sens opus se apropie un alt vehicul, cu excepția cazului în care pentru afectuarea manevrei NU se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie. Prin urmare, această variantă nu poate fi corectă.


Răspunsul corect este: B

Găsiți aici lecție video cu manevra de depășire  --> Codul Rutier - manevre depășirea

Articole de referință (legislație 2022)

OUG - Articolul 45

(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.
(4) Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.
(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreapta.
(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

24 Comentarii Lasă un comentariu


Vlad Idk
Vlad Idk 08.01.2022 09:12
Pai nu era obligatoriu sa incalcam marcajul discontinu ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 11.01.2022 12:37

Acea regulă se aplica doar la depășirea bicicletelor și trotinetelor electrice.Alexandra-Andreea Zaharie
Alexandra-Andreea Zaharie 07.09.2021 07:13
Daca am facut mediul de invatare si am gresit 20 de intrebari este bine?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.09.2021 16:13

Este foarte bine.Du-te la sala atunci cand ai facut toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncteMirela Ecaterina Moisa
Mirela Ecaterina Moisa 05.09.2021 14:06
Mâine am sala
Am făcut mediul de învățare de aproape 3 ori iar întrebările de la chestionare le fac cu 25-26 însă mai sunt unele chestionare care le am cu 24
Oare o sa iau sala?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.09.2021 15:50

Repeta chestionarele la care ai punctaj sub 25

 Razvan Ilie Paraschiv
Razvan Ilie Paraschiv 23.06.2020 14:38
Nu mi se pare corect ca raspunsul "C" sa fie gresit.
Am urmatoarele argumente:

1. Conform "Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din 04.10.2006"-"Reguli pentru circulatia vehiculelor-Depasirea- Articolul 120 litera h", care prevede ca NU se efectueaza o depasire "...în zona de acțiune a indicatorului "Depășirea interzisă." Aceasta este conditia principala care permite depasirea si NU EXCEPTIA de la regula.
2. Sub actiunea indicatorului "Depasirea interzisa" de oricare fel ar fi, cu sau fara exceptie a unui tip de vehicul, obligatiile inpuse de el sunt prioritare.

Concluzie:

"Punand" in acest fel intrebarea ramane suficient loc de "interpretare" a legii, lucru care lasa foarte mult de dorit!
Personal, corect consider a fi primul "raspuns C", "Este permisa depasirea cand din sens opus se apropie, la mica distanta, un alt vehicul?" DA, daca nu exista interdictia de a depasi, si "raspunsul B", adica conditia, DA, daca drumul are o latime suficienta, iar prin depasire nu se trece axa drumului.

Daca doar raspunsul "B" este corect rezulta ca pot efectua depasirea daca din sens opus se apropie un alt vehicul atunci cand latimea drumului o permite, pe sensul meu de mers, INDIFERENT daca depasirea este interzisa sau NU cu conditia de a nu incalca axul drumului.

Vi se pare corect???
Ghiță Gina
Ghiță Gina 28.01.2021 09:02
Bună ziua. ma scuzați de deranj. am văzut comentariul și părerea mea, daca se poate?
Judecand după întrebarea clară. B este corect, deoarece din moment ce nu treci peste axa drumului, deci nu intri pe contrasens nu lovești masina ce vine din sens opus,ceea ce inseamna ca A și B ar fi să intri în masina ce vine din sens opus.?
Adică, dacă nu ai indicator de depasirea interzisă, asta nu înseamnă că poți depăși intrand pe contrasens, să lovești masina care vine, din întrebare pe contrasens.
înca o data scuze, dacă greșesc. o zi bună
Catalin Keresztesi
Catalin Keresztesi 14.02.2021 11:49
E formulata asa, tocmai in scopul de a te incurca. La intrebarile de legislatie, multe raspunsuri care par corecte, dar se noteaza ca si gresite, sunt defapt raspunsuri incomplete, sau un alt raspuns include raspunsul partial (deci considerat gresit).
Raspunsul C, este gresit in acest context deoarece raspunsul B este complet, in sensul in care, da, daca nu exista reglementarea interzicerii depasirii atunci poti depasii, dar vei depasii daca la distanta mica se aproprie, din sens opus, un alt vehicul? In cazul asta nu vei depasi, deci pe baza acestui rationament raspunsul C pare a fi gresit in acest context.
Traian Voicu
Traian Voicu 27.06.2021 08:26
Iti dau dreptate, parerea mea este ca B si C sunt corecte impreuna, deoarece poti depasi, in primul rand, daca nu exista vreo restrictie in acest sens (de exemplu, prezenta indicatorului "depasirea interzisa") si abia apoi daca latimea drumului permite acest lucru.

Robert Bozu
Robert Bozu 22.11.2019 07:39
Am facut de 2 ori alea 45 de chiestioanare 25 .26 am vro șansă la sală
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 22.11.2019 17:49

Recomandam ca prima data sa se faca mediul de invatare si abia apoi cele 45 de chestionare, asa se invata cel mai eficient.

In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare. Alina Tirca
Alina Tirca 24.09.2018 19:24
Daca pe sensul de mers stationeaza masina si vreau sa depasesc iar din sens opus vine masina , ce se poate face?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.09.2018 11:33

Daca este nevoie sa treci peste axul drumului, incetinesti sau chiar opresti si il lasi pe cel din sens opus sa treaca, dupa care poti depasi masina stationata pe sensul tau. Dar daca nu treci peste axul drumului, poti depasi masina stationata pe sensul tau pentru ca nu il stanjenesti pe cel din sens opus.Alex Aland
Alex Aland 01.11.2017 20:31
Am o intrebare - Este necesar sa se foloseasca luminile de semnalizare pentru depasire chiar daca nu se trece de axa drumului?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.11.2017 20:37

Da, este necesar, chiar obligatoriu.Dinescu Maria Daniela
Dinescu Maria Daniela 27.10.2017 14:57
multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.09.2018 11:33

Cu placere!ralu pascal
ralu pascal 03.09.2017 13:24
Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.09.2018 11:33

Cu placere!ralu pascal
ralu pascal 03.09.2017 09:57
De ce nu B+C?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.09.2017 10:04

Pentru ca se apropie la mica distanta un alt vehicul care circula din sens opus, iar riscul de a face accident este ridicat.


George Marin
George Marin 22.01.2018 22:43
pentru ca interdictia de a depasi poate insemna si indicatorul "depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, interzisa" , iar in acest caz depasirea mopedelor este permisa .
Razvan Ilie Paraschiv
Razvan Ilie Paraschiv 23.06.2020 14:53
in intrebarea de mai sus nu se pomeneste de nici un indicator, esti indus in eroare de desenul expicativ !
Si DA, din sensul opus de obicei circula vehicule, asta presupune ca riscul de a face accident sa fie ridicat indiferent de cat de corect si legal circulam noi. "No offence !!!", dar cred ca intrebarea este ambigua si trebuie reformulata. Ce ma sperie este ca nu e singura si din cate am inteles sunt chiar intrebarile care se dau la sala.

Cu multumiri. Razvan P.

Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓