Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1192)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 1094 din 1192

Este permisă depășirea când din sens opus se apropie, la mică distanță, alt vehicul?

A da, dacă prin depășire se trece peste axa drumului;
B da, dacă drumul are o lățime suficientă, iar prin depășire nu se trece peste axa drumului;
C da, dacă nu există interdicția de a depăși.

Explicație video (actualizată 2023)

Explicație (actualizată 2023)

Pentru varianta  A 

Atunci când din sens opus se apropie un alt vehicul, depășirea nu poate fi efectuată dacă se trece peste axa care separă sensurile de circulație. Prin urmare, această variantă nu poate fi corectă.


Pentru varianta  B 

Atunci când din sens opus se apropie la mică distanță un alt vehicul, vă este permisă manevra de depășire dacă drumul este suficient de lat încât pentru efectuarea manevrei de depășire NU se trece peste axa care separă sensurile de circulație.


Pentru varianta  C 

Chiar dacă nu exista interdicția de a depăși, această manevră nu se poate efectua dacă din sens opus se apropie un alt vehicul, cu excepția cazului în care pentru efectuarea manevrei NU se trece peste axa care separă sensurile de circulație. Prin urmare, această variantă nu poate fi corectă.


Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Reguli privind manevra de depășire și locurile în care este interzisă depășirea - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Depășirea

Articole de referință (legislație 2023)

OUG* - Articolul 45

[...]
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.
[...]

Regulament** - Articolul 120

(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
[...]
j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;
[...]


** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

22 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

Materialele prezentate pe această aplicație web/mobile fac obiectul drepturilor de autor și sunt protejate prin lege. Este permisă folosirea acestora doar în scop educațional personal. Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați.

© Copyright Școala Rutieră 2023

Toate drepturile rezervate.