Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1192)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 1094 din 1192

Este permisă depăşirea când din sens opus se apropie, la mică distanţă, alt vehicul?

A da, dacă prin depăşire se trece peste axa drumului;
B da, dacă drumul are o lăţime suficientă, iar prin depăşire nu se trece peste axa drumului;
C da, dacă nu există interdicţia de a depăşi.

Explicație video (actualizată 2023)

Explicație (actualizată 2023)

Pentru varianta  A 

Atunci când din sens opus se apropie un alt vehicul, depășirea nu poate fi efectuată dacă se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie. Prin urmare, această variantă nu poate fi corectă.


Pentru varianta  B 

Atunci când din sens opus se apropie la mică distanță un alt vehicul, vă este permisă manevra de depășire doar dacă drumul are o lățime suficientă iar prin efectuarea manevrei de depășire nu se trece peste axa drumului.


Pentru varianta  C 

Chiar dacă nu exista interdicția de a depăși, această manevră nu se poate efectua dacă din sens opus se apropie un alt vehicul, cu excepția cazului în care pentru efectuarea manevrei NU se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie. Prin urmare, această variantă nu poate fi corectă.


Răspunsul corect este: B

Găsiți aici lecție video cu manevra de depășire  --> Codul Rutier - manevre depășirea

Articole de referință (legislație 2023)

OUG - Articolul 45

(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.
(4) Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.
(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreapta.
(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

26 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

Materialele prezentate pe această aplicație web/mobile fac obiectul drepturilor de autor și sunt protejate prin lege. Este permisă folosirea acestora doar în scop educațional personal. Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați.

© Copyright Școala Rutieră 2023

Toate drepturile rezervate.