Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 1085 din 1183

Este permisă depăşirea când din sens opus se apropie, la mică distanţă, alt vehicul?


A da, dacă prin depăşire se trece peste axa drumului;
B da, dacă drumul are o lăţime suficientă, iar prin depăşire nu se trece peste axa drumului;
C da, dacă nu există interdicţia de a depăşi.

Explicație video (actualizată 2020)

Explicație întrebare (actualizată 2020)

Pentru varianta  A 

Atunci când din sens opus se apropie un alt vehicul, depășirea nu poate fi efectuată dacă se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie. Prin urmare, această variantă nu poate fi corectă


Pentru varianta  B 

Atunci când din sens opus se apropie la mică distanță un alt vehicul, vă este permsiă manevra de depășire doar dacă drumul are o lățime suficientă iar prin efectuarea manevrei de depășire nu se trece peste axa drumului.


Pentru varianta  C 

Chiar dacă nu exista interdicția de a depăși, această manevră nu se poate efectua dacă din sens opus se apropie un alt vehicul, cu excepția cazului în care pentru afectuarea manevrei NU se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie. Prin urmare, această variantă nu poate fi corectă.


Răspunsul corect este: B

Găsiți aici lecție video cu manevra de depășire  --> Codul Rutier - manevre depășirea

Articole de referință (actualizate 2020)

OUG - Articolul 45

(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.
(4) Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.
(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreapta.
(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

15 Comentarii Lasă un comentariu

Razvan Ilie Paraschiv
Razvan Ilie Paraschiv 23.06.2020 14:38
Nu mi se pare corect ca raspunsul "C" sa fie gresit.
Am urmatoarele argumente:

1. Conform "Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din 04.10.2006"-"Reguli pentru circulatia vehiculelor-Depasirea- Articolul 120 litera h", care prevede ca NU se efectueaza o depasire "...în zona de acțiune a indicatorului "Depășirea interzisă." Aceasta este conditia principala care permite depasirea si NU EXCEPTIA de la regula.
2. Sub actiunea indicatorului "Depasirea interzisa" de oricare fel ar fi, cu sau fara exceptie a unui tip de vehicul, obligatiile inpuse de el sunt prioritare.

Concluzie:

"Punand" in acest fel intrebarea ramane suficient loc de "interpretare" a legii, lucru care lasa foarte mult de dorit!
Personal, corect consider a fi primul "raspuns C", "Este permisa depasirea cand din sens opus se apropie, la mica distanta, un alt vehicul?" DA, daca nu exista interdictia de a depasi, si "raspunsul B", adica conditia, DA, daca drumul are o latime suficienta, iar prin depasire nu se trece axa drumului.

Daca doar raspunsul "B" este corect rezulta ca pot efectua depasirea daca din sens opus se apropie un alt vehicul atunci cand latimea drumului o permite, pe sensul meu de mers, INDIFERENT daca depasirea este interzisa sau NU cu conditia de a nu incalca axul drumului.

Vi se pare corect???
Robert Bozu
Robert Bozu 22.11.2019 07:39
Am facut de 2 ori alea 45 de chiestioanare 25 .26 am vro șansă la sală
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 22.11.2019 17:49

Recomandam ca prima data sa se faca mediul de invatare si abia apoi cele 45 de chestionare, asa se invata cel mai eficient.

In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare. 


Alina Tirca
Alina Tirca 24.09.2018 19:24
Daca pe sensul de mers stationeaza masina si vreau sa depasesc iar din sens opus vine masina , ce se poate face?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.09.2018 11:33

Daca este nevoie sa treci peste axul drumului, incetinesti sau chiar opresti si il lasi pe cel din sens opus sa treaca, dupa care poti depasi masina stationata pe sensul tau. Dar daca nu treci peste axul drumului, poti depasi masina stationata pe sensul tau pentru ca nu il stanjenesti pe cel din sens opus.


Alex Aland
Alex Aland 01.11.2017 20:31
Am o intrebare - Este necesar sa se foloseasca luminile de semnalizare pentru depasire chiar daca nu se trece de axa drumului?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.11.2017 20:37

Da, este necesar, chiar obligatoriu.


Dinescu Maria Daniela
Dinescu Maria Daniela 27.10.2017 14:57
multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.09.2018 11:33

Cu placere!


ralu pascal
ralu pascal 03.09.2017 13:24
Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.09.2018 11:33

Cu placere!


ralu pascal
ralu pascal 03.09.2017 09:57
De ce nu B+C?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.09.2017 10:04

Pentru ca se apropie la mica distanta un alt vehicul care circula din sens opus, iar riscul de a face accident este ridicat.


George Marin
George Marin 22.01.2018 22:43
pentru ca interdictia de a depasi poate insemna si indicatorul "depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, interzisa" , iar in acest caz depasirea mopedelor este permisa .
Razvan Ilie Paraschiv
Razvan Ilie Paraschiv 23.06.2020 14:53
in intrebarea de mai sus nu se pomeneste de nici un indicator, esti indus in eroare de desenul expicativ !
Si DA, din sensul opus de obicei circula vehicule, asta presupune ca riscul de a face accident sa fie ridicat indiferent de cat de corect si legal circulam noi. "No offence !!!", dar cred ca intrebarea este ambigua si trebuie reformulata. Ce ma sperie este ca nu e singura si din cate am inteles sunt chiar intrebarile care se dau la sala.

Cu multumiri. Razvan P.

Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓