Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 245 din 1200

Copiii cu vârste de până la 12 ani pot fi transportaţi:

A pe scaunul din faţă al autovehiculului, dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore;
B pe scaunul din faţă al autovehiculului, având fixată centura de siguranţă;
C pe bancheta din spate a autovehiculului, având fixată centura de siguranţă, adaptată greutăţii şi dimensiunilor lor.

Explicație (actualizată 2024)

În legislația actualizată s-au facut modificări cu privire la transportul copiilor, printre care s-a eliminat și limita de vârstă de 12 ani. Dar dacă luăm ca exemplu un copil cu vârsta de sub 12 ani, acesta va putea fi transportat fără dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, dar cu centura de siguranţă pentru adulţi, reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, doar dacă are o înalțime de peste 135 de cm. În cazul în care acesta are o înalțime până la 135 de cm, obligatoriu se va transporta numai în dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

În cazul transportului de copii în autovehicule, legislația rutieră este foarte strictă, pentru aceștia sunt obligații speciale ce trebuie bine înțelese. Accesați cursul de legislație VIDEO din pasul 1 unde găsiți lecție VIDEO cu obligații la transportul copiilor.

Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor
 

Articole de referință (legislație 2024)

Regulament - Articolul 97

(1) Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
(1^1) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul transportului în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. Transportul copilului în vârstă de până la 3 ani, în acest caz, se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.
(1^2) Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

(2) Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.
(2^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), copiii în vârstă de până la 3 ani pot fi transportaţi sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul, în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum şi în taxi dacă în acesta din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.
(2^2) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), copiii în vârstă de până la 3 ani pentru care este eliberat certificatul medical prevăzut la alin. (1^8) sunt transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă pe locurile din spate ale acestuia, sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. Dispoziţiile prevăzute la alin. (1^10) se aplică în mod corespunzător.
(2^3) Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

19 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.