Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 188 din 1183

Cum trebuie să procedeze conducătorul unui vehicul la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sunt ridicate?


A să reducă viteza, fără a depăşi linia continuă pentru oprire;
B să oprească autovehiculul în locul unde vizibilitatea este maximă, fără a depăşi indicatorul de prioritate în cruce;
C să reducă viteza autovehiculului şi să traverseze cu atenţie, asigurându-se că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.

Explicație video (actualizată 2021)

Explicație întrebare (actualizată 2021)

La trecerile la nivel cu calea ferată curentă prevazută cu bariere conducătorul de vehicul are următoarele obligații:

- să dea dovadă de prudenţă sporită, să circule cu viteză redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar (art. 60 alin. 1 din OUG și art. 136 alin. 1 din Regulament);
- dacă barierele/semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare, este obligat să oprească, în ordinea sosirii, înaintea barierelor/semibarierelor (art. 138 din Regulament și art. 60 alin. 2 din OUG);

Prin urmare, la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sunt ridicate, conducătorul unui vehicul trebuie să reducă viteza şi să traverseze cu atenţie, asigurându-se că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.

Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu trecerea la nivel cu calea ferată --> Codul Rutier - Trecerea la nivel cu calea ferată
Găsiți aici lecție video cu trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere --> Codul Rutier - Trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere

Articole de referință (actualizate 2021)

OUG - Articolul 60

(1) Participanţii la trafic trebuie să dea dovada de prudenţă sporită la apropierea şi traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.
(2) La trecerea la nivel cu o cale ferată curentă, prevăzută cu bariere sau semibariere, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească în dreptul indicatorului ce obliga la oprire, dacă acestea sunt în curs de coborâre ori în poziţie orizontala şi/sau semnalele sonore şi luminoase care anunţă apropierea trenului sunt în funcţiune.

Regulament - Articolul 136

(1) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.

Regulament - Articolul 138

(1) Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:
a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare;
b) semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;
c) întâlneşte indicatorul "Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere", "Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere" sau "Oprire".
(2) Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maxima asupra caii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute la alin. (1) lit. c) sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau de ridicare.

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

2 Comentarii Lasă un comentariu

Lixandru Nuta
Lixandru Nuta 16.08.2019 14:10
Undeva in București exista o trecere la nivel cu calea ferata semnaliză prin semnale luminoase dubla fără bariere, indicatorul este montat după cele doua căi ferate și adițional exista și un indicator de stop, după care se intră direct într-un bulevard. Dacă semnalul luminos de culoare alba este în funcțiune, trebuie sa opresc autovehicul datorita indicatorului STOP?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.08.2019 09:27

Atât timp cat semnalele luminoase sunt funcționale se vor respecta cu prioritate fata de indicatoarele de prioritate. Indicatorul STOP (Oprire) se va respecta daca sistemul de semnalizare luminoasă este defect (nu funcționează). Prin urmare, in situația descrisa de tine, nu trebuie sa respecți semnificația indicatorului STOP (Oprire).


Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓