Imobilizarea voluntară a unui vehicul se consideră oprire dacă imobilizarea acestuia se face pe o durată de cel mult 5 minute. Dacă imobilizarea se face pe o durată mai mare de 5 minute aceasta se consideră staționare. Deci deosebirea dintre oprire şi staţionare constă în durata de imobilizare a vehiculului.
Răspunsul corect este: B
(1) Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste aceasta durată, imobilizarea se consideră staţionare.
(2) Nu se consideră oprire:
a) imobilizarea vehiculului atât timp cât este necesară pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane, dacă prin aceasta manevra nu a fost perturbată circulaţia pe drumul public respectiv;
b) imobilizarea autovehiculului având o masă totală maximă autorizată de până la 3,5 tone, atât timp cât este necesar pentru operaţiunea de distribuire a mărfurilor alimentare la unităţile comerciale.
(3) Pentru autovehiculele care transportă mărfuri, altele decât cele prevăzute la alin. (2) lit. b), administratorul drumului public împreună cu autorităţile administraţiei publice locale, cu avizul poliţiei rutiere, vor stabili programe sau intervale orare pe timpul nopţii, în care oprirea sau staţionarea este permisă pentru distribuirea mărfurilor.
(4) Se consideră parcare staţionarea vehiculelor în spaţii special amenajate sau stabilite şi semnalizate corespunzător.
(5) Vehiculul oprit sau staţionat pe partea carosabilă trebuie aşezat lângă şi în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele pot fi oprite sau staţionate şi câte două, una lângă alta.
Ne bucuram ca putem sa va ajutam.
Încercați de pe alt browser de internet sau direct de pe aplicația noastră din Google play.
Recomandam ca prima data sa se faca mediul de invatare si abia apoi cele 45 de chestionare, asa se invata cel mai eficient.
In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare.
Ne bucuram ca putem sa va ajutam.
Cu placere, felicitari!
Excepția din lege se refera la manevra de oprire. Insa pentru manevra de staționare nu se specifica o astfel de excepție.
Este exact invers.
Poti opri la indicatorul "stationarea interzisa" (maxim 5 minute).
Nu poti stationa la indicatorul "oprirea interzisa", deoarece pentru stationare se va trece prin oprire, adica primele 5 minute.
Găsiți aici lecție video cu diferența dintre oprire și staționare - Codul Rutier - Oprirea și staționarea
Daca era doar oprire (pana la 5 minute) nu te putea amenda, pentru ca livrai marfa cu masina de pana la 3,5 t, dar cu conditia sa nu incurci circulatia. Insa pentru ca ai trecut de cele 5 minute, se numeste stationare si nu mai este cazul sa se aplice o sanctiune.
De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:
Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓
Pentru a te autentifica cu Facebook ↓
Autentifică-te cu FacebookAi deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓