Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 330 din 1200

Ce obligații vă revin atunci când conducătorul unui autobuz aflat într-o stație prevăzută cu alveolă intenționează să se pună în mișcare?

A să circulați cu prudență, dar nu aveți nicio obligație;
B să măriți viteza, pentru a degaja traficul;
C să reduceți viteza și, la nevoie, să opriți pentru a-i permite reintrarea în trafic.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

În situația în care întâlniți un autobuz aflat într-o stație prevăzută cu alveolă, al cărui conducător semnalizează intenția de a se pună în mișcare, aveți obligația de a reduce viteza iar, la nevoie, să opriți pentru a-i permite acestuia să reintre în trafic.

Trebuie să reținem că autobuzul al cărui conducător semnalizează intenția de a reintra în trafic din stația prevăzută cu alveolă are prioritate DOAR față de vehiculele care circulă din spatele acestuia, iar dacă drumul are mai multe benzi pe sens acesta are prioritate DOAR față de vehiculele care circulă din spatele acestuia pe prima bandă.

Răspunsul corect este: C


Recomandări:
Mai multe despre prioritatea acordată vehiculelor de transport public - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege

Articole de referință (legislație 2024)

Regulament** - Articolul 131

(1) La apropierea de o staţie pentru mijloace de transport public de persoane prevăzută cu alveolă, din care conducătorul unui astfel de vehicul semnalizează intenţia de a ieşi, conducătorul vehiculului care circulă pe banda de lângă acostament sau bordura este obligat să reducă viteza şi, la nevoie, să oprească pentru a-i permite reintrarea în trafic.
[...]

OUG* - Articolul 43

[...]
(2) Conducătorul de vehicul care circulă pe banda situată lângă marginea părții carosabile trebuie să acorde prioritate de trecere vehiculelor care efectuează transport public de persoane numai atunci când conducătorii acestora semnalizează intenția de a reintra în trafic din stațiile prevăzute cu alveole și s-au asigurat că prin manevra lor nu pun în pericol siguranță celorlalți participanți la trafic.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

10 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.