Atunci când vehiculul ce urmează a fi depăşit rulează cu viteza admisă de lege NU înseamnă că acesta rulează nu viteza MAXIMA ADMISĂ de lege, el poate să ruleze cu viteză mai mică decât limita maximă admisă și este o viteză admisă de lege. În plus, trebuie să ținem cont ca limitele maxime de viteză sunt diferite în funcție de categoria vehiculului condus. Prin urmare, se poate depăși dacă nu se depășește limita maximă admisă de lege, pentru categoria respectivă de vehicul.
La efectuarea depășirii trebuie să vă asigurați că manevra se poate executa în condiții de siguranță, pentru a respecta această obligație trebuie să aveți vizibilitate. Prin urmare, depăşirea nu este permisă în orice locuri şi situaţii în care vizibilitatea nu permite executarea manevrei.
Atunci când traficul rutier este aglomerat nu se interzice manevra de depășire, dar este important ca manevra să se execute în condiții de siguranță. Trebuie să ținem cont ca atunci cand, prin manevra de depășire, se trece peste axa drumului, conducătorul de vehicul trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispune de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială.
Răspunsul corect este: B
(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
(1) Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:
a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;
b) să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;
c) să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficienta faţă de vehiculul depăşit;
d) să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
(2) Se recomandă ca la depăşirea unei biciclete distanţa laterală să fie de minimum 1,5 m.
(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
b) în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
c) în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.
De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:
Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓
Pentru a te autentifica cu Facebook ↓
Autentifică-te cu FacebookAi deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓
Lasă un comentariu