Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 421 din 1183

Cum veţi proceda corect atunci când circulaţi pe timpul nopţii, în condiţii atmosferice ce împiedică mult vizibilitatea?


A opriţi şi aşteptaţi modificarea condiţiilor atmosferice;
B folosiţi luminile de drum şi circulaţi cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului;
C folosiţi luminile de întâlnire şi semnalizaţi prin schimbarea luminii de întâlnire cu cea de drum, la trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată.

Explicație video (actualizată 2021)

Explicație întrebare (actualizată 2021)

Atunci când circulați pe timpul nopții, în condiți atmosferice nefavorabile ce împiedică mult vizibilitatea veți folosi luminile de întâlnire. Dar în situația în care apare ceață densă, pe lângă luminile de întâlnire, veti folosi și luminile de ceață din spatele autovehiculului, iar optional puteți aprinde și luminile de ceață din fața autovehiculului (proiectoarele), în cazul în care autovehiculul este dotat cu astfel de lumini.

Trebuie știut că atunci când, pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă, vă apropiați de o intersecție nedirijată sau dirijată doar prin indicatoare de prioritate, aveți obligația de a vă semnaliza prezența prin folsirea alternantă a luminilor de întâlnire cu cele de drum, cu condiția ca din sens opus să nu se apropie un alt vehicul la o distanță mai mică de 200 de metri, caz în care se interzice folosirea luminilor de drum (faza lungă) și implicit se interzice și acest timp de semnalizare.

Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu sistemul de iluminare și semnalizare --> Codul Rutier - Sistemul de iluminare și semnalizare

Articole de referință (actualizate 2021)

Regulament - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
a) luminile de poziţie sau de staţionare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităţilor, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, ziua când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;
b) luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public;
c) luminile de întâlnire şi cele de ceaţă pe timp de ceaţă densă;
d) luminile de întâlnire ale autovehiculelor care însoţesc coloane militare sau cortegii, transporta grupuri organizate de persoane şi cele care tractează alte vehicule sau care transporta mărfuri ori produse periculoase, în timpul zilei;
e) luminile de întâlnire atunci când plouă torenţial, ninge abundent ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drum;
f) luminile pentru mersul înapoi atunci când vehiculul este manevrat către înapoi;
g) luminile indicatoare de direcţie pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, inclusiv la punerea în mişcare a vehiculului de pe loc.
(2) Pe timpul nopţii, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligaţi ca de la o distanţă de cel puţin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul se apropie de un autovehicul care circulă în faţă să, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanţă de cel puţin 100 m.
(3) Pe timpul nopţii sau în condiţii de vizibilitate redusă conducătorii de autovehicule şi tramvaie care se apropie de o intersecţie nedirijată prin semnale luminoase sau de către poliţişti sunt obligaţi să semnalizeze prin folosirea alternantă a luminilor de întâlnire cu cele de drum dacă nu încalcă astfel prevederile alin. (2).
(4) Pe timpul nopţii sau în condiţii de vizibilitate redusă autovehiculele sau remorcile cu defecţiuni la sistemul de iluminare şi semnalizare luminoasă nu pot fi conduse sau remorcate fără a avea în funcţiune pe partea stânga, în faţă o lumină de întâlnire şi în spate una de poziţie.

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

7 Comentarii Lasă un comentariu


Pucean Cristina
Pucean Cristina 19.01.2020 15:24
Da
Gabriel Sima
Gabriel Sima 04.07.2021 11:57
Nu te contrazic
Eduard Fincă
Eduard Fincă 10.07.2021 14:01
sunt de acord
X Craniu
X Craniu 10.08.2021 13:17
Ai completă dreptate.
Andrei Paraschiv
Andrei Paraschiv 09.09.2021 10:14
Bine zis
Alexia Jenaru
Alexia Jenaru 19.09.2021 15:22
ai dreptate
Lucian Vanc
Lucian Vanc 19.10.2021 07:22
Asa e cum zici tu

Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓