Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria C (C, C1)

% din tot PASUL 3 (0 din 524)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria C (C, C1)
Întrebarea 332 din 524

Ce obligații aveți la semnalele agenților căilor ferate, plasați la trecerea la nivel cu o cale ferată?

A nicio obligație, deoarece agenții căilor ferate dirijează garniturile de tren;
B să vă conformați semnificației semnalelor acestora;
C să reduceți viteza, să vă asigurați, iar, dacă trenul nu este în mișcare, puteți să continuați traversarea căii ferate cu atenție.

Explicație (actualizată 2024)

Conducătorii de vehicule sunt obligați să se conformeze semnificației semnalelor agenților căilor ferate, plasați la trecerea la nivel cu o cale ferată. Agenții de cale ferată se pot întâlni atât la trecerile la nivel cu calea ferată industrială cât și la trecere la nivel cu calea ferată curentă.

De știut că la trecerea la nivel cu calea ferată industrială, atunci când pe aceasta urmează să se deplaseze un vehicul feroviar, circulația rutieră va fi dirijată obligatoriu de un agent de cale ferată, iar la trecerea la nivel cu calea ferată curentă se poate întâlni un agent de cale ferată care să dirijeze circulația rutieră, dar prezența acestuia nu este obligatorie.

Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Totul despre trecerea la nivel cu calea ferată industrială- Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Trecerea la nivel cu calea ferată

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 60

(1) Participanţii la trafic trebuie să dea dovada de prudenţă sporită la apropierea şi traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.
[...]
(3) La trecerea la nivel cu o cale ferată industrială, semnalizată corespunzător, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să se conformeze semnificaţiei semnalelor agentului de cale ferată.

Regulament** - Articolul 7

[...]
(3) La intersecţia unui drum public cu o cale ferată industrială, administratorul şi/sau utilizatorul acesteia este obligat să asigure prezenţa unui agent de cale ferată pentru oprirea traficului de vehicule şi pietoni până la trecerea vehiculului feroviar.

Regulament** - Articolul 73

(1) La trecerea la nivel cu o cale ferată industrială se instalează indicatorul "Alte pericole", însoţit de un panou adiţional ce conţine imaginea unei locomotive.
(2) Atunci când pe calea ferată industrială se deplasează un vehicul feroviar, circulația trebuie dirijată de un agent de cale ferată.

Regulament** - Articolul 89

(1) Oprirea participanţilor la trafic este obligatorie şi la semnalele date de:
[...]
c) agenţii de cale ferată, la trecerile la nivel;
[...]
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a)-d) pot efectua şi următoarele semnale:
a) balansarea braţului în plan vertical, cu palma mâinii orientată către sol sau cu un mijloc de semnalizare, care semnifică reducerea vitezei;
b) rotirea vioaie a braţului, care semnifică mărirea vitezei de deplasare a vehiculelor, inclusiv grăbirea traversării drumului de către pietoni.

Regulament** - Articolul 137

[...]
(2) Când circulaţia la trecerea la nivel cu calea ferată curentă este dirijată de agenţi de cale ferată, conducătorul de vehicul trebuie să respecte semnalele acestora.

Regulament** - Articolul 140

(1) La intersectarea unui drum public cu o cale ferată industrială, accesul vehiculelor feroviare se face numai după semnalizarea corespunzătoare şi din timp de către cel puţin un agent de cale ferată.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1), conducătorii de vehicule sunt obligați să se conformeze semnificației semnalelor agenților de cale ferată.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

6 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.