Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria C (C, C1)

% din tot PASUL 3 (0 din 518)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria C (C, C1)
Întrebarea 499 din 518

Vă deplasați pe șosea într-o coloană. Cum vă comportați?

A depășiți coloana, pe cât posibil printr-o singură manevră;
B păstrați o distanță corespunzătoare față de cel care circulă în față și sunteți atent la ceilalți participanți la trafic;
C circulați foarte aproape de vehiculul din față, pentru a nu rămâne în urmă.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Conducătorul de vehicul care depășește trebuie să se asigure că dispune de spațiu suficient pentru a reintra pe banda inițială, unde trebuie să revină după efectuarea manevrei de depășire. Având în vedere că în enunțul întrebării se specifică că vă deplasați într-o coloană, nu puteți efectua manevra de depășire pentru că nu o să existe spațiu suficient pentru a reintra pe banda inițială.

Mai mult de atât, se interzice depășirea vehiculelor pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în așteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulație, precum și depășirea unei coloane de vehicule oprită la culoarea roșie a semaforului sau la o trecere la nivel cu calea ferată, indiferent dacă prin aceasta se intră sau nu pe sensul opus de circulație.


Pentru varianta  B 

Atunci când drumul este aglomerat și vă deplasați într-o coloană, trebuie să păstrați o distanță suficientă față de vehiculul care circulă în față pentru a evita eventualele coliziuni și pentru a putea opri, la nevoie, în condiții de siguranță, fiind recomandat să circulați cu atenție sporită, urmărind comportamentul celorlalți participanți la trafic.


Pentru varianta  C 

Trebuie să păstrați o distanță suficientă față de vehiculul care circulă în față pentru evitarea coliziunii în orice situație, chiar și atunci când vă deplasați pe drum într-o coloană.


Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Curs de conduită preventivă --> Curs de conduită preventivă
Reguli privind manevra de depășire și locurile în care este interzisă depășirea - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Depășirea

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament** - Articolul 120

Conducătorul de vehicul care urmează să fie depășit este obligat:
[...]
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în așteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulație;
[...]

OUG* - Articolul 100

(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
a) depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;
[...]

Regulament** - Articolul 118

(1) Conducătorul de vehicul care efectuează depășirea este obligat:
[...]
d)  reintre pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiții de siguranță pentru vehiculul depășit și pentru ceilalți participanți la trafic.
[...]

OUG* - Articolul 45

[...]
(3) Atunci când prin manevra de depășire se trece peste axa care separa sensurile de circulație, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul și că dispun de spațiu suficient pentru a reintra pe banda inițială, unde au obligația să revină după efectuarea manevrei de depășire.
[...]


Pentru varianta  B 

OUG* - Articolul 51

Conducătorul unui vehicul care circulă în spatele altuia are obligația de a păstra o distanță suficientă față de acesta, pentru evitarea coliziunii.


Pentru varianta  C 

OUG* - Articolul 51

Conducătorul unui vehicul care circulă în spatele altuia are obligația de a păstra o distanță suficientă față de acesta, pentru evitarea coliziunii.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.