Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria D (D, D1, Tb, Tv)

% din tot PASUL 3 (0 din 481)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria D (D, D1, Tb, Tv)
Întrebarea 298 din 481

Cum procedează conducătorul auto când iese cu autobuzul dintr-o curte sau dintr-un garaj?

A acordă prioritate pietonilor și vehiculelor aflate în mers;
B solicită să fie pilotat de o altă persoană;
C folosește avertizorul sonor ziua și pe cel luminos, noaptea.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Atunci când ieșiți cu vehiculul de pe proprietăți alăturate drumului public, aveți obligația da a acorda prioritate pietonilor și vehiculelor care circulă pe drumul public, indiferent de direcția acestora de deplasare.

Trebuie știut că la ieșirea de pe proprietăți alăturate drumului public vehiculele se scot cu fața. Este interzis mersul înapoi în aceste situații deoarece vizibilitatea este foarte scăzută.


Pentru varianta  B 

Pilotarea de către o altă persoană este obligatorie atunci când manevra de mersul înapoi este permisă dar vizibilitatea în spate nu este asigurată.


Pentru varianta  C 

Nu aveți obligația și nici nu se recomandă se avertizați folosind avertizorul sonor sau semnalele luminoase atunci când ieșiți dintr-o curte sau dintr-un garaj pe un drum public cu vehiculul. Aceste semnale ar putea determina participanții la trafic să efectueze manevre imprudente. Trebuie știut că legislația rutieră prevede că avertizorul sonor poate fi folosit de la o distanță de cel puțin 25 de metri față de cei cărora li se adresează și interzice conducătorilor de autovehicule să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră.


Răspunsul corect este: A


Recomandări:
Alte situații în care aveți obligația de a acorda prioritate de trecere - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament** - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
[...]
f) când se pune în mişcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia faţă de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcţia de deplasare;
[...]

OUG* - Articolul 54

(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
[...]


Pentru varianta  B 

Regulament** - Articolul 128

(1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:
[...]
c) la ieşirea de pe proprietăţi alăturate drumurilor publice.
[...]
(2) În locurile în care mersul înapoi este permis, dar vizibilitatea în spate este împiedicată, vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci când conducătorul acestuia este dirijat de cel puțin o persoană aflată în afara vehiculului.
(3) Persoana care dirijează manevrarea cu spatele a unui vehicul este obligată să se asigure că manevra se efectuează fără a pune în pericol siguranța participanților la trafic.
[...]


Pentru varianta  C 

Regulament** - Articolul 113

(1) Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.
[...]

Regulament** - Articolul 148

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
[...]
14. să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră;
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.