Pasul 3 - Mediu de învățare Obligațiile conducătorilor de autovehicule Categoria Redobândire

% din tot PASUL 3 (0 din 361)
Mediu de învățare Obligațiile conducătorilor de autovehicule Categoria Redobândire
Ai parcurs 0% din Obligațiile conducătorilor de autovehicule
Întrebarea 1 din 32

În ce situaţie, pe timp de zi, conducătorii sunt obligaţi să folosească luminile de întâlnire?

A când tractează alte vehicule;
B numai când circulă pe şoselele naţionale;
C când este rămas în pană.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Atunci când se tractează un alt vehicul, conducătorul vehiculului care este tractat are obligația de a pune în funcțiune luminile de avarie, iar conducătorul autovehiculului care tractează are obligația de a pune în funcțiune luminile de întâlnire ale autovehiculului. Acestea vor fi respectate indiferent dacă se circulă pe timp de zi sau de noapte.


Pentru varianta  B 

Conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească luminile de întâlnire (faza scurtă) sau luminile pentru circulația diurnă „DRL” și în timpul zilei, atunci când circulă pe drumurile publice. Această obligație se va respecta indiferent de categoria drumului public pe care se circulă, nu doar pe șoselele naționale.


Pentru varianta  C 

Folosirea luminilor de întâlnire nu se numără printre obligațiile conducătorilor de vehicule atunci când sunt rămași în pană, indiferent daca sunt rămași în pană pe partea carosabilă sau în afara părții carosabile.

Dar trebuie știut că în situația în care rămâneți cu vehiculul în pană pe partea carosabilă, trebuie să îl scoateți imediat în afara părții carosabile. Daca scoaterea acestuia în afara părții carosabile nu este posibilă, trebuie să îl deplasați lângă bordură ori acostament semnalizând vehiculul prin punerea în funcțiune a luminilor de avarie, prin instalarea triunghiurilor reflectorizante la cel puțin 30 de metri înainte și după vehicul și prin punerea în funcțiune a luminilor de poziție sau de staționare.


Răspunsul corect este: A

Găsiți aici lecție video cu sistemul de iluminare și semnalizare --> Codul Rutier - Sistemul de iluminare și semnalizare

Articole de referință (legislație 2024)

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

Pentru varianta  A 

Regulament - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
d) luminile de întâlnire ale autovehiculelor care însoţesc coloane militare sau cortegii, transporta grupuri organizate de persoane şi cele care tractează alte vehicule sau care transporta mărfuri ori produse periculoase, în timpul zilei;


Pentru varianta  B 

OUG - Articolul 44

(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 16-06-2023)


Pentru varianta  C 

Legistația rutieră nu prevede nimic în acest sens.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

14 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.