Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria Redobândire

% din tot PASUL 3 (0 din 361)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria Redobândire
Întrebarea 24 din 361

Ce obligaţii vă revin la staţionarea autovehiculului pe partea carosabila a unui drum public?

A pe timp de noapte să-i semnalizezi prezenţa cu luminile de poziţie;
B să-l asiguri cu frâna de ajutor, să scoţi cheia din contact şi să introduci maneta schimbătorului într-una dintre viteze sau în marşalier, apoi să încui uşa;
C să laşi o distanţă de cel puţin un metru faţă de celelalte vehicule.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Nu în toate cazurile trebuie să-i semnalizați prezența cu luminile de poziție sau de staționare unui vehicul staționat pe partea carosabilă a unui drum public pe timp de noapte. Un vehicul poate fi oprit sau staționat pe partea carosabilă a unui drum, cu toate luminile stinse, în locurile în care aceste manevre sunt permise, atunci când se află pe un drum iluminat, astfel încât vehiculul este vizibil de la o distanță de cel puțin 50 metri.


Pentru varianta  B 

Atunci când staționați un autovehicul pe drumurile publice trebuie să acționați frâna de ajutor, să opriți funcționarea motorului și să cuplați într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată. În cazul imobilizării involuntare a autovehiculului în pantă sau în rampă, pe lângă obligațiile prevăzute mai sus, trebuie să bracați și roțile directoare.


Pentru varianta  C 

Legislația rutieră nu prevede o distanță minimă care trebuie lăsată între vehiculele staționate.


Răspunsul corect este: B

Găsiți aici lecție video cu situațiile de staționare interzisă --> Codul Rutier - Staționarea interzisă

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
a) luminile de poziţie sau de staţionare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităţilor, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, ziua când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;

Regulament - Articolul 115

Un vehicul poate fi oprit sau staționat cu toate luminile stinse, în locurile în care aceste manevre sunt permise, atunci când se află:
a) pe un drum iluminat, astfel încât vehiculul este vizibil de la o distanță de cel puțin 50 m;


Pentru varianta  B 

Regulament - Articolul 141

(1) Conducătorii autovehiculelor imobilizate pe drumurile publice, care se îndepărtează de acestea, sunt obligați să acționeze frână de ajutor, să oprească funcționarea motorului și să cupleze într-o treapta de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată.
(2) În cazul imobilizării involuntare a autovehiculului în panta sau în rampa, pe lângă obligațiile prevăzute la alin. (1) conducătorul trebuie să bracheze rotile directoare.


Pentru varianta  C 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

7 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.