Legislația rutieră prevede măsura de reținere, atât pentru permisul de conducere, cât și pentru certificatul de înmatriculare sau de înregistrare.
Certificatul de înmatriculare al unui vehicul se va reține de către polițistul rutier dacă autovehiculul sau remorca conduse pe drumurile publice prezintă defecțiuni tehnice care pun în pericol siguranța circulației, printre care se numără și deficiențe majore sau periculoase la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție. Iar în cazul în care acesta prezintă deficiențe periculoase la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție, se va dispune și imobilizarea vehiculului.
Certificatul de înmatriculare al unui vehicul nu se reține pentru o anumită perioadă de timp, acesta se reține până la încetarea motivului pentru care a fost reținut. Restituirea certificatului de înmatriculare reținut se face doar după ce se va face dovada că motivul pentru care a fost reținut a încetat.
Răspunsul corect este: B
OUG* - Articolul 97
(1) În cazurile prevăzute în prezenta ordonanță de urgență, polițistul rutier dispune și una dintre următoarele măsuri tehnico-administrative:
a) reținerea permisului de conducere și/sau a certificatului de înmatriculare ori de înregistrare sau, după caz, a dovezii înlocuitoare a acestora;
[...]
OUG* - Articolul 112
(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
De la a) ... la y)
OUG* - Articolul 112
(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
[...]
d) vehiculul circulă cu deficiențe majore sau periculoase la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate;
e) sistemul de frânare de serviciu prezintă deficiențe majore sau periculoase;
f) sistemul de frânare de securitate sau de staționare prezintă deficiențe majore sau periculoase;
g) mecanismul de direcție prezintă deficiențe majore sau periculoase;
h) anvelopele au alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în cartea de identitate a vehiculului, prezintă tăieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita legal admisă;
[...]
k) elementele dispozitivului de cuplare pentru remorcare prezintă uzuri pronunţate ori nu sunt compatibile, fiind de natura să provoace desprinderea remorcii sau dezechilibrarea ansamblului;
[...]
v) vehiculul are lipsa elemente ale caroseriei ori aceasta este într-o stare avansată de degradare;
[...]
2) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e), g), h^1), k), o), p), r) şi s), la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, iar în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t), u), v) şi x), o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.
[...]
OUG* - Articolul 117
(1) Imobilizarea unui vehicul se dispune de către poliţistul rutier în cazul săvârşirii de către conducătorul acestuia a uneia dintre următoarele fapte:
[...]
b) conducerea unui vehicul care deteriorează drumul public sau afectează mediul ori care prezintă deficiențe periculoase la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție;
[...]
OUG* - Articolul 112
[...]
(4) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu excepția celor care nu corespund standardelor, se restituie proprietarului, utilizatorului vehiculului sau reprezentantului convențional al acestora de către poliția rutieră, la prezentarea de către acesta a dovezii încetării motivului pentru care documentul a fost reținut, în condițiile prevăzute în regulament, precum și la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului.
[...]
* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
Lasă un comentariu