Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada

Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 6

5. autostrada - drumul naţional de mare capacitate şi viteză, semnalizat special, rezervat exclusiv circulaţiei autovehiculelor, cu sau fără remorci, care nu serveşte proprietăţii riverane, prevăzut cu două căi unidirecţionale, separate printr-o zonă mediană sau, în mod excepţional, prin alte modalităţi, cu excepţia unor locuri speciale sau cu caracter temporar, având cel puţin două benzi de circulaţie pe sens şi banda de urgenţă, intersecţii denivelate şi accese limitate, intrarea şi ieşirea fiind permise numai prin locuri special amenajate;

OUG - Articolul 74

(1) Pe autostrăzi este interzisă circulaţia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depăşite, fără autorizaţie specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementarilor în vigoare, a vehiculelor cu tracţiune animala, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mana, a bicicletelor şi mopedelor, a tractoarelor şi maşinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum şi a vehiculelor care, prin construcţie sau din alte cauze, nu pot depăşi viteza de 50 km/h.

(2) De asemenea, pe autostrăzi sunt interzise învăţarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de şasiuri şi de autovehicule, manifestaţiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele şi competiţiile sportive de orice fel, precum şi cortegiile.

(3) Se interzice circulaţia, oprirea sau staţionarea autovehiculelor pe banda de urgenţă, cu excepţia cazurilor justificate, precum şi a autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritar.

(4) Circulaţia autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mărfuri se efectuează, de regulă, numai pe banda marginală din partea dreapta a autostrăzii, în sensul de mers.

 

Regulament - Articolul 170

Circulaţia autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mărfuri se desfăşoară pe banda din partea dreaptă a autostrăzii, cu excepţia cazului în care se efectuează depăşirea sau semnalizarea rutieră existentă instituie o altă reglementare de utilizare a benzilor.

Regulament - Articolul 169

(1) Conducătorii de autovehicule care intra pe autostrăzi folosind banda de intrare (de accelerare) trebuie să cedeze trecerea autovehiculelor care circulă pe prima bandă a autostrăzilor şi să nu stânjenească în niciun fel circulaţia acestora.

(2) Conducătorii de autovehicule care urmează să părăsească autostrada sunt obligaţi să semnalizeze din timp şi să se angajeze pe banda de ieşire (de decelerare).Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada

Codul Rutier -  Autostrada

Autostrada este drumul naţional de mare capacitate şi viteză, semnalizat special, rezervat exclusiv circulaţiei autovehiculelor, cu sau fără remorci, care nu serveşte proprietăţii riverane, prevăzut cu două căi unidirecţionale, separate printr-o zonă mediană sau, în mod excepţional, prin alte modalităţi, cu excepţia unor locuri speciale sau cu caracter temporar, având cel puţin două benzi de circulaţie pe sens şi banda de urgenţă, intersecţii denivelate şi accese limitate, intrarea şi ieşirea fiind permise numai prin locuri special amenajate (art. 6 pct. 5 din OUG).

Zona mediană - zona care împarte cele doua sensuri de circulatie.

zona mediana de pe autostrada

Racord dintre cele doua părți carosabile - spațiul interzis circulatiei, folosit pentru devierea circulației când se execută lucrări de reparații, modernizări, etc..

racord dintre cele doua parti carosabile de pe autostrada

Benzile de circulație - subdiviziunile longitudinale ale părţii carosabile, materializate prin marcaje rutiere.

benzile de circulatie pe autostrada

Banda de urgență - subdiviziunea longitudinală suplimentară, situată la extremitatea din partea dreapta a autostrăzii, în sensul de circulaţie, circulația pe această bandă fiind interzisă.

circulatia pe nada de urgenta

Pe autostrăzi este interzisă circulaţia (art. 74 alin. 1 din OUG):

  • pietonilor;
  • autovehiculelor cu gabarite sau mase depăşite, fără autorizaţie specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementarilor în vigoare;
  • animalelor și vehiculelor cu tracţiune animala;
  • vehiculelor trase sau împinse cu mana;
  • bicicletelor şi mopedelor;
  • tractoarelor şi maşinilor autopropulsate pentru lucrări agricole;
  • vehiculelor care, prin construcţie sau din alte cauze, nu pot depăşi viteza de 50 km/h.

Pe autostrăzi sunt interzise învăţarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de şasiuri şi de autovehicule, manifestaţiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele şi competiţiile sportive de orice fel, precum şi cortegiile (art. 74 alin. 2 din OUG).

Se interzice circulaţia, oprirea sau staţionarea autovehiculelor pe banda de urgenţă, cu excepţia cazurilor justificate, precum şi a autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritar (art. 74 alin. 3 din OUG).

circulatia interzisa pe banda de urgenta

exceptie de la circulatia pe banda de urgenta

autovehicule cu regim prioritar circula pe banda de urgenta

Circulaţia autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mărfuri se desfăşoară pe banda din partea dreaptă a autostrăzii, cu excepţia cazului în care se efectuează depăşirea sau semnalizarea rutieră existentă instituie o altă reglementare de utilizare a benzilor (art. 74 alin. 4 din OUG și art. 170 din Regulament).

circulatia vehiculelor de transport marfa sau persoane pe autostrada

Conducătorii de autovehicule care intra pe autostrăzi folosind banda de intrare (de accelerare) trebuie să cedeze trecerea autovehiculelor care circulă pe prima bandă a autostrăzilor şi să nu stânjenească în niciun fel circulaţia acestora (art. 169 alin. 1 din Regulament).

folosire banda de accelerare

Conducătorii de autovehicule care urmează să părăsească autostrada sunt obligaţi să semnalizeze din timp şi să se angajeze pe banda de ieşire (de decelerare) (art. 169 alin. 2 din Regulament).

folosire banda de decelerare

31 Comentarii Lasă un comentariu

Hriscanu Alexandra
Hriscanu Alexandra 13.03.2020 11:56
Buna ziua !
Daca ma uit la toate video fara a mai si citi , exista șanse sa iau sala ?
Doar urmărind toata legislația dumneavoastra video ?
Multumesc !
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.03.2020 16:39

Da, este bine asa, ai toate sansele.


S.edit
S.edit 06.03.2020 10:45
Pot sa transport marfa(usi) pe autostarada cu Mitsubishi pick-up daca acesta depaseste lungimea pick-up-ului cu 50 cm?
Diaconu Laura
Diaconu Laura 18.06.2019 07:59
În caz de vreme nefavorabilă se poate opri pe dreapta pe un drum național?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.07.2019 19:51

Daca drumul național nu este si european in același timp, se poate. Daca drumul este național European nu se mai permite oprirea pe partea carosabila, caz in care trebuie scos in afara acesteia.


Hapchină Radu
Hapchină Radu 18.02.2019 17:25
Nu mai găsesc,dar un ansamblu de vehicule are voie pe autostradă?
Sau să tractezi?(Era parcă dacă pot atinge minim 50km/h nu?
Natalia Bobrova
Natalia Bobrova 09.01.2019 20:57
se poate circula pe zona mediana a autostrazii?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.01.2019 13:04

Nu, este strict interzis. Poți circula doar pe benzile destinate circulației sau, in caz de urgenta, pe banda de urgenta.


vlad Spaniuc
vlad Spaniuc 21.12.2018 11:04
Se poate efectua manevra de întoarcere pe banda de DECELERARE?
Alexandru Stanescu
Alexandru Stanescu 28.12.2018 11:50
Nu se poate efectua manevra de intoarcere pe banda de Deccerelare
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.12.2018 12:00

Nu, nu se poate.


Andrei
Andrei 17.12.2018 13:05
Daca exista pe autostrada un spatiu despartit pe mediana intre cele doua sensuri se poate folosi pt intoarcere?? Sau pentru ce sunt aceste spatii ??
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 19.12.2018 13:55

Nu se poate, este strict interzis. Acele spatii sunt destinate dirijării traficului in caz de urgenta sau in caz de lucrări la partea carosabila.


Liviu Popovici
Liviu Popovici 18.09.2018 15:22
Am inteles ca testul <13> pentru redobândirea permisului se desfasoara pe computer.
Tehnic, dupa alegerea raspunsurilor, se poate reveni pentru a schimba raspunsurile?
Am ajuns la intrebarea nr. 10 si vreu sa revin la intrebarea nr. 5 pentru a schimba raspunsul initial.

Multumesc,
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 19.09.2018 19:03

Nu se poate.


Catalina
Catalina 16.08.2018 20:43
Buna seara ce inseamna cortegi?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 17.08.2018 16:06

Șir de persoane care însoțesc o ceremonie, o personalitate, etc. De exemplu, coretgiul funerar care duce decedatul pe drumul catre cimitir.


Dragoi Luigi
Dragoi Luigi 26.06.2018 15:30
Pe banda de urgenta este voie sa schimbi roata in caz de pana sau doar sa opresti si sa astepti masina de remarcat sa te duca la o parcare amenajată unde sa schimbi roata ? Întreb pt ca in tarile civilizate precum Germania nici macar daca ai ramas fara benzina nu ai voie sa chemi pe cineva cu o canistra sa alimentezi pe banda de urgenta. Suni la nr de urgenta autostrada si vine l masina de tractat cu o canistra de benzina dar te ia pe platforma si te duce la prima parcare amenajată...
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 26.06.2018 21:21

Da, pe banda de urgenta ai voie sa iti rezolvi problema tehnica aparuta la autovehicul.


Gabriela Moldovan
Gabriela Moldovan 03.05.2018 09:28
la intrarea pe autostrada, (folosind banda de intrare), acordarea priorității vehiculelor care ruleaza pe banda 1, prevede o distanta anume fata de acestea, pentru a te asigura ca nu "stânjenesti" circulatia acestora, este o chestie destul de subiectivă? Dealtfel, asa am rămas fără carnet pt o lună.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 05.05.2018 10:36

Nu se specifica o distanta anume. Important este sa pastrezi o distanta mai mare pentru a nu-i speria pe acestia.


Claudiu
Claudiu 13.04.2018 00:03
iti pot schimba ordinea raspunsurilor la sala ? sau e aceeasi ordine ca la intrebarile de aici ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.04.2018 19:55

Sunt exact ca aici


Vacaru Mirela
Vacaru Mirela 30.03.2018 09:43
Doresc sa invat codul rutier am cazut de 2 orîn și ași vrea sa știu dacă sunt aceleași intrebari ca la sala
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.03.2018 19:43

Intrebarile de aici sunt exact cele de la DRPCIV, adica cele de la examen. Ca sa te convingi uite aici un video demonstrativUrmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.


Sabina Dobrin
Sabina Dobrin 12.09.2017 16:16
Buna ziua! In ce sens autostrada nu serveste proprietatii riverane?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 16.09.2017 00:34

Se refera la proprietatile care au accesul din drumul public. Pe autostrada nu exista astfel de proprietati.


Constantin Alexandru
Constantin Alexandru 13.07.2017 14:54
Ca incepator, mai putin de un an practica de conducere, am voie pe autostrada singur sau terbuie sa fiu insotit?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 19.07.2017 23:07
Da, poti si fara sa fi insotit.

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓