Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada și Drumul Expres

Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 6

5. autostrada - drumul naţional de mare capacitate şi viteză, semnalizat special, rezervat exclusiv circulaţiei autovehiculelor, cu sau fără remorci, care nu serveşte proprietăţii riverane, prevăzut cu două căi unidirecţionale, separate printr-o zonă mediană sau, în mod excepţional, prin alte modalităţi, cu excepţia unor locuri speciale sau cu caracter temporar, având cel puţin două benzi de circulaţie pe sens şi banda de urgenţă, intersecţii denivelate şi accese limitate, intrarea şi ieşirea fiind permise numai prin locuri special amenajate;

OUG - Articolul 74

(Articolul 74 a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 16-05-2022)

(1) Pe autostrăzi sau pe drumurile expres este interzisă circulația pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fără autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, trotinetelor electrice și mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum și a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.
(2) De asemenea, pe autostrăzi sau pe drumurile expres sunt interzise învățarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de șasiuri și de autovehicule, manifestațiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele și competițiile sportive de orice fel, precum și cortegiile.
(3) Se interzice circulația, oprirea sau staționarea autovehiculelor pe banda de urgență sau acostament, cu excepția cazurilor justificate, precum și a autovehiculelor cu regim de circulație prioritar.
(4) Circulația autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mărfuri se efectuează, de regulă, numai pe banda marginală din partea dreaptă a autostrăzii sau a drumului expres, în sensul de mers.

Regulament - Articolul 169

(1) Conducătorii de autovehicule care intra pe autostrăzi folosind banda de intrare (de accelerare) trebuie să cedeze trecerea autovehiculelor care circulă pe prima bandă a autostrăzilor şi să nu stânjenească în niciun fel circulaţia acestora.

(2) Conducătorii de autovehicule care urmează să părăsească autostrada sunt obligaţi să semnalizeze din timp şi să se angajeze pe banda de ieşire (de decelerare).

Regulament - Articolul 170

Circulaţia autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mărfuri se desfăşoară pe banda din partea dreaptă a autostrăzii, cu excepţia cazului în care se efectuează depăşirea sau semnalizarea rutieră existentă instituie o altă reglementare de utilizare a benzilor.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada

Codul Rutier -  Autostrada

AUTOSTRADA

Autostrada este drumul naţional de mare capacitate şi viteză, semnalizat special, rezervat exclusiv circulaţiei autovehiculelor, cu sau fără remorci, care nu serveşte proprietăţii riverane, prevăzut cu două căi unidirecţionale, separate printr-o zonă mediană sau, în mod excepţional, prin alte modalităţi, cu excepţia unor locuri speciale sau cu caracter temporar, având cel puţin două benzi de circulaţie pe sens şi banda de urgenţă, intersecţii denivelate şi accese limitate, intrarea şi ieşirea fiind permise numai prin locuri special amenajate (art. 6 pct. 5 din OUG).

Zona mediană - zona care împarte cele doua sensuri de circulatie.

zona mediana de pe autostrada

Racord dintre cele doua părți carosabile - spațiul interzis circulatiei, folosit pentru devierea circulației când se execută lucrări de reparații, modernizări, etc..

racord dintre cele doua parti carosabile de pe autostrada

Benzile de circulație - subdiviziunile longitudinale ale părţii carosabile, materializate prin marcaje rutiere.

benzile de circulatie pe autostrada

Banda de urgență - subdiviziunea longitudinală suplimentară, situată la extremitatea din partea dreapta a autostrăzii, în sensul de circulaţie, circulația pe această bandă fiind interzisă.

circulatia pe nada de urgenta

DRUMUL EXPRES

Drumul expres este un drum asemănător cu autostrada, diferența majoră între acestea fiind dată de faptul că drumul expres nu are bandă de urgență, benzile de accelerare sau decelerare pot să lipsească uneori iar viteza maximă admisă este de 120 km/h, comparativ cu autostrada unde viteza maximă admisă este de 130 km/h. În România momentan există foarte puține Drumuri Expres finalizate.

Pe autostrăzi și pe drumurile expres este interzisă circulația (art. 74 alin. 1 din OUG):

  • pietonilor;
  • autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fără autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare;
  • animalelor, vehiculelor cu tracțiune animală și vehiculelor trase sau împinse cu mâna;
  • bicicletelor, trotinetelor electrice și mopedelor;
  • tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole;
  • vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.

Pe autostrăzi și pe drumurile expres sunt interzise învăţarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de şasiuri şi de autovehicule, manifestaţiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele şi competiţiile sportive de orice fel, precum şi cortegiile (art. 74 alin. 2 din OUG).

Se interzice circulația, oprirea sau staționarea autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzii sau pe acostamentul drumului expres, cu excepția cazurilor justificate, precum și a autovehiculelor cu regim de circulație prioritar (art. 74 alin. 3 din OUG).

circulatia interzisa pe banda de urgenta

exceptie de la circulatia pe banda de urgenta

autovehicule cu regim prioritar circula pe banda de urgenta

Circulaţia autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mărfuri se desfăşoară pe banda din partea dreaptă a autostrăzii sau a drumului expres, în sensul de mers, cu excepţia cazului în care se efectuează depăşirea sau semnalizarea rutieră existentă instituie o altă reglementare de utilizare a benzilor (art. 74 alin. 4 din OUG și art. 170 din Regulament).

circulatia vehiculelor de transport marfa sau persoane pe autostrada

Conducătorii de autovehicule care intra pe autostrăzi folosind banda de intrare (de accelerare) trebuie să cedeze trecerea autovehiculelor care circulă pe prima bandă a autostrăzilor şi să nu stânjenească în niciun fel circulaţia acestora (art. 169 alin. 1 din Regulament).

folosire banda de accelerare

Conducătorii de autovehicule care urmează să părăsească autostrada sunt obligaţi să semnalizeze din timp şi să se angajeze pe banda de ieşire (de decelerare) (art. 169 alin. 2 din Regulament).

folosire banda de decelerare

89 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.