Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu

Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 54

(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.

OUG - Articolul 57

(4) În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie.

 

Regulament - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare și/sau semnalizare a acestora, după cum urmează: (Partea introductivă a alin. (1) al art. 114 a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

g) luminile indicatoare de direcţie pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, inclusiv la punerea în mişcare a vehiculului de pe loc.

Regulament - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

d) când urmează să pătrundă într-o intersecţie cu circulaţie în sens giratoriu faţă de cel care circulă în interiorul acesteia;Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu

Codul Rutier - Intersecția cu sens giratoriu

DEFINIȚIE: se numește intersecție cu sens giratoriu intersecția care are în mijloc un rondou, un monument sau marcaj rotund de spațiu interzis și indicatorul "Intersecție cu sens giratoriu", montat pe fiecare drum care pătrunde în intersecție.

deficitei intersectie cu sens giratoriu

recunoastere intersectie cu sens giratoriu

Intersecțiile cu sens giratoriu sunt intersecții dirijate, unde datorită formei specifice, se respectă urmãtoarele obligații suplimentare:

 • Se ocolește centrul intersecției prin dreapta, în sensul arătat de săgețile de pe indicatorul "Intersecție cu sens giratoriu";

ocolirea centrului intersectiei cu sens giratoriu

 • Vehiculele care vor circula pe prima stradă sau arteră la dreapta, se vor angaja cât mai mult de marginea din dreapta a intersecției;

incadrare pentru prima iesire la dreapta in sensul giratoriu

 • Vehiculele care NU circulă pe prima stradă sau arteră la dreapta, vor circula pe lângă insulă sau rondou până în momentul părăsirii intersecției cu respectarea reglementărilor privitoare la semnalizarea schimbării poziției de mers a vehiculelor;

incadrare pentru parasirea sensului giratoriu pe a doua sau a treia iesire

 • Oprire, staționarea și mersul înapoi sunt interzise în această intersecție;

oprirea in sensul giratoriu

 • Întoarcerea este interzisă în intersecția cu sens giratoriu (dacă pentru executare se folosesc manevre înainte - înapoi), dar este permisă prin ocolirea insulei.

intoarcerea in intersectia cu sens giratoriu

 • În intersecțiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate fată de cele care urmează să pătrundă în intersecție (art. 57 alin. 4 din OUG).

prioritatea in senul giratoriu

Încadrarea pe benzi în intersecția cu sens giratoriu

Luăm ca exemplu cea mai comună intersecție cu sens giratoriu, fiind cea cu două benzi de circulație și cu patru ieșiri si intrări. Conducătorii de vehicule care doresc să intre într-o intersecție cu sens giratoriu, se vor angaja pe benzile de circulație, in funcție de direcția dorită de deplasare, după cum urmează:

 • cei care doresc să circule pe prima arteră la dreapta, se vor angaja pe banda de lângă bordura trotuarului sau acostament;

incadrare pentru directia la dreapta in sensul giratoriu

 • - cei care doresc să circule pe direcția înainte, se vor angaja pe oricare dintre benzi;

incadrare pentru directia inainte in sensul giratoriu

 • iar cei care doresc să circule la stânga sau să întoarcă, se vor angaja pe banda de lângă axa drumului.

incadrare pentru directia stanga sau pentru a intoarce in sensul giratoriu

Semnalizare schimbării direcției de mers în intersecția cu sens giratoriu

Legislația rutieră nu stabilește reguli speciale de semnalizare a schimbării direcției de mers pentru intersecțiile cu sens giratoriu. În aceste intersecții se va semnaliza ca în toate celelalte intersecții sau situații, fiecare schimbare a direcției de mers va fi semnalizată corespunzător, acest lucru ajutând pe ceilalți participanți la trafic să vă cunoască intențiile și implicit, la buna desfășurare a traficului rutier. (art. 114 alin. 1 lit. g din Regulament și art 54 alin. 1 și 2 din OUG)

Se recomandă ca semnalizarea schimbării direcției de mers în intersecțiile cu sens giratoriu să se facă astfel:

 • cei care doresc să circule pe prima arteră la dreapta, vor semnaliza de la intrarea în intersecție și până la părăsirea ei, cu semnalizator dreapta, apropiindu-se cât mai mult de marginea din dreapta a intersecției, acest lucru îi va ajuta pe ceilalți participanți la trafic să înțeleagă intenția acestora da a circula pe prima artera la dreapta;

cum semnalizam daca circulam spre dreapta in sensul giratoriu

 • cei care doresc să circule pe direcția înainte, nu vor semnaliza la intrarea in intersecție, acest lucru îi va ajuta pe ceilalți participanți la trafic să înțeleagă intenția acestora da a circula pe direcția înainte, dar vor semnaliza părăsirea intersecției, pentru a-i ajuta pe ceilalți participanți la trafic să înțeleagă intenția acestora de a părăsi intersecția;

cum semnalizam in sensul giratoriu daca sicrulam ianinte

 • cei care doresc să circule la stânga sau cei care doresc să întoarcă, vor semnaliza stânga la intrarea în intersecție, acest lucru îi va ajuta pe ceilalți participanți la trafic să înțeleagă intenția acestora da a circula la stânga sau de a întoarce, iar la părăsirea intersecției vor semnaliza cu semnalizatorul din dreapta, pentru a-i ajuta pe ceilalți participanți la trafic să înțeleagă intenția acestora de a părăsi intersecția.

cum semnalizam daca circulam spre stanga sau intoarcem in sensul giratoriu

Trebuie sa ținem cont că schimbarea benzii de circulație în interiorul intersecției cu sens giratoriu sa face ca în oricare altă situație, cu asigurare, semnalizare și, daca este cazul, cu acordare de prioritate celor care circulă pe banda pe care dorim să intrăm.

prioitatea la schimbarea benzii in intersectiile cu sens giratoriu

353 Comentarii Lasă un comentariu

Adi
Adi 18.01.2022 21:00
Conform marcajelor de pe benzi , intru in sensul giratoriu pe banda 2 pentru a-l părăsi la a treia ieșire. După ce intru in sens , la următoarea intrare , vine un alt autoturism încadrat pe banda 1 și se învârte in sens spre a treia ieșire ( marcaj prima sau a doua ieșire ).
In momentul in care eu vreau sa părăsesc sensul la a treia ieșire ma lovesc de el ( neîncadrat conform marcajelor și intrat după mine in sensul giratoriu ). Vinovat ? Eu oricum nu mai aveam cum sa intru in B1 deoarece el a forțat intrarea in sens.
Adriana
Adriana 22.01.2022 11:56
În momentul în care dumneavoastră vreți să părăsiți sensul giratoriu la a treia ieșire, (circulând prin intersecție pe banda a doua), treceți peste marcajul linie discntinuă și, conform legii, aveți următoarele obligații, (dumneavoastră, rețineți!), semmalizare, asigurare, neperturbarea sau punerea în pericol a altor participanți la trafic. (Dacă le-ați respectat, atunci de ce v-ați tamponat?). Acolo unde v-ați tamponat, evenimentul rutier s-a produs între două vehicule care circulau prin intersecția cu sens giratoriu, astfel, faptul că celălalt a pătruns după dumneavoastră în intersecție nu are nici-o relevanță și respectivul conducător auto nu poate fi acuzat de neacordare de prioritate la pătrundere, (conform legii), pentru că la momentul pătrunderii traiectoriile voastre nu s-au intersectat, el pătrunzând în intersecție pe o bandă liberă fără să vă stânjenească în nici-un fel. Iată un fragment dintr-un răspuns oficial al poliției, "... În ipoteza în care două vehicule se află într-o intersecție cu circulație în sens giratoriu, regula acordării priorității de trecere vehiculului care circulă în interiorul acesteia încetează, întrucât textul incriminator prevede obligația acordării priorității de trecere în momentul pătrunderii într-o astfel de intersecție. ...". De asemenea, cel de pe banda unu a intersecției cu sens giratoriu pe care dumneavoastră l-ați lovit pătrunzând pe aceea bandă în vederea părăsirii intersecției, poate fi sancționat doar cu amendă pentru "nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor de obligare", (în cazul în care există marcaje sub formă de săgeți aplicate pe benzi la pătrunderea în intersecție), iar dumneavoastră în mod sigur veți fi sancționat cu amendă și puncte de penalizare pentru "nerespectarea regulilor privind ... schimbarea benzii sau (în cazul acesta "și") a direcției de mers". Prin urmare, celălalt conducător de vehicul implicat nu a forțat nimic la pătrundere, având banda unu liberă și pătrunzând pe aceasta, iar ulterior nemaipunându-se problema priorității în funcție de ordinea pătrunderii, ci respectarea regulilor privind circulația pe benzi paralele aplicate în același sens de mers (giratoriu). Ce opțiuni aveați dumneavoastră ținând cont de lege? Puteați să schimbați banda mai din timp, (în dreptul unei pătrunderi, acolo fiind cel mai ușor, cei din exterior trebuind să vă acorde prioritate), sau să reduceți substanțial și din timp viteza lăsându-l pe cel de pe banda alăturată să treacă, sau chiar să mai dați o tură prin intersecție, având astfel mai multe posibilități de a schimba banda în siguranță, fără a perturba alți participanți la trafic. Iată, în încheiere, și două fragmente din două răspunsuri oficiale ale poliției.
1. "... încadrarea pe o bandă necorespunzătoare direcției de mers voite, nu exonerează pe ceilalți conducători de vehicule care circulă prin intersecția cu sens giratoriu, (adică pe dumneavoastră), de la obligația de a se asigura la schimbarea direcției de mers prin viraj la dreapta...".
2. "... nerespectarea direcției de deplasare impuse de semnificația marcajelor sau a indicatoarelor de către conducătorii de autovehicule care circulă într-o intersecție cu sens giratoriu, nu este de natură să înlăture culpa conducătorilor de autovehicule care, respectând semnificația indicatoarelor și a a marcajelor, (precum dumneavoastră), nu se asigură la efectuarea oricărei manevre de schimbare a direcției de mers, fie că este una de ieșire din sensul giratoriu sau de schimbare a benzilor de circulație în interiorul acestei intersecții. ...".
Concluzie. Școala Rutieră explică foarte clar aici, conform legii și conform practicii judiciare, (și în deplină concordanță cu regulile de circulație europene), accentuând faptul că încadrarea înainte de pătrundere este una, prioritatea la pătrunderea în intersecție este alta și schimbarea benzii în interiorul intersecției, inclusiv în vederea părăsirii acesteia, este cu totul alta. Acum înțelegeți de ce sunteți vinovat?
Maria
Maria 08.12.2021 09:21
Inainte de sensul giratoriu sunt 2 benzi, prima banda este lata si se stecoara 2 masini+ a doua banda( total 3 masini), in sens este loc doar ptr o masina, la iesirea din sens tot doar 1 banda, loc ptr o singura masina. Intrebarea mea este cine are prioritate la intarea si iesirea din sens? Cel care face stanga va ocupa a 2b , cel care face dreapta prima banda dar cel care merge pe directia inainte de pe care dintre benzi are prioritate?
Nusia AMANI
Nusia AMANI 16.12.2021 14:43
Maria! Trebuie sa mai citești odată! De regula dacă dorești sa circuli pe direcția înainte într o intersecție cu sens giratoriu poți sa ocupi oricare dintre cele doua benzi! Nu trebuie sa semnalizezi intrarea in intersecție doar ieșirea din intersecția sensului giratoriu! Sper ca iti va fii de ajutor!
Maria
Maria 16.12.2021 15:18
Eu nu am intrebat daca trebuie sa semnalizez sau nu. Eu am intrebat cine are prioritate daca la intrarea in sensul giratoriu sunt 2 benzi iar la iesirea pe directia inainte, este doar o banda? Ptr directia inainte se vor ocupa ambele benzi dar la ieșire care dintre benzi are prioritate tinand comt ca ramane doar o banda?
Andrei
Andrei 04.01.2022 00:04
Te uiti la marcajele desenate pe jos. De regula in cazurile de genu, prima banda e pt obligatoriu la dreapta. Si partea in care se inghesuie doua masini pe o banda lata.. problema lor :))
Laura
Laura 08.01.2022 20:43
Cel care isi pastreaza banda,respectiv cel din dreapta. Cel din stanga trebuie sa acorde prioritate celui din dreapta,cand iese de pe banda lui ,pentru a iesi din intersectie...daca esti pe banda 1, ai prioritate pt ca e banda de iesire spre dreapta sau inainte...daca esti pe banda 2, semnalizezi intentia,te asiguri,dai prioritate daca e cazul si te bagi pe banda 1 sa iesi din sens
Maria
Maria 08.01.2022 23:09
Multumesc Laura, asa am zis si eu dar aveam nevoie de o confirmare si de alte persoane ptr am ajuns la concluzia ca multi nu stiu regulile de circulație ptr ca merg pe directia inainte de pe banda stângă fara sa se asigure. Marcaje nu sunt decat pana in sens, sunt marcaje provizorii dar dupa sens nu le-au mai facut.
Adriana.
Adriana. 22.01.2022 12:37
Nu știu dacă am înțeles bine ce situație prezentați, dar încerc un răspuns general. Nu există intersecție cu sens giratoriu unde una dintre pătrunderi să aibe două benzi iar intersecția o singură bandă. Acest lucru poate fi întâlnit (să zicem) doar cu obligativitatea de a se circula numai la dreapta de pe prima bandă de la pătrundere. În cazul în care intersecția are tot două benzi dar există un obstacol imobil în ea, obligațiile privind ocolirea obstacolului precum și răspunderea în caz de accident îi revin celui pe a cărui bandă se găsește obstacolul respectiv. Dacă, așa cum spuneți dumneavoastră, înaine de pătrunderea în intersecție banda unu este mai largă și pe ea s-au încadrat în paralel două vehicule, ele pot pătrunde simultan, cel din dreapta virând imediat pe prima ieșire la dreapta iar celălalt continuînd prin intersecție pe banda unu, fără a se stânjeni reciproc. În situația în care ambele continuă prin intersecție pe banda unu și se acroșează, vina îi aparține celui care depășește (devansează) neregulamentar, neavând suficient spațiu la dispoziție. În fine, atunci când intersecția cu sens giratoriu are două benzi iar ieșirea are numai o bandă, se consideră că vehiculul de pe banda unu continuă după intersecție tot pe banda unu, iar vehiculul de pe banda doi, (a cărui bandă se sfârșește), are obligația de a ieși al doilea, după ce a permis ieșirea celui de pe prima bandă. În cazul în care ieșirea are tot două benzi dar pe banda unu există obstacole imobile, (vehicule staționate), cel de pe banda doi poate părăsi intersecția nestingherit în vreme ce, cel de pe banda unu, (plină de obstacole), este obligat să-i permită trecerea înainte de a pătrunde pe banda doi. Puteți ușor să țineți minte așa, când în intersecție circulați pe banda unu iar după intersecție ajungeți pe banda doi, (sau invers), între timp ați făcut o schimbare de bandă, și trebuie mai întâi să facilitați trecerea celor care nu-și schimbă banda, (vă obligă legea).
Badea Valentin
Badea Valentin 06.12.2021 09:18
Aș vrea să se clarifice odată pentru totdeauna că banda 1 nu este pentru viraj la stânga, ci pentru înainte sau dreapta, așa cum este în toată Europa. Văd berbeci ce cred că li se cuvine să facă stânga de pe banda exterioară, eu mergând înainte de pe banda 2, toți au impresia că au prioritate. Când ai greșit încadrarea și vrei să faci stânga de fapt, treci în spatele celui ce merge înainte pe banda 2, nu îi treci prin fața. La fel și eu, dacă am greșit și vreau să fac dreapta și sunt pe banda 2, acord prioritate celui ce e pe banda exterioară. De aici e confuzie generata de poliție inclusiv, toți cred că au dreptul să facă stânga (ieșirea 3) de pe banda din dreapta. Ca la noi, la nimeni...
Adriana
Adriana 07.12.2021 20:20
Dintre două vehiculele care circulă prin intersecția cu sens giratoriu, cel care trece peste linia discontinuă pătrunzând pe banda alăturată este obligat să acorde "prioritate", (excepție față de cei care urmează să pătrundă). Și la noi și-n toată Europa. Simplu și clar. Conform legii. Nu mai confundați modul diferit de aplicare al marcajelor linie discontinuă prin intersecțiile cu sens giratoriu, marcaje ce impun moduri diferite de a se circula prin acest tip de intersecții.
Valentin Badea
Valentin Badea 07.12.2021 20:45
Domnișoară sau doamnă, vă mulțumesc pentru interesul si efortul acordat, însă pe cine să 'feresc' eu în sens și să acord prioritate dacă în mod normal, cel de pe banda 1 nu ar trebui niciodată să facă stânga? Am condus în Europa, nimeni nu face viraj în sens de pe banda de exterior, niciodată. Doar la noi văd așa ceva, și mai avem și câștig de cauză dacă facem asta? Serios? Chiar o să pună toți în aplicare acum, nu mai are funcția așteptată acest giratoriu, ar trebui desființat...sau pentru ce avem celelalte benzi, să așteptăm un berbec ce se crede cu locomotiva să ne taie calea și noi să stam 8n coloană, să ne uităm că spune că e îndreptățit legal? D-aia nu fac ăștia giratorii în România, ca nu știm să le folosim, noi încă suntem învățați cu căruță.
Adriana
Adriana 12.12.2021 10:02
Vă repet, (și eu am circulat peste tot), cel care își păstrează banda unu prin intersecția cu sens giratoriu, nu "face stânga", cum greșit credeți dumneavoastră, ci își menține direcția prioritară prin intersecție, (nu-și schimbă direcția de mers), își menține și banda, (nu trece peste marcajele linie discontinuă care o delimitează). Astfel, el se bucură atât de prioritate față de cei care urmează să pătrundă, cât și de neperturbare din partea celor care intră pe banda lui, în vederea părăsirii intersecției, conform legii. (În Germania se recomandă începătorilor folosirea benzii unu prin intersecțiile cu sens giratoriu tocmai din aceste motive, și le folosesc nu numai începătorii). Școala Rutieră a explicat foarte bine interpretarea articolelor de lege, iar animațile grafice sunt exemple excelente. Dacă nu vreți să țineți cont de ele este treaba dumneavoastră, însă legea (aliniată la nivel european) conferă benzii unu din intersecțile cu sens giratoriu "prioritate" deplină. Legea, nu părerile noastre.
Adriana
Adriana 12.12.2021 10:43
Da, se poate considera că unii nu știu să circule prin intersecțiile cu sens giratoriu. Dar în rândul acestora intră, pe lângă cei care nu știu să se înadreze regulamentar înainte de pătrunderea în intersecție, și aceia care nu sunt în stare să semnalizeze, să se asigure și să nu perturbe sau să pună în pericol pe ceilați participanți la trafic, atunci când trec peste un marcaj linie discontinuă aplicat în același sens (giratoriu) de mers. Toate sunt obligații legale și trebuie respectate. A, era să uit, mai sunt unii, săracii, care nu pot face nici-o diferență, (alta decât cea cu care s-au obijnuit, pe care au învățat-o ei pe dinafară), între modurile diferite de a se circula, impuse de aplicarea diferită a marcajelor în interiorul intersecțiilor cu sens giratoriu. Ei sunt convinși că "se merge la fel", zburând peste alte benzi cu ochii țintă la ieșirea din față, considerând eronat că, dacă țin volanul drept, sau dacă au intrat "de jos" și ies "în sus", nu-și schimbă direcția de mers. Oare?
Bogdan
Bogdan 14.12.2021 19:16
Are dreptate Adriana. Cel care circula pe banda 2, pentru a merge inainte e obligat sa treaca peste banda 1 si trebuie sa se asigure si sa dea prioritate. Si, apropo, nu esti obligat sa te incadrezi pe banda 2 daca vrei stanga sau intoarcere. Mie inclusiv instructorul mi-a zis sa ma incadrez pe banda 1 daca vreau la stanga, pentru a nu fi obligat sa dau prioritate la iesirea din giratoriu in situatia in care sunt pe 2.
Badea Valentin
Badea Valentin 14.12.2021 20:37
Bogdan, văd că ceea ce este anormal, tuturor vi se pare normal. De ce să mă trec pe banda 1 dacă eu am bandă de mers înainte și de pe banda 2? Cel ce face sensul pe banda 1 este cel anormal și pune blocaj pe intersecția giratoriu, îi anulează funcționalitatea practic. La fel și cei ce fac dreapta de pe banda 2... oamenii timp sa gaseasca o gaura in lege și atunci profita de ea. O sa fiu mai atent pe viitor la berbecii cate folosesc a-3-a ieșire sau chiar a 4-a, mergand pe banda 1. Nu meritam sensul giratoriu in Romania, d-aia nu ne fac astia, ca suntem inapti in a le folosi. La fel si drumurile, autostrazile, etc. Nu cred ca ne mai facem bine, mai ales cu justificarile date mai sus de catre voi. Faceti sensul de pe banda de exterior in continuare, celelalte benzi sunt puse degeaba acolo.
Bogdan
Bogdan 14.12.2021 21:01
Conform legii, e recomandat sa te incadrezi pe banda 2 pentru stanga sau intoarcere, nu obligatoriu. Tu te certi cu legea aici. Daca esti pe banda 1, poti iesi pe care iesire vrei si nu dai prioritate la nimeni. Daca esti pe banda 2, dai prioritate aluia de pe 1 INDIFERENT unde vrei sa iesi. Ca ala de pe banda 1 are voie inclusiv sa inconjoare giratoriul daca nu e decis pe unde s-o ia.

Tu te certi cu legea acum.
Bogdan
Bogdan 14.12.2021 21:03
Daca esti pe banda 2 si vrei sa mergi inainte, automat incalci marcajul discontinuu si traversezi banda 1. Nu ti se pare normal sa dai prioritate. Asa cum dai prioritate daca esti pe 2 si vrei stanga, tot asa dai si daca esti pe 2 si vrei inainte. Nu pricep ce nu pricepi.
Valentin Badea
Valentin Badea 14.12.2021 21:29
Pricep Bogdan, insa in același timp tu ignori recomandările de folosire a intersecției si decizi sa treci prin fata mea, blocand giratoriul, stricand fluidizarea traficului. Dacă aceasta recomandare nu va fi inclusa in lege, vom avea mereu situații neplăcute cauzate de cei ca tine, ce fac sensul giratoriu pe exterior. Mie nu mi se pare normal, nu e normal...că o să câștigi tu procesul în caz de accident, da, știu. Este exact cum era la întoarcerea in squar-uri înainte, se făcea prin spatele celui ce intorcea de pe sensul opus, apoi s-au pus acele săgeți 'obligatoriu pe lângă squar'. La fel și aici, se poate corecta în viitor, în așa fel încât să nu ne intersectam traiectoria de deplasare. Din punctul meu de vedere, ar trebui să se rezolve cât mai repede aceasta zonă gri , nu vreau să cred că legislația a fost creeata special pentru a produce accident... Am mai auzit eu pe unii ce au vulcanizare că trimit băieți să mai arunce cuie pe drum, să facă și ei profit, nu aș vrea să cred că același lucru se întâmplă aici, lăsând loc de manevre periculoase și gasind oameni ca tine dispusi să le încerce (mai ales că ti-a recomandat instructorul). E grav sa faci sensul pe banda de exterior din punctul meu de vedere, ma sperie faptul că tu inisti să faci asta.
Bogdan
Bogdan 15.12.2021 11:46
Eu sunt de acord cu tine ca legea e de rahat pentru ca e foarte interpretabila. Si mai sunt de acord cu tine ca ar trebui sa ti se interzica sa faci stanga de pe banda 1. Dar problema e ca noi raspundem aici cuiva care vrea sa stie CE ZICE LEGEA CURENTA. Nu cum ni s-ar parea noua rezonabil sa fie situatia. Nu mai spune oamenilor ca n-au voie sa faca stanga de pe banda 1 daca nu e adevarat. Si nu e adevarat. Poti face stanga, legea nu interzice.

Iar aici se discuta cum trebuie procedat in baza legii, indiferent de ce ar fi frumos, ce e de bun simt etc etc.

Altfel, sunt de acord cu tine ca legea e tampit facuta. Ala care face stanga de pe banda 1 clar incurca traficul. Dar are voie s-o faca, conform legii. Asta e.
Renata Aleksandra
Renata Aleksandra 22.12.2021 17:25
Foarte bine punctat. Nu știu cum își iau unii permisele sincer.
Adrian
Adrian 24.12.2021 07:29
pt Valentin, dar si pt altii:

1. inainte sa afirmi ceva, ar fi mai bine sa verifici putin daca lucrurile stau cum zici/crezi tu
2. unde ai gasit ca banda 1 nu este pt viraj la stanga, ci pt inainte sau dreapta? unde ai gasit tu asta in toata europa? te rog exemple, linkuri, legi, ceva concret, nu doar vorbe. nu trebuie sa fie musai din lege, dar macar sa vedem ceva mai oficial cum ca 'dincolo' e asa cum zici tu.
3. despre care europa vorbesti ? sper ca nu ai vazut prin cine stie ce tara anumiti participanti la trafic care conduc intr un anumit fel si ai presupus ca daca ei fac asa, inseamna ca asa e corect in europa, ca asa o fi zicand legea sau asa a normal. apropo, cine defineste normalul, tu ? ca nici asta nu am prea inteles.
4. Valentin, zici de altii ca fac confuzii, dar si tu faci niste confuzii foarte serioase. si nu prea ai dreptate. asa ca cel mai bine ar fi sa te interesezi putin despre cum sta treaba, zic eu, ca sa nu ii inducem pe altii si mai mult in eroare sau pt a evita confuzii suplimentare.
5. ca de obicei, situatia nu e asa de simpla. nici video ul nu e 100% corect si clar, ceea ce creeaza si mai multa confuzie.
6. in ceea ce priveste semnalizarile si regulile de iesire si schimbare a benzii, etc..cititi si invatati prima data regulile pentru intersectiile standard, clasice. aceleasi reguli se aplica apoi si aici.
7. nu stiu exact ce zice legea romaneasca, din video nu se prea intelege clar daca un anumit aspect e litera de lege sau e doar o buna practica, etc..dar e posibil ca legea pt circulatia in rotonde in romania sa fie aplicata diferit de cea din alte tari din europa. daca asta e rau sau bine, e discutabil, in functie de cum e aplicata si ce avantaje/dezavantaje aduce varianta romaneasca. desi tind sa cred ca tarile din vest, avand o experienta mai lunga in topicul asta, au gasit pana acum varianta care ofera un trafic cat mai fluid si ar trebui si legea romaneasca sa adere la cea din vest (daca nu e deja asa).
Valentin
Valentin 22.01.2022 18:12
Pentru Adrian și cine mai comentează pe aici ca este ok sa folosească a 3-a ieșire a giratoriului folosind banda 1:
Ați văzut videourile de mai sus?
Da, este o 'gaură' în lege și în caz ca un căpos care iese pe a 3-a ieșire folosind banda 1 are câștig de cauză astăzi. Dar trebuie să fii berbec rău de tot să faci asta... cine face așa ceva, din punctul meu de vedere nu merită permis sau intersecție giratoriu. Românul crede că i se cuvine orice, cum află ceva, abuzează de lucrul ăla. Să vă fie rușine, d-aia sunt bătăi in trafic, din cauza ăstora ca voi de vor să fie ei moț și să meargă la 3+ ieșiri ale giratoriului folosind banda 1. Noaptea minții! Fără cuvinte
Pascu Alin
Pascu Alin 01.12.2021 18:37
Dacă mergem pe direcția înainte trebuie sa mai semnalizam intrarea in sens ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 11.12.2021 07:17

Cei care doresc să circule pe direcția înainte, nu vor semnaliza la intrarea in intersecție, acest lucru îi va ajuta pe ceilalți participanți la trafic să înțeleagă intenția acestora da a circula pe direcția înainte, dar vor semnaliza părăsirea intersecției, pentru a-i ajuta pe ceilalți participanți la trafic să înțeleagă intenția acestora de a părăsi intersecția;


Sim
Sim 24.12.2021 07:42
cel mai bine ar fi sa incepi sa te gandesti singur la raspuns si daca ai un oarecare IQ mediu eu zic ca ai putea sa iti dai seama care e raspunsul.
incerc sa te ajut.
1. daca semnalizezi intrarea in rotonda si tu vrei sa mergi in fata, de exemplu, cum o sa semnalizezi? dreapta sau stanga? daca pui dreapta, ii confuzezi pe restul si ii faci sa creada ca o iei la dreapta, nu? la fel daca pui stanga, vor crede ca vei face sensul in stanga si iar ii confuzezi. asa ca, de ce sa confuzezi pe cineva intentionat?
2. merita poate ca recomandare sa semnalizezi doar cand chiar o iei in directia respectiva, pentru a indica clar directia de mers. dar nu e obligatoriu.
3. poate cel mai important punct sau aspect: de ce ai semnaliza intrarea in rotonda daca in fata ta e doar rotonda respectiva? exista cumva alta posibilitate decat aceea de a intra in rotonda, daca in fata ta e doar rotonda? de ce sa semnalizezi un lucru evident pentru toata lumea? poate ar merita sa semnalizezi intrarea in rotonda daca ai fi cu elicopterul si ceilalti participanti la trafic ar putea zice: ''uite vine asta, se apropie de rotonda, nu stim daca o sa intre in rotonda sau o sa zboare peste ea, ar fi fost bine sa semnalizeze sa stim ce face, intra pe drum in rotonda sau zboara peste ea si atunci noi putem circula linistiti pe sub el, pe drum''. dar eu cred ca momentan regulile astea se aplica doar masinilor, care inca nu pot zbura, asa ca daca in fata ta e o rotonda si tu vrei sa semnalizezi intrarea in ea, mi se pare o chestie absurda, avand in vedere ca oricum oricine stie ca vei intra in ea, pt ca nu ai de ales (decat daca chiar la intrarea in rotonda tu ai de gand sa dai cu spatele).
4. da, stiu, multi semnalizeaza intrarea in rotonda si chiar unii instructori recomanda asta. dar si instructorii sunt oameni si multi dintre ei nu sunt tocmai printre cele mai inteligente persoane.
Boureanu Luiza
Boureanu Luiza 26.11.2021 08:34
Am avut și eu o problema cu un dobitoc azi! Am făcut sensul giratoriu și m-am încadrat pe banda mea a doua banda el venea dîn dreapta. Pe prima banda fiind mașini parcate fara semnalizare vroia sa-mi intre in fata da nu am vr sa-i dau voie fiind banda mea so banda lui ocupata ...și a început sa fie agresiv ca are priorurate și sa gesticuleze ...
Ne-Am îndreptat în același direcție și ne-am intalnit și l-am întrebat ce se întâmplă dc gesticula așa și a început sa tine ca sunt nesimțită ca dc nu iîi dau pridicate și cică mi-a făcut poza sa se duca la politie... spuneti-Mi va rog cu ce am greșit în siturația data eu știind ca când ai banda ocupata trb sa semnalizezi și sa aștepți pana ați Da voie sa intri pe a doua banda nu ca ai priorotate!
Zescu Mati
Zescu Mati 26.11.2021 19:11
Aveati prioritate.
gigi George
gigi George 17.10.2021 17:12
ce se intampla atunci cand sensul are doar 3 intrari/iesiri, care mai e directia inainte atunci?
ce se intamola daca eu vreau sa merg "inainte" (adica la a doua iesire) si ma incadrez pe prima banda, iar celalt de langa mine vrea sa mearga tot "inainte" doar ca lui i se pare ca înainte inseamna la prima. nu ne ciocnim si apoi apare aceeași intrebare? Cine e de vina, si ce înseamnă "inainte" într-un sens giratoriu cu 3 intrari/ iesiri?
sorin claudiu
sorin claudiu 05.10.2021 09:20
În sensurile giratorii cu o singura banda de circulație, regulile sunt cunoscute si de regula, respectate. În sensurile cu 2,3 sau mai multe este haos.
Adelin Gavrila
Adelin Gavrila 17.09.2021 04:43
Am și eu o întrebare...Dacă ma apropi de intersecția cu sens giratoriu și sunt pe banda a doua și vreau sa merg înainte trebuie sa semnalizeze întrarea în sensul giratoriu ? Știu ca dacă ești pe prima banda și mergi înainte nu trebuie sa semnalizi intrarea ci doar ieșirea.
IULIAN
IULIAN 30.09.2021 04:10
Teoretic nu.. dar am vazut ca instructori auto invata elevi indiferent de ce banda folosesc sa semnalizeze la intrarea in giratoriu stanga si imediat sa semnalizeze dreapta, cea ce mi se pare incorect, deoarece duci participanti la trafic in eroare.. si te alegi sa fii claxonat.. Daca mergi inainte, si esti pe banda a doua, semnalizezi doar intentia de iesire din giratoriu..
Primaru
Primaru 12.09.2021 13:09
Am și eu o speta: sunt în sensul giratoriu cu 2 benzi, încadrat pe banda 1 și vreau sa ies din el prin dreapta, dar pentru a intra intr-o parcare (nu pe un alt drum). Din dreapta mea, neintrat înca în sens, vine o mașină care își dorește sa iasă pe prima la dreapta și merge cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului. Parcarea în care vreau sa intru e înainte de direcția lui de mers (prima la dreapta). Sunt obligat eu să-i dau prioritate și apoi sa părăsesc sensul pentru a intra în parcare sau e obligat el să-mi dea prioritate având în vedere ca eu sunt în sens și el nu intrase încă? De fapt întrebarea poate fi reformulata: cei care se apropie de intersecția cu sens giratoriu și vor sa o ia pe prima la dreapta, circulând cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, se considera ca întra întâi în sens (cu obligațiile de acordare prioritate celor deja aflați în sens și de a da semnal dreapta la ieșirea pe prima la dreapta) sau nu întra în sens, ei urmând sa o ia pe prima la dreapta?
IULIAN
IULIAN 30.09.2021 04:16
Daca tu esti in sensul giratoriu, tu ai prioritate. El trebuie sa dea prioritate de stanga. Prin urmare tu ai prioritate. Daca banda prima la dreapta e prevazuta cu liniie continua el are prioritate.
Crețu Cosmin
Crețu Cosmin 01.08.2021 18:34
Până la urmă, după 6 luni de plimbări la instanțele judecătorești,a venit și hotărârea care stabilește ca vinovat este șoferul de pe banda 2 care a vrut sa iese pe prima ieșire di sensul giratoriu fără sa imi acorde prioritate deși circulam pe banda 1 cu intenția de a ieși pe a doua ieșire!
Așadar sa anulat de asemenea și procesul verbal!
Sa avem drumuri fără evenimente neplăcute!
Valentin Badea
Valentin Badea 06.12.2021 22:26
Ar fi frumos și cei de pe banda 1 să nu mai facă stânga spre ieșirea 3, să fim în rândul, nu să spunem că banda 1 se folosește pentru mers la dreapta sau înainte, dar dacă vreau să fac stânga, banda 2,3 și câte or mai fi care vor să meargă înainte, trebuie să aștepte să treacă cel de pe banda 1. Sunt de-a dreptul șocat de așa ceva, regulile de circulație nu sunt interpretabile, cum să îl scoți vinovat pe cel de pe banda 2,care are ieșire pe banda 2 din sens, din cauza ca cel de pe banda 1 s-a hotărât să vireze la stânga spre a 3-a ieșire? E incredibil...nici banda 2 nu e pentru virat la dreapta, cum nici banda 1 nu e pentru stânga. Situația astăzi e de toată jena, sper să se clarifice în viitor.
Bogdan
Bogdan 14.12.2021 19:25
Auzi la Valentin, ar fi frumos sa nu mai faca stanga cel de pe banda 1. Eu propun altceva. Ar fi frumos ca ala de pe banda 2 sa semnalizeze si sa acorde prioritate aluia care circula pe banda 1, atunci cand incalca banda. Ce zici de asta? Regulile de circulatie se stabilesc in functie de ce e frumos sau de ce spune legea? Iar legea nu interzice sa faci stanga de pe banda 1, CI RECOMANDA sa te incadrezi pe banda 2 daca vrei stanga sau intoarcere. Recomanda, nu te obliga sa te incadrezi pe banda 2.

Hai sa invatam legea mai bine, inainte sa ne dam inflamati de lucruri pe care nu le cunoastem. Daca esti pe banda 1, poti iesi din giratoriu pe unde vrei, iar aia de pe banda 2 sunt OBLIGATI sa iti acorde prioritate.
Valentin Badea
Valentin Badea 14.12.2021 21:06
Bogdan, cum am răspuns și mai sus, consider ca nu ai ce sa cauti sa iesi pe a 3-a sau intoarcere 180 grade de pe banda 1, chiar dacă exista o gaura in lege. Eu nu am făcut acest lucru niciodată si am pretenția să fiu respectat in trafic asa cum si eu ii respect pe altii. Tipic romanesc, sa faci sensul pe banda de exterior si sa faci coloana pe banda 2 sau accident. Atunci recomandarile de la video de mai sus sunt degeaba, trebuie schimbat video, banda 1 cea mai tare, de ce sa conducem corect daca legea ne permite sa facem manevre periculoase ce pot duce la accident? Chiar sper sa se rezolve aceasta gaura in legislatie, banda 1 peste care trec eu cand merg inainte pe banda 2 este a celui ce va intra dupa mine in giratoriu, din dreapta, nu trec peste banda nimănui deoarece nu ar trebui sa fie nimeni acolo, pe banda 1 stai cand intentionezi sa părăsești sensul, nu sa ramai in el. Luam doar ce ne convine din video si aplicam din ce observ. Sper sa nu dai de vreo belea in trafic sau sa bagi pe ala de pe banda 2 la belele cu ambitia ta de a face sensul pe banda 1. Drumuri bune!
Bogdan
Bogdan 15.12.2021 11:50
"Exista gaura in lege" = legea permite. Ca daca eu sunt pe banda 1 si vreau sa fac stanga si tu dai in mine, tu vei iesi vinovat. Asta inseamna ca legea imi permitea sa fac manevra aia.

Iar de belea in trafic nu am cum sa dau daca stau pe banda 1. Ca daca da ala din banda 2 in mine, el e vinovat. Iti repet, inclusiv instructorul mi-a recomandat sa folosesc banda 1 ca incepator, indiferent unde vreau sa ma duc in giratoriu. Pentru ca ai voie conform legii.

Eu stiu ca esti contrariat pentru ca nu vezi pe nimeni facand asta. Asta nu schimba faptul ca e legal s-o faci daca vrei. Si ca tu, indiferent cat de contrariat esti, platesti daca esti pe banda 2 si dai in ala de pe 1. Pana se schimba legea, eu iti recomand sa te adaptezi la ce spune. Daca esti pe banda 2, macar fii atent sa nu vina unu de pe banda 1 sa faca stanga prin fata ta. Ca daca dai in el platesti.

Stupida sau nu, asta e legea.
Renata Aleksandra
Renata Aleksandra 22.12.2021 18:32
Vad mulți pe aici care încurcă benzile între ele și ieșirile de asemenea. Habar nu aveți de nimic.
Renata Aleksandra
Renata Aleksandra 22.12.2021 18:34
Bogdan, eu cred ca tu ai inventat o noua lege sau cum vine asta? Te învârti de pe b1 spre stânga?? Doamne ferește!
Renata Aleksandra
Renata Aleksandra 22.12.2021 18:36
Apropo Bogdan draga, când faci stânga în intersecție tot de pe b1 o faci?? Fereacă Dumnezeu
Alexandru P
Alexandru P 08.07.2021 19:08
Deci in legislatie zice ca:
banda 1 in fata si la dreapta
Banda 2 in fata, la stanga si intoarcere.

In acelasi timp zice ca tre sa acorzi prioritate cand schimbi banda.

In situatia in care banda 1 face stanga si banda 2 face inainte desi banda 1 e incadatra incorect. Cine e de vina? Daca cel de pe banda 1 ar fi urmat legea nu s-ar mai fi intamplat nimic.
Nicu
Nicu 02.09.2021 12:57
Aici vezi poza dar cand esti in trafic si vrei sa faci dreapta de pa banda 2 ca sa parasesti giratoriu,te asiguri fiindca parasesti banda trecand peste acel marcaj de delimitare a benzilor si nu ai de unde sa stii de la ce intrare vine cel de pe banda 1.Si ma intreb daca legea interzice celui care intra pe prima banda sa faca manevra de intoarcere ocolind sensul giratoriu.Poate mi-a scapat mie acest amanunt?
G
G 16.09.2021 09:30
Daca b2 este pt stanga sau intoarcere, atunci nici b2 nu a respectat atunci cand a mers in fata
IULIAN
IULIAN 30.09.2021 04:22
Acordarea de prioritate la schimbarea benzi se aplica doar daca tu ai gresit banda. De ex: daca tu trebuia sa iesi pe prima la drapta si te afli din greseala pe a doua banda, trebuie sa dai prioritate tuturor de pe prima banda. Cat si invers, daca trebuia sa faci la stanga si te afli pe prima banda, in sens giratoriu trebuie sa acorzi prioritate canducatorilor care vor merge înainte. Acest caz se aplica sensurilor giratorii cu 2-3 benzi.
Alin
Alin 27.11.2021 09:30
Singura referire specială a legii cu privire la prioritatea în sensul giratoriu e că mașinile care vor să intre în sens trebuie să dea prioritate celor care deja circulă în giratoriu, fapt întărit și de prezența indicatorului „cedează trecerea” la fiecare intrare. În rest, se respectă celelalte reguli, cine trece peste marcajul de separare de bandă trebuie să dea prioritate. Prin urmare, cel de pe banda 2 trebuie să dea prioritate celui de pe banda 1 pentru a ieși din giratoriu, deoarece trebuie să traverseze banda 1. Regula de încadrare pe banda 1 pentru a vira la dreapta și pe banda 2 pentru înainte sau la stânga e doar o recomandare pentru fluidizarea traficului făcută la școlile de șoferi și nu are caracter de lege, nefiind prevăzută în legislație. Mai mult, chiar dacă sunt marcaje de preselecție la intrarea în giratoriu, cel care intră în giratoriu pe banda 1 pentru a vira la stânga poate fi acuzat cel mult de nerespectarea marcajului de preselectare a benzii, dar cel de pe banda 2 va fi vinovat de producerea accidentului pentru neacordare de prioritate la schimbarea benzii de mers.
Bogdan
Bogdan 14.12.2021 19:43
Da, dar vezi tu, IULIAN, ala care face dreapta de pe banda 2 incalca marcajul si trece pe banda 1. Ala care face stanga de pe banda 1 nu incalca nici un marcaj. De ce sa dea prioritate aluia de pe 2? Ala de pe 2 ii da lui, pentru ca, pentru a merge inainte, INCALCA MARCAJUL SI TRECE PE BANDA 1.
Butusina Paul
Butusina Paul 22.06.2021 05:32
ROMANIA
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DIRECTIA RUTIERA
Bucuresti
Nr. 450666/51/ATS/

Organizarea circulatiei intr-o intersectie cu sens giratoriu se realizeaza prin
indicatoare de orientare care presemnalizeaza directiile din intersectie sau selectarea
benzilor in functie de directia de mers, completate cu marcaje sub forma unei sau unor
sageti aplicate pe banda sau benzile delimitate prin linii continue, care obliga la
urmarea directiei sau directiilor astfel indicate. Conform art. 100 alin. (1) pct. 3 din
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile
publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nerespectarea
prevederilor legale mai sus-mentionate poate fi sanctionata cu amenda din clasa a II-a
de sancfiuni.
Cu toate acestea, nerespectarea directiei de deplasare impuse de semnificatia
marcajelor sau indicatoarelor de catre conducatorii de autovehicule care circula intr-o
intersectie cu sens giratoriu nu este de natura sa inlature culpa conducitorilor de
autovehicule care, respectand semnificatia indicatoarelor si marcajelor, nu se asigura la
efectuarea oricarei manevre de schimbare a directiei de mers, fie ca este una de iesire din sensul giratoriu sau de schimbare a benzilor de circulatie in interiorul acestei
intersectii. Conform prevederilor art. 99 alin. (2), raportat la art. 108 alin. (1) lit. a pct. 6
din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile
publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nerespectarea obligatiei
de asigurare la schimbarea directiei de mers poate fi sanctionata cu amenda din clasa I
de sanctiuni.
Badea Gheorghe
Badea Gheorghe 06.12.2021 22:48
Domnule Paul, chiar îmi place că ați pus un detaliu interesant aici, însă întrebarea mea de șofer din 2007 este (dacă știți să mă lămuriți): sunt pe banda 2, legislația îmi permite să merg înainte dacă am 2 benzi și înainte, practic eu nu schimb nicio bandă. În schimb, am un coleg pe banda 1 (eu când îl văd acolo, mă gândesc că merge la prima ieșire sau tot înainte, ca și mine). Cum pot să fiu eu vinovat că intra el în mine, și trebuie să îi acord prioritate, din moment ce el nu ar trebui să vireze stânga? Ca idee, așa, înțeleg, trebuie să îl las că e banda lui în sens, iar eu îi traversez banda ca să pot ajunge la banda 2 a drumului drept, după ce ies din giratoriu dar în același timp, el nu are ce căuta să facă stânga. În stilul acesta de gândire, dacă intra unul acum în giratoriu, pe banda 1, fix în mine care sunt pe banda 2 și merg înainte, cum pot eu să dovedesc faptul că el nu era deja în sens în spatele meu și s-a decis să facă stânga? Este de toată jena, să dai prioritate ca în Anglia, unuia care vine pe banda exterioară/banda 1 și nu ar trebui să facă stânga. Cam neclare legile pe la noi, nu am auzit până acum să faci viraj sau întoarcere în giratoriu folosind banda 1. Mergem la arcul de Triumf, cu 5 mașini, dăm ocol toți 5 și îi blocam pe cei de pe benzile superioare acolo precum incoltesc lupii oile în acest caz, sau de ce să mai folosim celelalte benzi de intrare dacă banda 1 e cea mai tare? Doar mă mir și eu...
Alex
Alex 21.06.2021 19:41
Este obligatoriu sa semnalizezi stanga daca faci stanga in sensul giratoriu sau este doar recomandat? Semnalizarea este obligatorie la schimbarea sensului de mers, adica la parasitea giratoriului sau daca schimbi banda in interiorul giratoriului. Cand se intra in giratoriu, indiferent daca faci stanga sau daca circuli inainte, nu schimbi nicio directie de mers, schimbi doar cand iesi din sensul giratoriu sau doar daca schimbi banda in interiorul sensului, gresesc?
eurodriverking
eurodriverking 07.09.2021 21:24
Este 100% obligatoriu sa semnalizezi la intrarea in sens giratoriu pana la iesire. Sensul giratoriu este o intersectie cu o amenajare ( constructie ) in mijloc.
Alex
Alex 08.09.2021 06:07
Semnalizezi doar cand schimbi directia de mers. Cand ai intrat in sensul giratoriu nu schimbi nicio directie ci doar cand iesi din giratoriu o schimbi sau cand treci de pe o banda pe alta. Nu vad sa scrie in codul rutier ca este obligatoriu sa semnalizezi cand ai intrat in giratoriu ci doar ca este recomandat.
IULIAN
IULIAN 30.09.2021 04:28
Daca doresti sa faci stanga, semnalizezi stanga la intrarea in giratoriu si dreapta la iesirea din giratoriu. Daca vrei sa faci dreapta, sa iesi pe prima iesire, semnalizezi încontinuu dreapta si la intrare in giratoriu pana la iesirea din giratoriu. Daca mergi inainte, semnalizezi doar la iesirea din giratoriu.
Gyemant
Gyemant 15.06.2021 20:23
Bună seara as dori sa știu câte parcări trebuie să invătam înainte de examen
STEFAN TIBERIU
STEFAN TIBERIU 28.07.2021 10:59
Toate ! Deoarece la examenul practic nu poți să știi ce parcare ești pus sa execuți !
Yeah Learning_Again
Yeah Learning_Again 13.06.2021 01:57
Adminul DRPCIV imi puteti explica si mie logica ultimei poze ? unde masina Albastra se intersecteaza cu cea Rosie ? ce trebuie sa inteleg de aici ... ca masina albastra trebuie sa acorde prioritate celei rosii ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.06.2021 05:45

Schimbarea benzii de circulație în interiorul intersecției cu sens giratoriu sa face ca în oricare altă situație, cu asigurare, semnalizare și, daca este cazul, cu acordare de prioritate celor care circulă pe banda pe care dorim să intrăm.


Alin
Alin 27.08.2021 10:19
Nu sunt ADMIN, dar DA...categoric cel albastru trebuie sa semnalizeze ieșirea, sa se asigure și în cazul de fata sa dea prioritate celui roșu
eurodriverking
eurodriverking 07.09.2021 21:26
Da, masina albastra trebuie , obligata, sa acorde prioritate de trecere masinii rosie, E simplu.
Vlad Ioan
Vlad Ioan 18.09.2021 00:03
dar cea rosie s-a incadrat gresit.... cine e de vina in caz de accident?
Catalinj
Catalinj 23.11.2021 11:34
In caz de accident, masina albastra este de vina: la parasirea sensului traverseaza banda celui rosu. Deci semnaliza si astepta sa treaca cel rosu, apoi trecea albastru.

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓