Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic

Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 45

(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.

Regulament - Articolul 141

(4) În localităţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stânga, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie.

Regulament - Articolul 107

(2) La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:

b) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga. Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga;

Regulament - Articolul 126

Se interzice întoarcerea vehiculului:

d) pe drumurile cu sens unic;

Regulament - Articolul 128

(1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:

b) pe o distanţă mai mare de 50 m;Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic

Codul Rutier - Drumul cu sens unic

Drumul cu sens unic este drumul public unde circulația se desfășoară într-un singur sens.

circulatia pe drumul cu sens unic

Drumul cu sens unic se recunoaște astfel:

1. nu are axa drumului (axa drumului fiind linia imaginară sau materializată prin marcaj care desparte sensurile de circulație dar sensul unic având un singur sens de circulație axa drumului nu mai există);

drumul cu sens unic nu are axa drumului

2. la apropierea din lateral de un drum cu sens unic se întâlnește indicatorul de informare "Drum cu sens unic" care indica si direcția drumului cu sens unic;

recunoastere drum cu sens unic din lateral

3. la intrarea pe drumul cu sens unic se întâlnește indicatorul de informare "Drum cu sens unic" care ne informeaza ca drumul pe care circulăm este cu sens unic;

recunoastere drum cu sens unic la intrarea pe acesta

4. la ieșirea de pe un drum cu sens unic se întâlnește indicatorul de avertizare "Circulație în ambele sensuri" care ne avertizeaza ca circulatia pe acel drum nu se mai desfasoara in sens unic si este un drum cu dublu sens de circulatie;

recunoastere terminare drum cu sens unic

5. la apropierea din sens invers de un drum cu sens unic se întâlnește indicatorul de interzicere "Accesul interzis” care interzice accesul pe acel drum in directia respectiva.

recunoastere drum cu sens unic din sensul interzis circulatiei

Particularități ale circulației pe drumul cu sens unic:

În localităţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stânga, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie (art. 141 alin. 4 din Regulament).

oprirea pe partea stanga pe drumul cu sens unic

La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor de pe drumuri cu sens unic, conducătorii vehiculelor care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga (art. 107 alin. 2 lit. b din Regulament).

incadrare pe banda din stanga la virajul catre stanga la intersectiile cu sens unic

Se interzice întoarcerea vehiculului pe drumurile cu sens unic (art. 126 lit. d din Regulament).

intoarcerea interzisa pe drumurile cu sens unic

Mersul înapoi este permis, dar se poate efectua pe o distanță de maxim 50 de metri (art. 128 alin. 1 lit. b din Regulament).

mersul cu spatele pe drumul cu sens unic

Pe drumurile cu dublu sens de circulație, tramvaiele aflate in mers se depasesc pe partea dreapta a acestora. DAR pe drumurile cu sens unic, tramvaiele pot fi depasite si pe partea stanga (art. 45 alin. 6 din OUG).

depasirea tramvaielor pe drumul cu sens unic

tramvaiele se depasesc si pe stanga pe drumul cu sens unic

95 Comentarii Lasă un comentariu

Rares Sirbu
Rares Sirbu 06.04.2021 16:32
De ce nu funcționează video ul pe safari pe telefon?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.04.2021 15:33

Schimba browserul de internet.


Marika Ungi Focze
Marika Ungi Focze 05.04.2021 12:18
Buna ziua. Daca ascult audio-video trebuie sa-l citesc tot! sau este de ajuns ca sa ascult ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.04.2021 15:43

Gasesti tot ce este necesar in explicatia video.


radoi Marius
radoi Marius 27.01.2021 11:55
Buna ziua,
Am si eu o intrebare deoarece ma tot contrazic cu diversi posesori de permis auto .
Strada cu pricina se numeste Aleea Masa Tacerii , este perpendiculara cu Valea Oltului ( Bucuresti sect 6), din Valea Oltului nu se poate intra deoarece este semn interzis, dar daca intrii pe strada Aleea Coloana infinitului , care este paralela cu Masa Tacerii si faci dreapta nu mai este nici un indicator care sa te oblige sa faci dreapta. Intrebare daca la inceputul strazii ai semn de interzis asta nu inseamna ca este sens unic pe toata lungimea strazii? Este doar pentru jumatate din lungimea ei?
Valea Oltului este strada principala , prima la dreapta este Masa tacerii, apoi a 2 a la dreapta este Coloana infinitului. Ca sa faceti o idee exacta. Va multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 13.02.2021 14:29

Se poate reglementa ca doar anumite porțiuni din respectiva strada sa fie cu sens unic. Pe streetview apare indicator de obligare la dreapta cand vrei sa intri de pe Infinitului pe Tăcerii.


nidelcu florea
nidelcu florea 14.12.2020 06:48
Buna ziua,
Vreau sa iau viraj stanga de pe o strada cu sens unic ecxcat unde se termina sensul unic, ma incadrez pe partea stanga dand prioritate de drepta celor care vin din sens opus ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 26.12.2020 12:37

Da, te încadrezi pe banda din stânga pentru a efectua virajul către stânga si vei acorda celor din sens opus care virează la dreapta lor prioritate de dreapta.


Bianca Bratu
Bianca Bratu 04.11.2020 13:31
Buna ziua! Am și eu o întrebare. Dacă sunt pe o strada cu sens unic și vreau sa ma mut spre mijlocul drumului pentru ca sunt mașini parcate și pe stânga și pe dreapta, trebuie sa semnalizez? Având in vedere ca doar jumătate din mașina era in dreptul mașinilor parcate, restul pe banda pe care voiam sa circul.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 10.11.2020 10:49

Legea spune ca trebuie semnalizat.


Pavel Dan
Pavel Dan 27.10.2020 10:35
Este posibil ca o stradă de 70-80 de metri lungime să aibă sens unic doar de la jumătatea sa, asta, ținând cont de faptul că strada respectivă, pe tot parcursul ei nu este întretăiată de alte străzi? La jumătatea străzii se află curtea unei instituții publice, practic singurii care se folosesc de avantajul străzii în ambele sensuri sunt angajații din acea instituție.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 10.11.2020 10:50

Nu ne dam seama de conformația exacta a drumului. Dar daca s-a putu face așa, înseamnă ca este legal.


Eugenia Garba
Eugenia Garba 31.08.2020 19:25
Pe o strada cu mai multe benzi in acelasi sens (sau o strada cu sens unic si mai multe benzi) doresc sa ma intscriu pe o alta banda de mers, dar din cauza aglomeratiei de pe banda respectiva nu pot sa trec. Ce fac, pentru ca se apropie ultimii 50 metri ai benzii, dupa care nu mai pot schimba banda.
Ma opresc, semnalizez, indrept rotile putin spre banda si astept sa se indure cineva sa ma lase?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.09.2020 08:59

Da, așa se va proceda, vei opri prudent cu semnal stângă si aștepți momentul oportun pentru a schimba banda. Sau, daca vrei, poți merge pe direcția pe care te obliga banda pe care ești, treci de intersecția la care doreai sa schimbi direcția si pupa aceea găsești o oportunitate de a întoarce lega, după întoarcere te încadrezi corect in intersecție din timp pentru a merge in direcția dorita.


Andreea Murgoci
Andreea Murgoci 02.08.2020 18:52
Am și eu o întrebare, pe o strada cu sens unic lata dar fără marcaje, pe partea dreapta sunt mai multe mașini fără semnalizare dau semnal și le depășesc aproape sa depășesc ultima mașina îmi sare în fata sa facă la stânga cu semnalul pus țin sa precizez de pe partea dreaptă a benzi, cine e greșit în aceasta situatie?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.09.2020 09:02

Cel de pe partea dreapta. Acolo, nefiind marcaje dar fiind lat drumul, se pot forma doua rânduri de vehicule iar la schimbarea rândurilor se va semnaliza si asigura.


Adriana Dragomir
Adriana Dragomir 15.07.2020 05:51
Buna ziua! Am o intrebare privind virajul la stanga de pe strada cu sens unic, avand doua benzi si fiind drum prioritar. Doi instructori si doua pareri diferite, legislativ trebuie trecut pe banda din stanga sau langa bordura stanga, insa este un drum aglomerat iar muli nu au cum sa mai treaca pe partea stanga! Dau examenul in zona! Cum este corect? Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 19.07.2020 09:57

Daca pe benzi se regăsesc marcaje de obligare (săgeți) trebuie respectate acestea. Daca nu se regăsesc aceste marcaje, trebuie sa te încadrezi pe banda din stânga (banda 2) atunci cand dorești sa virezi la stânga.


Andreea Dorca
Andreea Dorca 29.05.2020 23:50
Bună ziua! Am si eu o intrebare. Locuiesc pe o strada cu sens unic, iar casa mea se afla la 50 de m de indicatorul "acces interzis".
Pot intra pe stradă cu spatele prin partea interzisa?
Ma contrazic cu o persoana care spune ca este posibil acest lucru deoarece sunt riveran. Dar nu apare semnul "cu exceptia riveranilor". Si pe langa asta eu consider ca chiar daca mergi cu spatele, incalci semnul acces interzis.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 30.05.2020 10:13

Nu se poate. Din acea directie accesul este interzis, indiferent daca vei intyra cu fata sau cu spatele.


Carmen
Carmen 08.12.2019 15:33
Buna ziua,

Am intrat pe o strada, pe care nu am mai condus, sa merg la o spalatorie, unde nu am mai fost inainte.

La iesirea din spalatorie, ce era pe o strada cu sens unic, am luat o amenda. Intrarea corespundea sensului corect, la 25 m de spalatorie si din ce am verificat apoi, era semnalizata. Insa la iesire nu era semnalizat deloc, se vedeau doar panouri cu gri, respectiv spatele celor de la intrare, fara semnul de interzis sa ma informeze la iesire.

La spalatorie nici ei nu aveau o indicatie de iesit intr-un anume sens. Am stat ceva acolo, nu am mai tinut minte ce fel de strada era, nu mai condusesem pe acea strada inainte, m-am uitat dupa semne, daca ceva imi indica faptul ca nu pot iesi prin acea directie. Cei de la spalatorie ar fi putut pune ceva semn, insa semnalizarea tine de rutier.
Intentia mea era sa merg in mod regulamentar, nu mai tineam minte daca e sens unic sau nu, si m-am uitat dupa semne. In dreapta, la urmatoarea intersectie, aparea un sens unic, in stanga nu era nimic. Poate am fost si eu grabita si am vazut si ca sunt mai aproape de iesirea din stanga, insa chiar nu era semn. Din ce stiu, semnalizarile sunt valabile pana la urmatoarea intersectie, prin urmare cea pe care o vedeam eu in dreapta putea sa inceapa fix de acolo.

Voi plati amenda si o voi contesta. Aceasta contestatie sper sa duca la semnalizarea corecta macar in acea zona. Daca e sa isi ia cineva amenda ca merge in sens opus sensului unic, macar sa fie ca a facut-o cu intentie si exista semnalizare vizibila.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat si articole pentru contestatie. Respectiv, daca am interpretat ceva gresit, sa imi spuneti.
Uno Numero
Uno Numero 22.07.2020 13:17
Buna ziua! Ati contestat amenda? Care este procedura?
Niky Radu
Niky Radu 28.11.2019 19:17
Buna seara. Pe o strada cu sens unic, lata cat 2 benzi, dar nemarcate, strada lata de 6 metri, este indicator stationarea interzisa pe partea stanga a strazii. Eu am stationat pe partea dreapta 3 minute,sa-mi iau ceva de mancare de la o patiserie, fara sa deranjez circulatia, si m-a agatat politia locala, nu am semnat procesul verbal, probabil o sa vina acasa amenda. Consider ca nu am gresit, voi ce parere aveti ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.11.2019 18:56

Regulament - Articolul 66(1) Semnificaţia unui indicator este valabilă pe întreaga lăţime a părţii carosabile deschise circulaţiei conducătorilor cărora li se adresează.


Marcel
Marcel 14.02.2020 05:52
Codul rutier permite pe strazile cu sens unic stationarea doar pe partea stanga (a se citi mai sus) iar daca exista semnul de interzis stationarea ai comis 2 greseli, stationarea pe partea gresita a drumumui si stationearea in zona de actionare a semnului care nu permite asta.
Costel Vadana
Costel Vadana 15.02.2020 23:19
Oprirea pe drumurile cu sens unic este permisă pe ambele părți cu condiția că una din benzi în poziția care ai oprit să fie liberă ,să nu obstrucționeze circulația celorlalte brhicule
Niky Radu
Niky Radu 16.02.2020 10:10
Am citit pe net ,ulterior dupa ce am scris mesajul initial, un material emis de o scoala de soferi, precum ca pe o strada cu sens unic, stationarea este interzisa doar pe partea in care sunt instalate indicatoarele, cazul de fata fiind doar stanga, deci pe partea dreapta este permisa stationarea daca latimea drumului permite si nu este blocata circulatia.
Ionel
Ionel 24.05.2020 07:36
Dacă ai stat numai trei minute nu este staționare, este oprire ! Oprirea este până în 5 minute, staționarea este peste 5 minute ! Dar dacă ai oprit mai aproape de 25 de metri de o intersecție sau de o trecere de pietoni, ești vinovat ! De asemenea dacă ai oprit mai aproape de 25 de metri de o stație pentru mijloacele de transport în comun sau în dreptul altui vehicul și din cauza mașinii tale nu au loc suficient să treacă două mașini care circulă din sensuri opuse, atunci ești vinovat !
Uno Numero
Uno Numero 22.07.2020 13:19
Ionel, se vede ca ai studia legislatia pe scoalarutiera.ro !
cristi
cristi 21.11.2019 12:54
pe o strada cu sens unic de 2 benzi :unu executa manevra de mers inapoi, si unu iese cu spatele dintr-o parcare perpendiculara pe axa drumului si se freaca masinile .cine se face vinovat de accident?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.11.2019 11:47

Cel care iese din parcare este cel vinovat. El trebuie sa acorde prioritate de trecere tuturor participanților la trafic, indiferent de sensul acestora de deplasare.


Maricica Halip
Maricica Halip 24.09.2019 09:20
Buna ziua!
Locuiesc pe o strada cu sens unic.
Casa mea este la cca 200 m de la indicatorul cu acces interzis iar intrarea pe drum cu indicatorul sens unic la cca 1000m.Pot sa intru la locuinta din partea de drum cu indicatorul acces interzis?
Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc!

ALEXANDRU DINCA
ALEXANDRU DINCA 26.09.2019 12:22
mai cieste pana intelegi cum e cu sensul unic! daca tot continui cu intrebarea ,nu mai da pentru carnet !
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.10.2019 10:16

Nu poți intra prin partea cu acces interzis. Trebuie sa intri pe partea cu indicatorul de sens unic.


ALEXEI ION
ALEXEI ION 17.09.2019 18:29
Am resedita in Vaslui
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.11.2019 12:52

Te duci la o scoală de șoferi din Vaslui si începi cursurile. In paralele înveți de aici de pe Școala Rutiera cei 4 pași de invatare.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2021 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓