Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic

Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 45

(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.

Regulament - Articolul 107

(2) La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:

b) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga. Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga;

Regulament - Articolul 126

Se interzice întoarcerea vehiculului:

d) pe drumurile cu sens unic;

Regulament - Articolul 128

(1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:

b) pe o distanţă mai mare de 50 m;

Regulament - Articolul 141

(4) În localităţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stânga, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic

Codul Rutier - Drumul cu sens unic

Drumul cu sens unic este drumul public unde circulația se desfășoară într-un singur sens.

circulatia pe drumul cu sens unic

Drumul cu sens unic se recunoaște astfel:

1. nu are axa drumului (axa drumului fiind linia imaginară sau materializată prin marcaj care desparte sensurile de circulație dar sensul unic având un singur sens de circulație axa drumului nu mai există);

drumul cu sens unic nu are axa drumului

2. la apropierea din lateral de un drum cu sens unic se întâlnește indicatorul de informare "Drum cu sens unic" care indica si direcția drumului cu sens unic;

recunoastere drum cu sens unic din lateral

3. la intrarea pe drumul cu sens unic se întâlnește indicatorul de informare "Drum cu sens unic" care ne informeaza ca drumul pe care circulăm este cu sens unic;

recunoastere drum cu sens unic la intrarea pe acesta

4. la ieșirea de pe un drum cu sens unic se întâlnește indicatorul de avertizare "Circulație în ambele sensuri" care ne avertizeaza ca circulatia pe acel drum nu se mai desfasoara in sens unic si este un drum cu dublu sens de circulatie;

recunoastere terminare drum cu sens unic

5. la apropierea din sens invers de un drum cu sens unic se întâlnește indicatorul de interzicere "Accesul interzis” care interzice accesul pe acel drum in directia respectiva.

recunoastere drum cu sens unic din sensul interzis circulatiei

Particularități ale circulației pe drumul cu sens unic:

În localităţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stânga, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie (art. 141 alin. 4 din Regulament).

oprirea pe partea stanga pe drumul cu sens unic

La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor de pe drumuri cu sens unic, conducătorii vehiculelor care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga (art. 107 alin. 2 lit. b din Regulament).

incadrare pe banda din stanga la virajul catre stanga la intersectiile cu sens unic

Se interzice întoarcerea vehiculului pe drumurile cu sens unic (art. 126 lit. d din Regulament).

intoarcerea interzisa pe drumurile cu sens unic

Mersul înapoi este permis, dar se poate efectua pe o distanță de maxim 50 de metri (art. 128 alin. 1 lit. b din Regulament).

mersul cu spatele pe drumul cu sens unic

Pe drumurile cu dublu sens de circulație, tramvaiele aflate in mers se depasesc pe partea dreapta a acestora. DAR pe drumurile cu sens unic, tramvaiele pot fi depasite si pe partea stanga (art. 45 alin. 6 din OUG).

depasirea tramvaielor pe drumul cu sens unic

tramvaiele se depasesc si pe stanga pe drumul cu sens unic

124 Comentarii Lasă un comentariu

Gyorgy Cristina
Gyorgy Cristina 04.12.2021 12:43
Bună ziua.... Ii o intersecție cu sens unic și din stânga și din dreapta spre drumul principal.... Dacă din stânga de pe sensul unic iese o mașină vrând sa vireze pe drumul principal iar eu din dreapta de pe alt sens unic merg tot în fata.... Cine trebuie sa acorde prioritate eu sau el?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.12.2021 11:27

Dacă intersecția are indicatoare de prioritate se va respecta semnificația acestora, iar în caz de egalitate se aplică prioritatea de dreapta.Dacă intersecția este nedirijată, se aplică prioritatea de dreapta.


Anton Calin
Anton Calin 24.11.2021 01:00
Buna ziua. Pe o strada cu sens unic cu mai multe benzi de circulatie, inclusiv banda pentru autobuz, pe ce banda au voie sa circule bicicletele? Au voie sa circule pe banda de langa trotuar din stanga?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.12.2021 21:21

Daca nu exista pista pentru biciclete, acestea trebuie sa circule pe banda de langa bordura sau acostament. Însă legea nu prevede excepții sau alte detalii legate de sensurile unice. In același timp legea nu face referire la banda 1, face referire la banda de langa bordura sau acostament, ceea ce înseamnă ca poate fi si cea din partea stângă a drumului.


Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.12.2021 21:22

Găsiți aici lecție video cu Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete și trotinete electrice --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete


Andrei Cristian
Andrei Cristian 09.11.2021 16:05
Bună seara Școala Rutieră!
Acum că am terminat această parte din capitol cum voi știi pe care din mediile de învățare voi intra că sa verific ce am reținut?
La fel și cu celelalte capitole și părți.
Mulțumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 15.11.2021 19:22

Părțile din cursul de legislație nu corespund întocmai cu capitolele de la mediul de invatare. Unele corespund altele nu pentru ca sistemul nu a fost gandit asa. Sistemul de invatare a fost gândit sa se treacă prin toți pașii de invatare progresiv.


Cristina Acatrinei
Cristina Acatrinei 02.11.2021 05:51
Vă felicit pentru modul în care sunt realizate aceste materiale .
Utile, pragmatice, clare.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 02.11.2021 16:15

Multumim!Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


rafael
rafael 05.10.2021 13:12
Pe un sens unic cu posibilitate de virare dreapta, cu trei benzi delimitate cu linie continua cel din banda 2, mijloc, poate efectua virajul ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 15.11.2021 19:16

Daca pe banda din mijloc nu se regăsește marcajul de obligare (săgeată cu vârful înainte) care sa oblige s[ se meargă doar pe direcția înainte, acestuia nu ii este interzis sa vireze la dreapta sau la stânga.


Zoltán
Zoltán 23.09.2021 14:51
Bună ziua! O stradă are la una dintre capete indicatorul ”Intrare interzisă” fără indicatoare auxiliare, penrtu cei care ies ”Cedează trecerea” iar pe strada perpedinculară acestui capăt în apropierea intersecției se găsesc indicatoarele ”Interzis la dreapta” respectiv ”Interzis la stânga”. La celălalt capăt al străzii nu este niciun indicator nici pentru cei care ar ieși de pe stradă nici pentru cei care se apropie de intersecție din oricare direcție. În stradă nu există marcaj pentru axa drumului iar lățimea abia permite trecerea a două autovehicule simultan (este necesară evitarea ori pe trotuar ori folosind un loc de parcare). Strada între cele două capete ale ei nu se intersectează cu nimic. Ce reguli se aplică pe această stradă? Este cu sens unic? Riveranii pot circula în orice sens? Cei care parchează în stradă (există parcări care permit parcarea perpendicular) pot ieși la ambele capete ale străzii? Mulțumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 15.11.2021 19:21

Daca strada nu este semnalizata ca fiind cu sens unic la intrare si, daca este cazul, la fiecare intersecție pe lungimea acesteia, nu se considera a fi strada cu sens unic, indiferent daca la unul dintre capetele acestei străzi se interzice intrarea. Daca ne ofetiti un link de goolge street view sau google maps o sa ne putem orienta mai bine in a va da un raspuns mai clar.


Simona Vieru
Simona Vieru 26.08.2021 05:51
Cum ne încadrăm corect dacă virăm la stânga de pe un drum cu sens unic pe un alt drum cu sens unic?
Mulțumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 28.08.2021 06:57

Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga;


Simona Vieru
Simona Vieru 28.08.2021 07:33
Mulțumesc frumos!

Felicitări și pentru site și modul în care este structurată informația. Am parcurs manualul, dar mi-a fost mai ușor să înțeleg unele lucruri urmărind suportul video pe care l-ați pus la dispoziție! Voi dona cu mare drag!

Numai bine!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 29.08.2021 06:53

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.

Multumim pentru donatie, este un mod de a aprecia munca depusa de noi si pentru a o continua. 


Robert Miron
Robert Miron 10.08.2021 07:33
Buna ziua.. ! Cum pot reține mai ușor, citind s-au urmărind video Multumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.08.2021 15:02

Vizualizeaza explicatiile video.


Zălog Ionel
Zălog Ionel 30.07.2021 10:50
Dacă mă puteți ajuta:la o intersectie făceam dreapta deoarece mă obligă semnul care mă obligă să fac lucrul acesta,în intersectie se afla oprit un alt autoturism cu spatele aproximativ 0.5 m în intersectie.Vrănd să fac dreapta am lovit ușor autoturismul oprit în intersectie .Precizez faptul că intersecția era blocată și eu eram singura mașina care trebuia să pornesc că să deblochez intersecția deoarece din stănga venea o altă mașină care vîră dreapta dar nu putea face acest lucru din cauza altor masini oprite în intersectie.Am încheiat cu conducătorul auto care erea oprit în intersectie o înțelegere amiabilă prin care am stabilit amăndoi că este culpa comună deoarece avem o parte de vina amăndoi ,ulterior că ne am mers la inspectorul de daune la firma de asigurări acesta nu și-a mai recunoscut partea de vina deoarece erea oprit în intersectie.Precizez ca strada pe care erea el oprit erea cu sens unic și nu există indicator cu oprirea interzisă. Dacă mă puteți ajuta cu un răspuns?
Vă mulțumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 31.07.2021 15:04

Situația se clarifica rapid daca decideați sa mergeți la politie împreună sau separat. El nu avea voie sa staționeze (parcheze) acolo, fiind la mai puțin de 25 de metri de intersecție. Dar nu putem preciza noi, asta o face de fel politia, daca in cazul acesta este vinovat de producerea accidentului doar el, doar tu sau amândoi.


Ciobanu Daniela
Ciobanu Daniela 27.07.2021 10:04
Bună ziua! Cine ma poate lamuri și pe mine în situația următoare? Întru pe o stradă cu sens unic de cum arată indicatorul amplasat din 50 m în 50 pe toată lungimea străzii, dar din dreapta vine un autoturism care ar fi trebuit să aibe cedează trecerea și obligatoriu la dreapta și provoacă un accident auto deoarece el nu mai avea semnul de circulație din cauza unei lucrări la asfalt și administratorul lucrări a omis sa mai pună semnele la loc... Cine este vinovat în situația de fata? Se poate spune ca vorbim despre o circulație nedirijata? Trebuia să acord prioritate de dreapta în condițiile în care pe sensul meu de mers este sens unic?
Mulțumesc anticipat pentru eventualele răspunsuri.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.07.2021 16:36

Nu contează daca este sau nu sens unic pe drumul pe care tu mergi, daca intersecția a doua drumuri de aceeași categorie (exemplu, doua drumuri locale) nu are niciun indicator de reglementare de priorate se considera a fi intersecție nedirijata si se acorda prioritate de dreapta. Aici problema este mai complicată pentru ca administratorul sau executantul lucrări nu a anunțat din timp (înainte de intersecție) ca s-a schimbat reglementarea de prioritate. Nu am vrea sa ne pronunțam despre cine credem noi ca este vinovat si cine nu, cel mai corect este sa decidă cei in măsură, adică politia sau judecătoria, in caz de contestație.


Ciobanu Daniela
Ciobanu Daniela 28.07.2021 04:01
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
simion
simion 05.06.2021 11:23
Nu am vazut sa scrie undeva concret ca Mersul Inapoi este permis pe strazile cu sens unic, maxim 50 m...!!
Scrie undeva concret lucrul asta.... stie cineva... ?
Din art. 128 lit. b nu reiese clar..
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.06.2021 06:47

Mersul înapoi este permis, dar se poate efectua pe o distanță de maxim 50 de metri (art. 128 alin. 1 lit. b din Regulament).


Andreea
Andreea 23.05.2021 12:22
Bună ziua!La iesirea de pe un drum cu sens unic pe un drum tot cu sens unic unde este indicatorul "interzis a vira dreapta/stanga",(intersectie T)se semnalizeaza?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.07.2021 08:34

Da, se semnalizează orice schimbare a direcției de mers, indiferent daca este sau nu singura varianta legala de schimbare a direcției de mers.


Rares Sirbu
Rares Sirbu 06.04.2021 16:32
De ce nu funcționează video ul pe safari pe telefon?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.04.2021 15:33

Schimba browserul de internet.


Marika Ungi Focze
Marika Ungi Focze 05.04.2021 12:18
Buna ziua. Daca ascult audio-video trebuie sa-l citesc tot! sau este de ajuns ca sa ascult ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.04.2021 15:43

Gasesti tot ce este necesar in explicatia video.


radoi Marius
radoi Marius 27.01.2021 11:55
Buna ziua,
Am si eu o intrebare deoarece ma tot contrazic cu diversi posesori de permis auto .
Strada cu pricina se numeste Aleea Masa Tacerii , este perpendiculara cu Valea Oltului ( Bucuresti sect 6), din Valea Oltului nu se poate intra deoarece este semn interzis, dar daca intrii pe strada Aleea Coloana infinitului , care este paralela cu Masa Tacerii si faci dreapta nu mai este nici un indicator care sa te oblige sa faci dreapta. Intrebare daca la inceputul strazii ai semn de interzis asta nu inseamna ca este sens unic pe toata lungimea strazii? Este doar pentru jumatate din lungimea ei?
Valea Oltului este strada principala , prima la dreapta este Masa tacerii, apoi a 2 a la dreapta este Coloana infinitului. Ca sa faceti o idee exacta. Va multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 13.02.2021 14:29

Se poate reglementa ca doar anumite porțiuni din respectiva strada sa fie cu sens unic. Pe streetview apare indicator de obligare la dreapta cand vrei sa intri de pe Infinitului pe Tăcerii.


CristiZRX
CristiZRX 03.12.2021 13:54
Cele 2 strazi paralele Aleaa Coloana Infinitului si Masa Tacerii sunt legate[unite] de Aleea Poarta Sarutului, incapand de la Aleea poarta sarutului pana in Valea oltului este sens unic deoarece mica iesire dintre blocuri despre care vorbeste vecinul are cedeaza trecerea si obligatoriu la dreapta. Ceilalti participanti la trafic se cearta degeaba cu el, acea strada a fost facuta express asa ca sa poate iesi masinile de mare tonaj din cartier + STB ul.....am si poza cu mica intersectie insa nu am optiune sa o atasez :(

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓