Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic

Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 45

(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.

Regulament - Articolul 141

(4) În localităţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stânga, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie.

Regulament - Articolul 107

(2) La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:

b) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga. Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga;

Regulament - Articolul 126

Se interzice întoarcerea vehiculului:

d) pe drumurile cu sens unic;

Regulament - Articolul 128

(1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:

b) pe o distanţă mai mare de 50 m;Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic

Codul Rutier - Drumul cu sens unic

Drumul cu sens unic este drumul public unde circulația se desfășoară într-un singur sens.

circulatia pe drumul cu sens unic

Drumul cu sens unic se recunoaște astfel:

1. nu are axa drumului (axa drumului fiind linia imaginară sau materializată prin marcaj care desparte sensurile de circulație dar sensul unic având un singur sens de circulație axa drumului nu mai există);

drumul cu sens unic nu are axa drumului

2. la apropierea din lateral de un drum cu sens unic se întâlnește indicatorul de informare "Drum cu sens unic" care indica si direcția drumului cu sens unic;

recunoastere drum cu sens unic din lateral

3. la intrarea pe drumul cu sens unic se întâlnește indicatorul de informare "Drum cu sens unic" care ne informeaza ca drumul pe care circulăm este cu sens unic;

recunoastere drum cu sens unic la intrarea pe acesta

4. la ieșirea de pe un drum cu sens unic se întâlnește indicatorul de avertizare "Circulație în ambele sensuri" care ne avertizeaza ca circulatia pe acel drum nu se mai desfasoara in sens unic si este un drum cu dublu sens de circulatie;

recunoastere terminare drum cu sens unic

5. la apropierea din sens invers de un drum cu sens unic se întâlnește indicatorul de interzicere "Accesul interzis” care interzice accesul pe acel drum in directia respectiva.

recunoastere drum cu sens unic din sensul interzis circulatiei

Particularități ale circulației pe drumul cu sens unic:

În localităţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stânga, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie (art. 141 alin. 4 din Regulament).

oprirea pe partea stanga pe drumul cu sens unic

La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor de pe drumuri cu sens unic, conducătorii vehiculelor care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga (art. 107 alin. 2 lit. b din Regulament).

incadrare pe banda din stanga la virajul catre stanga la intersectiile cu sens unic

Se interzice întoarcerea vehiculului pe drumurile cu sens unic (art. 126 lit. d din Regulament).

intoarcerea interzisa pe drumurile cu sens unic

Mersul înapoi este permis, dar se poate efectua pe o distanță de maxim 50 de metri (art. 128 alin. 1 lit. b din Regulament).

mersul cu spatele pe drumul cu sens unic

Pe drumurile cu dublu sens de circulație, tramvaiele aflate in mers se depasesc pe partea dreapta a acestora. DAR pe drumurile cu sens unic, tramvaiele pot fi depasite si pe partea stanga (art. 45 alin. 6 din OUG).

depasirea tramvaielor pe drumul cu sens unic

tramvaiele se depasesc si pe stanga pe drumul cu sens unic

84 Comentarii Lasă un comentariu

Kitesku Tudor
Kitesku Tudor 14.10.2020 08:29
La intersectiile fara marcaje de delimitare a benzilor de pe drumul cu sens unic,conduc.vehiculelor care doresc sa fvireze stanga sunt obligati sa ocupe in mers,cu cel putin 50 m inainte de intersectie,randul de langa bordura din partea stanga !
Ce nu inteleg:In situatia data nu trebuie sa fie aceeasi regula daca virez la dreapta,adica pot din partea stanga sa virez la dreapta?
Eugenia Garba
Eugenia Garba 31.08.2020 19:25
Pe o strada cu mai multe benzi in acelasi sens (sau o strada cu sens unic si mai multe benzi) doresc sa ma intscriu pe o alta banda de mers, dar din cauza aglomeratiei de pe banda respectiva nu pot sa trec. Ce fac, pentru ca se apropie ultimii 50 metri ai benzii, dupa care nu mai pot schimba banda.
Ma opresc, semnalizez, indrept rotile putin spre banda si astept sa se indure cineva sa ma lase?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.09.2020 08:59

Da, așa se va proceda, vei opri prudent cu semnal stângă si aștepți momentul oportun pentru a schimba banda. Sau, daca vrei, poți merge pe direcția pe care te obliga banda pe care ești, treci de intersecția la care doreai sa schimbi direcția si pupa aceea găsești o oportunitate de a întoarce lega, după întoarcere te încadrezi corect in intersecție din timp pentru a merge in direcția dorita.


Andreea Murgoci
Andreea Murgoci 02.08.2020 18:52
Am și eu o întrebare, pe o strada cu sens unic lata dar fără marcaje, pe partea dreapta sunt mai multe mașini fără semnalizare dau semnal și le depășesc aproape sa depășesc ultima mașina îmi sare în fata sa facă la stânga cu semnalul pus țin sa precizez de pe partea dreaptă a benzi, cine e greșit în aceasta situatie?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.09.2020 09:02

Cel de pe partea dreapta. Acolo, nefiind marcaje dar fiind lat drumul, se pot forma doua rânduri de vehicule iar la schimbarea rândurilor se va semnaliza si asigura.


Adriana Dragomir
Adriana Dragomir 15.07.2020 05:51
Buna ziua! Am o intrebare privind virajul la stanga de pe strada cu sens unic, avand doua benzi si fiind drum prioritar. Doi instructori si doua pareri diferite, legislativ trebuie trecut pe banda din stanga sau langa bordura stanga, insa este un drum aglomerat iar muli nu au cum sa mai treaca pe partea stanga! Dau examenul in zona! Cum este corect? Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 19.07.2020 09:57

Daca pe benzi se regăsesc marcaje de obligare (săgeți) trebuie respectate acestea. Daca nu se regăsesc aceste marcaje, trebuie sa te încadrezi pe banda din stânga (banda 2) atunci cand dorești sa virezi la stânga.


Andreea Dorca
Andreea Dorca 29.05.2020 23:50
Bună ziua! Am si eu o intrebare. Locuiesc pe o strada cu sens unic, iar casa mea se afla la 50 de m de indicatorul "acces interzis".
Pot intra pe stradă cu spatele prin partea interzisa?
Ma contrazic cu o persoana care spune ca este posibil acest lucru deoarece sunt riveran. Dar nu apare semnul "cu exceptia riveranilor". Si pe langa asta eu consider ca chiar daca mergi cu spatele, incalci semnul acces interzis.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 30.05.2020 10:13

Nu se poate. Din acea directie accesul este interzis, indiferent daca vei intyra cu fata sau cu spatele.


Carmen
Carmen 08.12.2019 15:33
Buna ziua,

Am intrat pe o strada, pe care nu am mai condus, sa merg la o spalatorie, unde nu am mai fost inainte.

La iesirea din spalatorie, ce era pe o strada cu sens unic, am luat o amenda. Intrarea corespundea sensului corect, la 25 m de spalatorie si din ce am verificat apoi, era semnalizata. Insa la iesire nu era semnalizat deloc, se vedeau doar panouri cu gri, respectiv spatele celor de la intrare, fara semnul de interzis sa ma informeze la iesire.

La spalatorie nici ei nu aveau o indicatie de iesit intr-un anume sens. Am stat ceva acolo, nu am mai tinut minte ce fel de strada era, nu mai condusesem pe acea strada inainte, m-am uitat dupa semne, daca ceva imi indica faptul ca nu pot iesi prin acea directie. Cei de la spalatorie ar fi putut pune ceva semn, insa semnalizarea tine de rutier.
Intentia mea era sa merg in mod regulamentar, nu mai tineam minte daca e sens unic sau nu, si m-am uitat dupa semne. In dreapta, la urmatoarea intersectie, aparea un sens unic, in stanga nu era nimic. Poate am fost si eu grabita si am vazut si ca sunt mai aproape de iesirea din stanga, insa chiar nu era semn. Din ce stiu, semnalizarile sunt valabile pana la urmatoarea intersectie, prin urmare cea pe care o vedeam eu in dreapta putea sa inceapa fix de acolo.

Voi plati amenda si o voi contesta. Aceasta contestatie sper sa duca la semnalizarea corecta macar in acea zona. Daca e sa isi ia cineva amenda ca merge in sens opus sensului unic, macar sa fie ca a facut-o cu intentie si exista semnalizare vizibila.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat si articole pentru contestatie. Respectiv, daca am interpretat ceva gresit, sa imi spuneti.
Uno Numero
Uno Numero 22.07.2020 13:17
Buna ziua! Ati contestat amenda? Care este procedura?
Niky Radu
Niky Radu 28.11.2019 19:17
Buna seara. Pe o strada cu sens unic, lata cat 2 benzi, dar nemarcate, strada lata de 6 metri, este indicator stationarea interzisa pe partea stanga a strazii. Eu am stationat pe partea dreapta 3 minute,sa-mi iau ceva de mancare de la o patiserie, fara sa deranjez circulatia, si m-a agatat politia locala, nu am semnat procesul verbal, probabil o sa vina acasa amenda. Consider ca nu am gresit, voi ce parere aveti ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.11.2019 18:56

Regulament - Articolul 66(1) Semnificaţia unui indicator este valabilă pe întreaga lăţime a părţii carosabile deschise circulaţiei conducătorilor cărora li se adresează.


Marcel
Marcel 14.02.2020 05:52
Codul rutier permite pe strazile cu sens unic stationarea doar pe partea stanga (a se citi mai sus) iar daca exista semnul de interzis stationarea ai comis 2 greseli, stationarea pe partea gresita a drumumui si stationearea in zona de actionare a semnului care nu permite asta.
Costel Vadana
Costel Vadana 15.02.2020 23:19
Oprirea pe drumurile cu sens unic este permisă pe ambele părți cu condiția că una din benzi în poziția care ai oprit să fie liberă ,să nu obstrucționeze circulația celorlalte brhicule
Niky Radu
Niky Radu 16.02.2020 10:10
Am citit pe net ,ulterior dupa ce am scris mesajul initial, un material emis de o scoala de soferi, precum ca pe o strada cu sens unic, stationarea este interzisa doar pe partea in care sunt instalate indicatoarele, cazul de fata fiind doar stanga, deci pe partea dreapta este permisa stationarea daca latimea drumului permite si nu este blocata circulatia.
Ionel
Ionel 24.05.2020 07:36
Dacă ai stat numai trei minute nu este staționare, este oprire ! Oprirea este până în 5 minute, staționarea este peste 5 minute ! Dar dacă ai oprit mai aproape de 25 de metri de o intersecție sau de o trecere de pietoni, ești vinovat ! De asemenea dacă ai oprit mai aproape de 25 de metri de o stație pentru mijloacele de transport în comun sau în dreptul altui vehicul și din cauza mașinii tale nu au loc suficient să treacă două mașini care circulă din sensuri opuse, atunci ești vinovat !
Uno Numero
Uno Numero 22.07.2020 13:19
Ionel, se vede ca ai studia legislatia pe scoalarutiera.ro !
cristi
cristi 21.11.2019 12:54
pe o strada cu sens unic de 2 benzi :unu executa manevra de mers inapoi, si unu iese cu spatele dintr-o parcare perpendiculara pe axa drumului si se freaca masinile .cine se face vinovat de accident?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.11.2019 11:47

Cel care iese din parcare este cel vinovat. El trebuie sa acorde prioritate de trecere tuturor participanților la trafic, indiferent de sensul acestora de deplasare.


Maricica Halip
Maricica Halip 24.09.2019 09:20
Buna ziua!
Locuiesc pe o strada cu sens unic.
Casa mea este la cca 200 m de la indicatorul cu acces interzis iar intrarea pe drum cu indicatorul sens unic la cca 1000m.Pot sa intru la locuinta din partea de drum cu indicatorul acces interzis?
Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc!

ALEXANDRU DINCA
ALEXANDRU DINCA 26.09.2019 12:22
mai cieste pana intelegi cum e cu sensul unic! daca tot continui cu intrebarea ,nu mai da pentru carnet !
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.10.2019 10:16

Nu poți intra prin partea cu acces interzis. Trebuie sa intri pe partea cu indicatorul de sens unic.


ALEXEI ION
ALEXEI ION 17.09.2019 18:29
Am resedita in Vaslui
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.11.2019 12:52

Te duci la o scoală de șoferi din Vaslui si începi cursurile. In paralele înveți de aici de pe Școala Rutiera cei 4 pași de invatare.


ALEXEI ION
ALEXEI ION 17.09.2019 17:21
Buna spunetemi va rog ce trebuie sa fac daca sunt din Republca Moldova si am cetatania Romina ca sa invat la scoala auto
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 23.09.2019 16:08

Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.


ALEXEI ION
ALEXEI ION 17.09.2019 12:39
Buna ziua care este procedura de invatare daca eu sunt din Republica Moldova si am si cetatanie Romineaca va rog frumos administratea sami raspunda ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 17.09.2019 15:31

Trebuie sa ai resedinta in Romania sa poti sa dai.Click aici pentru acte dosar


Geta
Geta 07.09.2019 08:38
Bună ziua, ies de pe o strada cu sens unic, o singura banda, într-o strada tot cu sens unic, de la dreapta mea spre stânga. Eu, obligatoriu, trebuie sa fac stânga. Strada de care ies nu este perfect perpendiculară pe cea din fata, trebui să ieși spre stânga pt a vedea si ceda prioritate celor din dreapta. Eram iesit spre stânga și ma uitam spre dreapta pentru ca venea o mașină. De pe interzis, din stânga vine un autoturism si ma acroseaza pe partea dreaptă. A cui este culpa? A mea ca nu am acordat prioritate celor ce veneau pe interzis sau a lui ca a venit pe interzis? Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 16.09.2019 13:44

Din punctul nostru de vedere vina este a celui care circula pe interzis.


Dan Galatus
Dan Galatus 21.11.2019 17:47
Ceva nu este logic in descrierea ta ...Cum te poate acrosa in partea dreapta un vehicul venit din stanga daca tu ai respectat toate regulile ?
titelstefan@gmail.com
titelstefan@gmail.com 28.08.2019 12:46
pe strada cu sens unic 2 benzi avem o intersectie in T adica o strada la dreapta pe sensul de mers
cum se aplica regula interdictiei de a oprii la mai putin de 50 m de intersectie cum se aplica regula mai ales pe partea stinga ?inainte si dupa strada la dreapta .
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 16.09.2019 13:57

Legea interzice oprirea in zona de preselecție unde sunt marcajele continue, sau in lipsa acestora , la mai puțin 25 de metri de coltul intersecției. Deci, nu este vorba de 50 de metri ci de 25 de metri. Interzicerea se aplica la intrarea in intersecție, acolo unde sunt si marcajele de preselecție pe benzi. Dar in lipsa acestora, legea nu mai specifica daca se aplica si după intersecție sau nu. In acest caz, nespecificându-se, interzicerea va fi valabila si înainte dar si după intersecție.Articolul 142

Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:

f) în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mica de 25 m de coltul intersecţiei; 


pavel mihaela
pavel mihaela 23.08.2019 05:58
Am permis de 16 ani cat.B.
Am o dilema insa.Ma consider un sofer care conduce preventiv.Lucrez intr-un loc pe o strada cu sens unic si parcare pe partea stanga.Se intampla destul de des ca atunci cand dai cu spatele sa iesi din parcare si o faci foarte incet cei ce vin pe strada si o fac cu viteza franeaza brusc.Apar conflicte ca de ce te bagi,nu vezi ...Cine are prioritate in cazul asta?La intrarea pe sens unic mai e si limitare de 30km.????
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.08.2019 06:57

Prioritate au cei care circula deja pe drum. Cei care ies din parcări sau proprietăți alăturate drumului trebuie sa acorde prioritate tuturor participanților la trafic, asta spune legea.


vasile ion
vasile ion 09.09.2019 11:24
Prietene, vrei sa opreasca ei sa te bagi tu? Ai tupeu mon cher.

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓