Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere

Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

Regulament - Articolul 64

Indicatoarele instalate pe drumurile publice sunt:

a) de avertizare;

b) de reglementare, care pot fi:

1. de prioritate;
2. de interzicere sau restricţie;
3. de obligare;

c) de orientare şi informare, care pot fi:

1. de orientare;
2. de informare;
3. de informare turistică;
4. panouri adiţionale;
5. indicatoare kilometrice şi hectometrice;

d) mijloace de semnalizare a lucrărilor, care cuprind:

1. indicatoare rutiere temporare;
2. mijloace auxiliare de semnalizare a lucrărilor.

Regulament - Articolul 65

(1) Indicatoarele se instalează, de regula, pe partea dreaptă a sensului de mers. În cazul în care condiţiile locale împiedică observarea din timp a indicatoarelor de către conducătorii cărora li se adresează, ele se pot instala ori repeta pe partea stânga, în zona mediană a drumului, pe un refugiu ori spaţiu interzis circulaţiei vehiculelor, deasupra părţii carosabile sau de cealaltă parte a intersecţiei, în loc vizibil pentru toţi participanţii la trafic.

(2) Indicatoarele pot fi însoţite de panouri cu semne adiţionale conţinând inscripţii sau simboluri care le precizează, completează ori limitează semnificaţia.

(3) Semnele adiţionale se pot aplica pe panouri ce includ indicatoare ori chiar pe indicatoare, dacă înţelegerea semnificaţiei acestora nu este afectata.

Regulament - Articolul 66

(1) Semnificaţia unui indicator este valabilă pe întreaga lăţime a părţii carosabile deschise circulaţiei conducătorilor cărora li se adresează.

(2) Când indicatorul este instalat deasupra benzii sau benzilor, semnificaţia lui este valabilă numai pentru banda ori benzile astfel semnalizate.

(3) Semnificaţia indicatorului de avertizare începe din locul unde este amplasat. În cazul indicatoarelor care avertizează sectoare periculoase, zona de acţiune a indicatoarelor este reglementata prin plăcuţe adiţionale.

(4) Indicatoarele de avertizare se instalează înaintea locului periculos, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, intre 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv intre 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres. Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional "Distanta intre indicator şi începutul locului periculos".

(5) Pe autostrăzi şi drumuri expres, în toate cazurile, sub indicator este obligatoriu să se instaleze un panou adiţional "Distanta intre indicator şi începutul locului periculos". În situaţia în care lungimea sectorului periculos depăşeşte 1.000 m, sub indicator se montează panoul adiţional "Lungimea sectorului periculos la care se referă indicatorul".

(6) Semnificaţia indicatoarelor de interzicere sau de restricţie începe din dreptul acestora. În lipsa unei semnalizări care să precizeze lungimea sectorului pe care se aplică reglementarea ori a unor indicatoare care să anunţe sfârşitul interdicţiei sau al restricţiei, semnificaţia acestor indicatoare încetează în intersecţia cea mai apropiată. Când indicatoarele de interzicere sau restricţie sunt instalate împreună cu indicatorul ce anunţă intrarea într-o localitate, semnificaţia lor este valabilă pe drumul respectiv până la întâlnirea indicatorului "Ieşire din localitate", cu excepţia locurilor unde alte indicatoare dispun altfel.



Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere

Codul Rutier - Indicatoare rutiere

Indicatoarele rutiere au rolul de a avertiza, reglementa, orienta și informa participanții la trafic în vederea desfășurării în deplină siguranță a traficului.

Indicatoarele instalate pe drumurile publice sunt (art. 64 din Regulament):

a) de avertizare;

b) de reglementare, care pot fi:

1. de prioritate;
2. de interzicere sau restricţie;
3. de obligare;

c) de orientare şi informare, care pot fi:

1. de orientare;    
2. de informare;
3. de informare turistică;
4. panouri adiţionale;
5. indicatoare kilometrice şi hectometrice;

d) mijloace de semnalizare a lucrărilor, care cuprind:

1. indicatoare rutiere temporare;
2. mijloace auxiliare de semnalizare a lucrărilor.

INDICATOARE DE AVERTIZARE

Indicatoarele de avertizare, de regulã, au forma unui triunghi echilateral, cu chenarul de culoare roșie în care, pe un fond alb sunt figurate diferite simboluri de culoare neagră reprezentând natura pericolelor ce urmează a fi întâlnite. Indicatoarele de avertizare au ca obiect avertizarea participanților la traficul rutier asupra existenței unui pericol pe drum, indicându-se și natura acestuia.

indicatoare de avertizare

Sub indicatoarele de avertizare se pot instala panourile aditionare: „Distanța între indicator și începutul locului periculos” și „Lungimea sectorului periculos la care se referă indicatorul” (art. 66 alin. 3, 4 și 5 din Regulament).

INDICATOARE DE REGLEMENTARE DE PRIORITATE

Indicatoarele de reglementare de prioritate reglemetează ordinea de pătrundere într-o intersecție atunci când traiectoriile de deplasare a cel puțin două vehicule se intersectează sau ordinea de trecere pe sectoarele de drum îngustat, ce nu permit trecerea simultană a două vehicule venind din sensuri opuse.

indicaotoare de prioritate

Indicatoarele cu ajutorul cărora se reglementează circulația într-o intersecție sunt: ''Cedează trecerea'', ''Oprire'' și ''Drum cu prioritate''. Acestea au forme diferite față de celelalte indicatoare, pentru a putea fi identificate și atunci când sunt văzute din spate.

INDICATOARE DE REGLEMENTARE DE INTERZICERE SAU RESTRICȚIE

Indicatoarele de interzicere sau de restricţie, de regulã, au forma rotundă, cu chenarul de culoare roșie în care, pe un fond alb sunt figurate diferite simboluri de culoare neagră.

Semnificaţia indicatoarelor de interzicere sau de restricţie începe din dreptul acestora. În lipsa unei semnalizări care să precizeze lungimea sectorului pe care se aplică reglementarea ori a unor indicatoare care să anunţe sfârşitul interdicţiei sau al restricţiei, semnificaţia acestor indicatoare încetează în intersecţia cea mai apropiată.

indicatoare de interzicere sau restrictie

Când indicatoarele de interzicere sau restricţie sunt instalate împreună cu indicatorul ce anunţă intrarea într-o localitate, semnificaţia lor este valabilă pe drumul respectiv până la întâlnirea indicatorului "Ieşire din localitate", cu excepţia locurilor unde alte indicatoare dispun altfel (art. 66 alin. 6 din Regulament).

INDICATOARE DE OBLIGARE

Acestea au, de regulã, formă rotundă pe fond albastru cu simboluri de culoare albă, obligând conducătorii de vehicule să se deplaseze numai pe anumite direcții, sau să circule numai pe anumite drumuri.

indicatoare de obligare

INDICATOARE DE ORIENTARE

Aceste indicatoare, de regulã, au formă dreptunghiulară sau patrată pe fond albastru sau verde scrise cu caractere de culoare albă, orientând conducătorii de vehicule prin presemnalizarea direcțiilor de urmat, trasee de ocolire, destinații sau puncte de interes.

indicatoare de orientare

INDICATOARE DE INFORMARE

Aceste indicatoare informează conducătorii de vehicule asupra modalității de executare a unor manevre, precum și despre existența unor puncte de interes.

indicatoare de informare

INDICATOARE DE INFORMARE TURISTICĂ

Aceste indicatoare informează conducătorii de vehicule despre existența unor puncte turistice.

indicatoare de informare turistica

PANOURI ADIȚIONALE

Panourile adiționale pot însoți indicatoarele și conțin inscripții sau simboluri care pot preciza, completa ori limita semnificația indicatoarelor. Asemenea inscripții sau simboluri se pot aplica și pe panouri ce includ indicatoarele ori chiar pe indicatoare, dacă înțelegerea semnificației acestora nu este afectată (art. 65 alin. 2 și alin. 3 din Regulament).

panouri aditionale

INDICATOARE KILOMETRICE ȘI HECTOMETRICE

Indicatoarele kilometrice şi hectometrice sunt destinate informării participanţilor la trafic asupra distanţelor între localităţi. Se montează pe marginea tuturor categoriilor de drumuri.

indicatoare kilometrice si hectometrice

Indicatoarele kilometrice se utilizează pentru indicarea categoriei administrative a drumului, numărului de ordine al acestuia în rețeaua drumurilor publice, precum și a poziției kilometrice exprimat prin distanța în kilometri de la începutul drumului.

Indicatoarele kilometrice servesc și pentru indicarea distanțelor până la centrul primei localități mai importante, precum și până la centrul localității celei mai apropiate.

Indicatoarele hectometrice se găsesc instalate intre două indicatoare kilometrice din o sută în o sută de metri.

INDICATOARE  RUTIERE  TEMPORARE  ȘI  MIJLOACE  AUXILIARE  DE  SEMNALIZARE  A  LUCRARILOR

Acestea modifică regimul normal de desfășurare a circulației, fondul acestora fiind de culoare galbenă.

indicatoare temporare si mijloace de semnalizare a lucrarilor

Se folosesc pe segmentele drumului public deschis circulației, unde:

  • au loc lucrari de construire, modernizare, reabilitare;
  • s-au produs accidente rutiere;
  • s-au produs calamități, catastrofe, etc.

ALTE REGULI!!!

Indicatoarele se instalează, de regula, pe partea dreaptă a sensului de mers. În cazul în care condiţiile locale împiedică observarea din timp a indicatoarelor de către conducătorii cărora li se adresează, ele se pot instala ori repeta pe partea stânga, în zona mediană a drumului, pe un refugiu ori spaţiu interzis circulaţiei vehiculelor, deasupra părţii carosabile sau de cealaltă parte a intersecţiei, în locuri vizibile pentru toţi participanţii la trafic (art. 65 alin. 1 din Regulament).

indicator instalat pe partea stanga a drumului

indicator repetat in zona mediana

indicator repetat pe un refugiu sau spatiu interzis circulatiei

indicator repetat deasupra partii carosabile

indicator repetat de cealalata parte a intersectiei

Semnificația unui indicator este valabilă pe întreaga lăţime a părţii carosabile deschise circulaţiei conducătorilor cărora li se adresează (art. 66 alin. 1 din Regulament).

valabilitatea indicatoarelor pe intreaga parte carosabila

Când indicatorul este instalat deasupra benzii sau benzilor, semnificaţia lui este valabilă numai pentru banda ori benzile astfel semnalizate (art. 66 alin. 2 din Regulament).

indicator instalat deasupra fiecarei benzi de circulatie

70 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.