Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu

Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 8

Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate.

OUG - Articolul 35

(6) Conducătorii autovehiculelor şi tractoarelor agricole sau forestiere cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone sunt obligaţi să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public.

 

Regulament - Articolul 147

Conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat:

1. să aibă asupra să actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare;

3. să verifice funcţionarea sistemului de lumini şi de semnalizare, a instalaţiei de climatizare, să menţină permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului şi remorcii;Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu

Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu

Obligațiile conducătorilor de autovehicule despre care o sa discutam sunt grupate astfel:

 • Obligații înainte de plecarea pe traseu;
 • Obligații în timpul deplasării;
 • Obligații pentru transportul copiilor;
 • Obligații în caz de accident;
 • Obligații în cazul defecțiunii tehnice a autovehiculului;
 • Obligațiile cond. de autovehicule cu o vechime mai mică de 1 an;
 • Obligațiile cond. de tramvaie, autobuze și troleibuze;
 • Obligațiile cond. de vehicule destinate transportului de mărfuri;
 • Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor;
 • Obligații la remorcarea vehiculelor;
 • Obligațiile cond. de mopede și biciclete;
 • Obligațiile pietonilor.

OBLIGAȚII ÎNAINTE DE PLECAREA PE TRASEU

Conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat să aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare (art. 147 pct. 1 din Regulament);

Conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat să verifice funcţionarea sistemului de lumini şi de semnalizare, a instalaţiei de climatizare, să menţină permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului şi remorcii (art. 147 pct. 3 din Regulament);

Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate (art. 8 din OUG).

Conducătorii autovehiculelor şi tractoarelor agricole sau forestiere cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone sunt obligaţi să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public (art. 35 alin. 6 din OUG).

lista de acte obligatorii la volan

13 Comentarii Lasă un comentariu

Radu Birsan
Radu Birsan 19.09.2019 15:21
Unde este bine sa tinem actele masinii?
dragosgeorge32
dragosgeorge32 23.08.2019 18:12
Daca imi cere politistul rovinieta si am platit-o prin SMS cum procedez?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.08.2019 18:49

După plata rovinietei primești un sms de confirmare care conține o serie si alte date despre rovinieta. Dovedești plata cu acel SMS sau notezi acele date pe o foaie si i le spui polițistului cand ti le cere.


Pascucatalin46
Pascucatalin46 21.08.2019 11:28
Trebuie sa am la mine când conduc certificatul de inspecție tehnica dacă e trecut itp-ul în anexa certificatului de înmatriculare?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.08.2019 16:43

Da, este obligatorie prezentarea acestuia. In Romania nu prea se cere, dar trebuie sa îl ai ca sa stai liniștit, el fiind gândit pentru a fi prezentat organelor din tarile membre UE.


Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.08.2019 16:44

Da, este obligatorie prezentarea acestuia. In Romania nu prea se cere, dar trebuie sa îl ai ca sa stai liniștit, el fiind gândit pentru a fi prezentat organelor din tarile membre UE.Eliberarea obligatorie, pentru prima dată, a unui Certificat de Inspecţie Tehnică Periodică, precum şi data intrării în vigoare a acestei obligaţii au fost prevăzute în cadrul Directivei 2010/48/UE de adaptare la progresul tehnic a Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind inspecţia tehnică auto pentru autovehicule şi remorcile acestora. Ulterior, Directiva 2014/45/UE privind inspecţia tehnică periodică a autovehiculelor şi a remorcilor acestora şi de abrogare a Directivei 2009/40/CE menţine obligaţia eliberării unui certificat de inspecţie tehnică periodică conţinând cel puţin elementele standardizate aferente codurilor armonizate ale Uniunii prevăzute în Anexa II la directivă. Prevederile legislaţiei europene sunt transpuse corespunzător în legislaţia naţională specifică.Eliberarea acestui certificat nu implică obligaţii sau costuri suplimentare pentru deţinătorii de vehicule, aceştia primind acest certificat automat, la finalizarea inspecţiei tehnice periodice efectuate la termenul scadent normal (nu este afectată în nici un fel periodicitatea de efectuare a ITP). În consecinţă, deţinătorii de vehicule cu ITP valabil nu trebuie să solicite în avans eliberarea acestui certificat, el urmând să fie eliberat la efectuarea următoarei ITP.Trebuie precizat faptul că acest certificat este complementar anexei la certificatul de înmatriculare şi în consecinţă nu înlocuieşte anexa respectivă care atestă efectuarea ITP şi termenul de valabilitate.Având în vedere că este vorba despre un certificat armonizat stabilit printr-un act normativ UE este necesar ca certificatul să fie disponibil împreună cu anexa la certificatul de înmatriculare pentru prezentare în vederea unor eventuale controale în cazul vehiculelor care au efectuat ITP începând cu 31 decembrie 2013. Dat fiind formatul armonizat, existenţa şi prezentarea certificatului va facilita relaţia cu autorităţile de control din celelalte SM în ceea ce priveşte valabilitatea ITP.Data următoarei ITP este cea din anexa la certificatul de înmatriculare.Certificatul este eliberat în limba română iar rubricile sunt traduse în engleză.Sancţiunile în cazul absenţei certificatului sunt aplicate de poliţie, potrivit legislaţiei ţării respective. Sancţiunile se aplică doar vehiculelor inspectate începând cu 31 decembrie 2013. Verificarea valabilităţii ITP se bazează în primul rând pe datele din anexa la certificatul de înmatriculare (certificatul de ITP prezintă şi alte informaţii suplimentare ce pot fi utile în control şi este important deoarece poate fi verificat simplu în toate SM, rubricile respective fiind armonizate). 


dragosgeorge32
dragosgeorge32 10.08.2019 17:31
E obligatoriu sa am la mine chitanta sa dovedesc ca am platit rovinieta?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.08.2019 19:40

Da, aia este dovada. Este bine chiar sa ii faci si o copie pentru ca in timp aceste chitanțe se decolorează.


Dinu Andrei
Dinu Andrei 01.08.2019 09:01
De ce nu functioneaza bara care indică cat ai parcurs din cursul de legislație audio video
Cosmin Tigancis
Cosmin Tigancis 01.08.2019 13:24
Deoarece nu te-ai logat cu un cont
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.08.2019 19:39

Fă-ti un cont pe site si logheaza-te in el.


Andrei Ungurean
Andrei Ungurean 20.02.2019 11:07
Intrebarile astea o sa se puna la examen?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 20.02.2019 16:25

La examen iti genereaza aleatoriu un chestionar din baza de date care cuprinde cele 1183 de intrebari de la mediul de invatare.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓