OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)
Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate.
(6) Conducătorii autovehiculelor şi tractoarelor agricole sau forestiere cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone sunt obligaţi să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public.
Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai este obligat: (Partea introductivă a Articolului 147 a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
1. să aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare și, după caz, atestatul profesional, precum și celelalte documente prevăzute de legislația în vigoare;
3. să verifice funcționarea sistemului de lumini și de semnalizare, a instalației de climatizare, să mențină permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier și remorcii; (Punctul 3 a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.
Obligațiile conducătorilor de autovehicule despre care o sa discutam sunt grupate astfel:
Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai este obligat să aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare (art. 147 pct. 1 din Regulament);
Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai este obligat să verifice funcţionarea sistemului de lumini şi de semnalizare, a instalaţiei de climatizare, să menţină permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului şi remorcii (art. 147 pct. 3 din Regulament);
Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate (art. 8 din OUG).
Conducătorii autovehiculelor şi tractoarelor agricole sau forestiere cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone sunt obligaţi să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public (art. 35 alin. 6 din OUG).
Schimba browserul de internet.
Schimba browserul de internet.
Fără acest sistem geamurile se vor aburi si nu o sa ai vizibilitate buna.
Poti sa faci scoala de soferi cu 3 luni inainte sa implinesti 18 ani.
Examenul il dai doar dupa ce ai implinit 18 ani.
Contactati-ne prin messenger pe pagina noastra de Facebook ca sa va putem ajuta.
Ne bucuram ca putem sa va ajutam.
Niciun act normativ care reglementează obținerea permisului de conducere nu a fost modificat și prin urmare vechile reglementări rămân în vigoare. A existat un curent în media care anunța că din luna iulie vor fi o serie de modificări, însă informațiile nu au avut niciun suport real. Este adevărat – aspectele vehiculate au fost incluse în strategia națională privind reducerea numărului de accidente rutiere – însă până acum ele nu s-au concretizat în vreun proiect de act normativ”, a spus comisarul Marian Ciornea, șeful Serviciului Public Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Botoșani
După plata rovinietei primești un sms de confirmare care conține o serie si alte date despre rovinieta. Dovedești plata cu acel SMS sau notezi acele date pe o foaie si i le spui polițistului cand ti le cere.
Da, este obligatorie prezentarea acestuia. In Romania nu prea se cere, dar trebuie sa îl ai ca sa stai liniștit, el fiind gândit pentru a fi prezentat organelor din tarile membre UE.
Da, este obligatorie prezentarea acestuia. In Romania nu prea se cere, dar trebuie sa îl ai ca sa stai liniștit, el fiind gândit pentru a fi prezentat organelor din tarile membre UE.
Eliberarea obligatorie, pentru prima dată, a unui Certificat de Inspecţie Tehnică Periodică, precum şi data intrării în vigoare a acestei obligaţii au fost prevăzute în cadrul Directivei 2010/48/UE de adaptare la progresul tehnic a Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind inspecţia tehnică auto pentru autovehicule şi remorcile acestora. Ulterior, Directiva 2014/45/UE privind inspecţia tehnică periodică a autovehiculelor şi a remorcilor acestora şi de abrogare a Directivei 2009/40/CE menţine obligaţia eliberării unui certificat de inspecţie tehnică periodică conţinând cel puţin elementele standardizate aferente codurilor armonizate ale Uniunii prevăzute în Anexa II la directivă. Prevederile legislaţiei europene sunt transpuse corespunzător în legislaţia naţională specifică.
Eliberarea acestui certificat nu implică obligaţii sau costuri suplimentare pentru deţinătorii de vehicule, aceştia primind acest certificat automat, la finalizarea inspecţiei tehnice periodice efectuate la termenul scadent normal (nu este afectată în nici un fel periodicitatea de efectuare a ITP). În consecinţă, deţinătorii de vehicule cu ITP valabil nu trebuie să solicite în avans eliberarea acestui certificat, el urmând să fie eliberat la efectuarea următoarei ITP.
Trebuie precizat faptul că acest certificat este complementar anexei la certificatul de înmatriculare şi în consecinţă nu înlocuieşte anexa respectivă care atestă efectuarea ITP şi termenul de valabilitate.
Având în vedere că este vorba despre un certificat armonizat stabilit printr-un act normativ UE este necesar ca certificatul să fie disponibil împreună cu anexa la certificatul de înmatriculare pentru prezentare în vederea unor eventuale controale în cazul vehiculelor care au efectuat ITP începând cu 31 decembrie 2013. Dat fiind formatul armonizat, existenţa şi prezentarea certificatului va facilita relaţia cu autorităţile de control din celelalte SM în ceea ce priveşte valabilitatea ITP.
Data următoarei ITP este cea din anexa la certificatul de înmatriculare.
Certificatul este eliberat în limba română iar rubricile sunt traduse în engleză.
Sancţiunile în cazul absenţei certificatului sunt aplicate de poliţie, potrivit legislaţiei ţării respective. Sancţiunile se aplică doar vehiculelor inspectate începând cu 31 decembrie 2013. Verificarea valabilităţii ITP se bazează în primul rând pe datele din anexa la certificatul de înmatriculare (certificatul de ITP prezintă şi alte informaţii suplimentare ce pot fi utile în control şi este important deoarece poate fi verificat simplu în toate SM, rubricile respective fiind armonizate).
Da, aia este dovada. Este bine chiar sa ii faci si o copie pentru ca in timp aceste chitanțe se decolorează.
Fă-ti un cont pe site si logheaza-te in el.
La examen iti genereaza aleatoriu un chestionar din baza de date care cuprinde cele 1183 de intrebari de la mediul de invatare.
De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:
Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓
Pentru a te autentifica cu Facebook ↓
Autentifică-te cu FacebookAi deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓