Are rolul de a aprinde amstecul carburant și este constituită din totalitatea elementelor care produc și distribuie curentul electric necesar (la motoarele cu aprindere prin scânteie) formării scânteii electrice.
Lautoturismele moderne, datorită faptului că motoarele realizează turații, puteri și rapoarte de compresii ridicate, se folosește aprindera electronică prin excludera ruptorului și chiar a bobinei de inducție și a distribuitorului.
Instalațiile electronice de aprindere pot fi:
Instalația de aprindere se compune din:
- bateria de acumulatori: are rolul unei surse de energie electrică care alimentează pentru scurt timp echipamentul electric, când generatorul de energie electricaă, nu lucrează sau când acesta nu face față singur;
- contactul de cheie: are rolul de a alimenta circuitul de aprindere și de pornire (prin demaror);
- bobina de inducție: acționaeză pe principiul autotransformator, având rolul de a transforma curentul de joasă tensiune primit de la bateria de acumulatori (12V), în curent de înaltă tensiune (15000 … 20000V), capabil să străpungă spațiul dintre electrozii bujiei pentru a obține scânteia electrică.
- ruptorul-distribuitor: care se compune din:
- bujia: servește la producerea scânteilor electrice necesare aprinderii amestecului carburant;
- bujia incandescentă: este o spirală din nichel-crom care se înroșește atunci când se închide circuitul electric, permițând încălzirea aerului care intră în cilindrii;
- electromotorul de pornire: este un motor electric de curent continuu, care servește la rotirea arborelui cotit pentru pornirea motorului autovehiculului, transformând energia electrică în energie mencanică.
Formează energia necesară pentru ca arborele cotit al motorului să fie rotit și astfel să poată fi pornit motorul, asigurând ca turația de pornire a arborelui cotit să fie corespunzătoare pentru aprinderea amestecului carburantului, la motoarele cu aprindere prin scânteie sau presiunii de injecție a combustibilului, la motoarele cu aprindere prin compresiune.
Pornirea motorului cu ajutorul unui motor electric (demaror) de curent continuu, care cuplează cu coroana dințată aflată pe volantul arborelui cotit cu ajutorul pinionului de atac montat pe axa demarorului.
Demarorul, numit și electromotor, este un motor de curent continuu alimentat de la bateria de acumulatori. Principul de funcționare al acestuia se bazează pe fenomenul inducției electromagnetice.
Poti sa faci mediul de invatare pe capitole si sa repeti de acolo mecanica de mai multe ori.
Da, vei avea intrebari si din mecanica.
Pentru permis categoria CE trebuie să învățați și de la categoria C dar și de la categoria E. Urmați pașii 1 și 2 (sunt aceiași pentru toate categoriile). După aceea, la pașii 3 și 4 selectați prima dată categoria C și după ce ați terminat, selectați și categoria E.
gripare sf [At: DN3 / Pl: ~pări / E: gripa] 1 Blocare a unei piese de motor sau a unui motor în timpul funcționării Si: gripat1 (1). 2 Îmbolnăvire de gripă Si: gripat1 (2).
Mai multe poti gasi citind prin paginile de aici - Motor gripat
Ne bucuram ca putem sa va ajutam.
Ar fi mai bine daca ai avea răbdare si timp doar sa citești, nu trebuie sa si memorezi neparat.
Nu
La examen iti genereaza aleatoriu un chestionar din baza de date care cuprinde cele 1183 de intrebari de la mediul de invatare.
Ne bucuram ca putem sa va ajutam.
De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:
Pentru a crea un cont nou ↓
Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓
Login cu FacebookDacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓
Lasă un comentariu