Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria A (A, A1, A2, AM)

% din tot PASUL 3 (0 din 410)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria A (A, A1, A2, AM)
Întrebarea 159 din 410

Ce obligații aveți la semnalul membrilor patrulelor școlare de circulație, la trecerile pentru pietoni din apropierea unităților de învățământ?

A să reduceți viteza și să circulați cu atenție;
B să treceți pe banda de lângă axul drumului;
C să opriți.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Atunci când conduceți un vehicul și observați membri ai patrulelor școlare de circulație, la trecerile pentru pietoni din apropierea unităților de învățământ, care vă adresează semnale de oprire, aveți obligația de a opri, permițând respectivei patrule să traverseze strada. Prin urmare, într-o astfel de situație, nu este de ajuns doar să reduceți viteza și să circulați cu atenție, deoarece oprirea este obligatorie.

A nu se confunda „membri ai patrulelor școlare de circulație” cu „grupurile organizate”, la trecere pe lângă care aveți obligația de a circula cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, atunci când acestea se află în mers sau staționează pe partea carosabilă a drumurilor cu o singură bandă de circulație pe sens.


Pentru varianta  B 

Atunci când conduceți un vehicul NU aveți obligația de a trece pe banda de lângă axul drumului la semnalele date de membrii patrulelor școlare de circulație, la trecerile pentru pietoni din apropierea unităților de învățământ. Mai mult de atât, acest lucru NU vă este permis, având în vedere că aveți obligația de a opri la semnalele acestora.


Pentru varianta  C 

Atunci când conduceți un vehicul aveți obligația de a opri la semnalele date de membrii patrulelor școlare de circulație, la trecerile pentru pietoni din apropierea unităților de învățământ.


Răspunsul corect este: C


Recomandări:
Semnalele celor autorizați - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Semnalele polițistului rutier
Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații, interdicții și conducerea agresivă

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament** - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:
[...]
c) la trecerea pe lângă grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent dacă acestea se află în mers sau staţionează pe partea carosabilă a drumurilor cu o singură bandă de circulaţie pe sens;
[...]

Regulament** - Articolul 2

În sensul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:
[...]
4. grup organizat - două sau mai multe persoane care au un conducător şi se deplasează sau staţionează pe drumurile publice în baza unei autorizaţii eliberate de administratorul drumului public cu avizul poliţiei rutiere;
[...]


Pentru varianta  B 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  C 

Regulament** - Articolul 89

(1) Oprirea participanţilor la trafic este obligatorie şi la semnalele date de:
[...]
e) membrii patrulelor şcolare de circulaţie, la trecerile pentru pietoni din apropierea unităţilor de învăţământ;
[...]

Regulament** - Articolul 90

Persoanele prevăzute la art. 88 alin. (1) şi la art. 89 alin. (1) lit. a)-e) care dirijează circulaţia trebuie să fie echipate şi plasate astfel încât să poată fi observate şi recunoscute cu uşurinţă de către participanţii la trafic.


** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.