Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 467 din 1183

Cum procedează conducătorul de vehicule noaptea, când este orbit de lumina farurilor unui autovehicul care circulă din sens opus?


A pune sau menţine în funcţiune faza de drum, pentru a observa mai bine drumul pe direcţia de deplasare;
B aprinde alternativ faza de drum şi de întâlnire, pentru a-l atenţiona pe celălalt conducător că circulă incorect;
C menţine în funcţiune luminile de întâlnire, reduce viteza de deplasare şi opreşte dacă este cazul.

Explicație video (actualizată 2020)

Explicație întrebare (actualizată 2020)

În situația în care pe timpul nopții sunteti orbit de lumina farurilor unui autovehicul care circulă din sens opus, fie că acesta folosește neregulamentar faza de drum (faza lungă), fie că direcția luminii farurilor nu este corect reglată, trebuie să mențineți în funcțiune luminile de întâlnire și să reduceți viteza de deplasare, sau dacă este cazul, să opriți până la trecerea autovehiculului. Vă este interzis să folosiți atenționarea cu faza lungă (flash-uri), deoarece de la distanța de cel puțin 200 de metri față de vehiculul care circulă din sens opus aveți obligația de a folosi lumina de întaânire (faza scurtă).

Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu sistemul de iluminare și semnalizare --> Codul Rutier - Sistemul de iluminare și semnalizare
Găsiți aici lecție video cu contravenții din clasa a 1-a --> Codul Rutier - Contravenții clasa 1

Articole de referință (actualizate 2020)

Regulament - Articolul 114

(2) Pe timpul nopţii, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligaţi ca de la o distanţă de cel puţin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul se apropie de un autovehicul care circulă în faţă sa, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanţă de cel puţin 100 m.

OUG - Articolul 99

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a).

OUG - Articolul 108

(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
1. folosirea incorectă a luminilor de drum la întâlnirea cu un autovehicul şi tractor agricol sau forestier care circulă din sens opus;

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

9 Comentarii Lasă un comentariu

Mara Racu
Mara Racu 29.07.2020 15:23
Da, dar mi a expirat în iunie și teoretic este prelungit cu 3 luni din cauza stării de urgență, pot sa merg sa dau sala fără sa mi schimb fisa medicala?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.08.2020 14:41

Se menţine valabilitatea documentelor necesare operaţiunilor de înmatriculare/transcriere, examinare sau preschimbare a permisului de conducere obţinute de către solicitanţi de la alte entităţi, documente care vor expira în interiorul stării de urgenţă (ex. certificat de autenticitate, fisa medicala, dosar şcolarizare si altele) pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea stării de urgenţă.


Mara Racu
Mara Racu 28.07.2020 09:30
Bună ziua! Știe cineva dacă am dosarul expirat și vreau sa merg sa dau sala trebuie sa mai schimb și fisa medicala?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 29.07.2020 15:19

Dosarul este valabil 12 luni de la data absolvirii, adica de la data efectuarii ultimei ore de conducere si/sau a promovarii testului de absolvire a scolii.

Din punct de vedere legal, un dosar de scolarizare NU poate fi prelungit, ci intr-o astfel de situatie trebuie sa urmati din nou cursurile INTEGRAL: adica pregatirea teoretica si toate orele de conducere minim obligatorii. 


VIO T
VIO T 26.09.2018 16:37
Sa inteleg ca eu,care sunt orbit,sunt nevoit sa reduc viteza ,ba chiar sa opresc, iar cel care circula neregulamentar sa mearga mai departe,sa nu cumva sa-l atentionez.Nu cumva se incurajeaza acest stil de condus?Pe el cine il atentioneaza si cand?
Cosmin Spînu
Cosmin Spînu 29.09.2018 12:37
Din moment ce o sa te vada ca opresti si reduci viteza, o sa-si dea seama ca a gresit si .. pe viitor o sa incerce sa nu mai faca chestia asta..daca nu aia e
Costi Gorgan
Costi Gorgan 21.12.2017 10:10
Bună ziua .Întrebarea mea este: Orbit de lumina farurilor sau de faza de drum? dacă e vorba de faza de drum răspunsul corect ar trebui să fie B.Iar dacă se referă la lumina farurilor atunci răspunsul corect este C.Dar cum va ști cel care conduce; că autovehiculul care vine din sens opus,are farurile puternice,sau,are faza de drum(faza lungă)? Trebuie să știu. vă mulțumesc. Sănătata.
Dragomir Marius
Dragomir Marius 21.12.2017 10:28
Celalalt autovehicul are obligatia de a trece de la faza de drum la faza de intalnire de la cel putin 200m, deci orbirea poate avea ca si cauza farurile puternice... deci raspunsul corect este C.
Gigi Bu
Gigi Bu 21.12.2017 10:37
Legal e cum spune la regulament, dar practic e așa cum spui tu.

Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓