Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 679 din 1200

Pe ploaie veți aprinde luminile de ceață din spate?

A dacă există în dotare;
B da;
C nu.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pe timp de ploaie aveți obligația de a folosi luminile de întâlnire, luminile de ceață se vor folosi doar în condiții de ceață densă.

Trebuie știut că autovehiculele sunt dotate, obligatoriu, cu lumini de ceață de culoare roșie la partea din spate, aprinderea acestora este obligatorie dacă se circulă pe timp de ceată densă. Dar acestea pot fi dotate cu lumini de ceață și la partea din față, acestea din față se mai numesc și proiectoare, dotarea cu acestea nu este obligatorie iar nici aprinderea acestora nu este obligatorie dacă se circulă pe timp de ceată densă, chiar dacă se află în dotarea autovehiculului. Însă ambele tipuri de lumini de ceață, atât cele din spate cât și cele din față, se vor aprindere doar în condiții de ceață densă.

Pentru folosirea luminilor ce ceață în alte condiții decât pe timp de ceață densă, se aplică amendă contravențională prevăzută în clasa a II-a și un număr de 3 puncte de penalizare. 

Răspunsul corect este: C


Recomandări:
Folosirea corectă a sistemului de iluminare și semnalizare - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor și sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă
Contravenții din clasa a 2-a - Lecție Audio-Video --> Contravenții clasa a II-a; Suspendare permis 30 de zile; Aplicare 3 puncte de penalizare

Articole de referință (legislație 2024)

Regulament** - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
[...]
c) luminile de întâlnire şi cele de ceaţă pe timp de ceaţă densă;
[...]
e) luminile de întâlnire atunci când plouă torenţial, ninge abundent ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drum;
[...]

OUG* - Articolul 100

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
[...]
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 3 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. b).
[...]

OUG* - Articolul 108

(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
[...]
b) 3 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
[...]
8. folosirea luminilor de ceaţă în alte condiţii decât pe timp de ceaţă;
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

10 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.