Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 666 din 1183

Pe ploaie veţi aprinde luminile de ceaţă din spate?


A dacă există în dotare;
B da;
C nu.

Explicație video (actualizată 2021)

Explicație întrebare (actualizată 2021)

Pe timp de ploaie aveți obligația de a folosi luminile de întâlnire, luminle de ceață se vor folosi doar în condiții de ceață densă.

Trebuie știut că autovehiculele sunt dotate, obligatoriu, cu lumini de ceață de culoare roșie la partea din spate, aprinderea acestora este obligatorie dacă se circulă pe timp de ceată densă. Dar acestea pot fi dotate cu lumini de ceață și la partea din față, acestea din față se mai numesc și proiectoare, dotarea cu acestea nu este obligatorie iar nici aprinderea acestora nu este obligatorie dacă se circulă pe timp de ceată densă, chiar dacă se află în dotarea autovehiculului. Însă ambele tipuri de lumini de ceață, atât cele din spate cât și cele din față, se vor aprindere doar în condiții de ceață densă.

Pentru folosirea luminilor ce ceață în alte condiții decât pe timp de ceață densă, se aplică amendă contravențională prevăzută în clasa a II-a și un numar de 3 puncte de penalizare. 

Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu sistemul de iluminare și semnalizare --> Codul Rutier - Sistemul de iluminare și semnalizare
Găsiți aici lecție video cu contravenții din clasa a 2-a --> Codul Rutier - Contravenții clasa 2

Articole de referință (actualizate 2021)

Regulament - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
a) luminile de poziţie sau de staţionare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităţilor, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, ziua când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;
b) luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public;
c) luminile de întâlnire şi cele de ceaţă pe timp de ceaţă densă;
d) luminile de întâlnire ale autovehiculelor care însoţesc coloane militare sau cortegii, transporta grupuri organizate de persoane şi cele care tractează alte vehicule sau care transporta mărfuri ori produse periculoase, în timpul zilei;
e) luminile de întâlnire atunci când plouă torenţial, ninge abundent ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drum;
f) luminile pentru mersul înapoi atunci când vehiculul este manevrat către înapoi;
g) luminile indicatoare de direcţie pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, inclusiv la punerea în mişcare a vehiculului de pe loc.

OUG - Articolul 100

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 3 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. b).

OUG - Articolul 108

(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
b) 3 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
8. folosirea luminilor de ceaţă în alte condiţii decât pe timp de ceaţă;

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

6 Comentarii Lasă un comentariu

razvan iordanescu
razvan iordanescu 03.09.2021 10:39
Multumesc scoala rutiera ptr informatii utile si usor de invatat !

Admis 24/26 :')
Izmael Alex
Izmael Alex 03.09.2021 12:22
Buna cum ai ân vatat
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 03.09.2021 14:56

Cu placere, felicitari!


Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 03.09.2021 14:57

Alex - Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.

In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoretic 


Marius Brad
Marius Brad 20.11.2020 12:25
Salut! Constituie vreun pericol folosirea luminilor/proiectoarelor de ceata in alte conditii meteo decat cele de ceata?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.12.2020 12:43

Posibila orbile a participanților la trafic care vin din sens opus. Este interzisa folosirea lor in alte condiții meteo si se sancționează contravențional.


Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓