Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 649 din 1200

Ce categorii de persoane sunt exceptate de la obligaţia de a purta centura de siguranţă?

A copiii cu înălțimea de sub 135 cm, doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii;
B conducătorii autoturismelor, atunci când execută manevra de mers înapoi sau când staţionează;
C tinerii care nu au împlinit 14 ani.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Copiii cu o înălţime de până la 135 cm sunt exceptați de la obligaţia de a purta centura de siguranţă doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.


Pentru varianta  B 

Conducătorii autoturismelor care ocupă locuri prevăzute prin construcţie cu centuri sau dispozitive de siguranţă sunt obligați să le poarte în timpul circulaţiei pe drumurile publice, aceștia sunt exceptați de la obligaţia de a purta centura de siguranţă atunci când execută manevra de mers înapoi sau când staţionează.


Pentru varianta  C 

Legislația rutieră nu prevede o excepție de la purtarea centurii de siguranță pentru tinerii care nu au împlinit 14 ani.


Răspunsul corect este: A și B

Găsiți aici lecție video cu Obligațiile conducătorilor auto --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto
Găsiți aici lecție video cu Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

OUG - Articolul 36

(1^2) Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă au obligaţia să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament.

Regulament - Articolul 97

(1) Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

(1^3) Prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, în sensul prezentului articol, se înţelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziţia şezut sau culcat, care poate cuprinde o combinaţie de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere şi, în unele cazuri, un scaun suplimentar şi/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv parţial de fixare în scaun utilizat împreună cu centura de siguranţă cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fără a se limita la acestea, scaun de siguranţă pentru copii, pernă de înălţare, care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranţă pentru adulţi, portbebe-coşuleţ pentru sugari, scaun pentru sugari, chingă de ghidare, precum şi centură şi sisteme de centuri pentru copii.


Pentru varianta  B 

OUG - Articolul 36

(1) Conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere şi persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcţie cu centuri sau dispozitive de siguranţă omologate trebuie să le poarte în timpul circulaţiei pe drumurile publice, cu excepţia cazurilor prevăzute în regulament.

Regulament - Articolul 97

(4) Se exceptează de la obligaţia de a purta centura de siguranţă:
a) conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează;


Pentru varianta  C 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

20 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.