Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 613 din 1200

Cum procedați dacă vă aflați în autoturismul roșu și observați că de pe drumul fără prioritate se apropie o coloană cu regim prioritar?

A vă continuați drumul, deoarece aveți prioritate de trecere în sensul giratoriu;
B opriți și acordați prioritate coloanei cu regim prioritar;
C virați la dreapta și părăsiți intersecția.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Coloana cu regim prioritar va avea întotdeauna în funcțiune semnale speciale de avertizare sonore și luminoase de culoare roșie, acestea obligă participanții la trafic să oprească în direcția de mers cât mai aproape de marginea drumului, iar atunci când este întâlnită în intersecții, participanții la trafic au obligația să îi acorde prioritate de trecere.

Prin urmare, atunci când întâlniți o coloană cu regim de circulație prioritar, chiar dacă traversați o intersecție dirijată sau nedirijată, chiar dacă acea coloană cu regim prioritar vine de pe un drum prioritar sau nu, aveți obligația de a opri și de a acorda prioritate de trecere acesteia.

Deci în situația dată, opriți și acordați prioritate de trecere coloanei cu regim prioritar, iar după trecerea acesteia vă puteți continua deplasarea, respectând regulile de circulație din acel loc.

Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore  - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore
Toate semnalele polițiștilor explicate - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Semnalele polițistului rutier

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 6

În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:
[...]
11. coloana oficială - unul sau mai multe vehicule care circulă pe drumul public şi sunt însoţite de unul sau mai multe autovehicule ale poliţiei rutiere, care au în funcţiune semnale speciale de avertizare sonore şi luminoase de culoare roşie;
[...]

OUG* - Articolul 32

(1) Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii:
a) lumina roşie obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers cât mai aproape de marginea drumului;
[...]
(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:
a) pentru lumina roşie - autovehiculele aparţinând poliţiei şi pompierilor;
[...]
(3) Autovehiculele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) trebuie să fie echipate şi cu mijloace speciale sonore de avertizare.
[...]

OUG* - Articolul 37

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore.
[...]

Regulament** - Articolul 130

Conducătorul de vehicul care se apropie de intrarea într-o intersecţie, simultan cu un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele luminoase şi sonore, are obligaţia să îi acorde prioritate de trecere.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

9 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.