Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1183)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 539 din 1183

Cum procedaţi în cazul în care observaţi în timp util o persoană în vârstă care traversează neregulamentar drumul public, în faţa dvs.?

A semnalizaţi cu claxonul şi cu luminile, pentru a împiedica persoana respectivă să traverseze;
B reduceţi din timp viteza şi luaţi toate măsurile de evitare a lovirii persoanei care traversează;
C legal nu aveţi nicio obligaţie, iar în caz de accident, pietonul imprudent va răspunde, inclusiv pentru eventualele avarii produse.

Explicație (actualizată 2022)

Pentru varianta  A 

Puteți semnaliza cu claxonul şi cu luminile, pentru a împiedica persoana respectivă să traverseze sau să se retragă pe trotuar, deși sunt șanse mici ca acea persoana în vârstă să aibă timp să acționeze, dar înainte de asta trebuie să luați masurile de la varianta B de raspuns, acelea sunt cele mai importante.


Pentru varianta  B 

În cazul în care un pieton, indiferent dacă este sau nu o persoană în vârstă, care traversează neregulamentar drumul public prin faţa dumneavoastră, se recomandă să reduceţi din timp viteza şi să luaţi toate măsurile de evitare a lovirii persoanei care traversează. Nu contează dacă pietonul traversează neregulamentar, atât timp cât observaţi în timp util și puteți evita producerea unui accident, trebuie să o faceți.


Pentru varianta  C 

Deși legislația rutieră specifică faptul că pietonii accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise poarta întreaga răspundere a accidentării lor, nu înseamnă că, dacă putem evita un astfel de evenimient neplacut, avem dreptul să accidentăm pietonul pentru că a traversat prin loc nepermis. Această faptă, în caz de accident, vă poate aduce dosar penal pentru vătămare corporală sau chiar ucidere din culpă, deoarece puteați evita accidentul dar ați ales să îl produceti, conform codului penal.


Răspunsul corect este: B

Găsiți aici curs de conduită preventivă --> Conduita preventivă în mediul urban, rural...
Găsiți aici lecție video cu Obligați și interziceri pentru pietoni --> Codul Rutier - Obligați și interziceri pentru pietoni
Găsiți aici lecție video cu Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident

Articole de referință (legislație 2022)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  B 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  C 

OUG - Articolul 72

(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

Codul penal - Articolul 19

Vinovăție există când fapta care prezintă pericol social este săvârșită cu intenție sau din culpă.
1. Fapta este săvârșită cu intenție când infractorul:
a) prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârșirea acelei fapte;
b) prevede rezultatul faptei sale și, deși nu-l urmărește, acceptă posibilitatea producerii lui.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

14 Comentarii Lasă un comentariu


anca ana
anca ana 12.09.2022 13:04
Admis cu 23 puncte, va mulțumesc !!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.09.2022 15:25

Cu placere, felicitari!Seby Laura
Seby Laura 10.07.2022 12:37
Buna ziua credeți ca o sa iau sala dacă a-și sta zi și noapte pe acest site am sala pe 22 07 2022
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.07.2022 15:08

Urmeaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vezi explicatiile video asa retii mai usorAna Maria Mădălina Călbărău
Ana Maria Mădălina Călbărău 14.03.2022 17:19
Mulțumesc Scoalarutiera, pentru acest site si aplicatie. In 9 martie am luat examenul de sala cu 25 din 26 de întrebări! Sunteti cei mai buni!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 15.03.2022 16:17

Ne bucuram ca va putem sa va ajutam.Mihai - Marco Percă
Mihai - Marco Percă 17.09.2021 08:35
Dacă șoferul circulă legal, iar pietonul traversează ilegal și îi apare brusc în față, iar accidentul nu poate fi evitat, va răspunde șoferul penal pentru vătămare corporală și va fi considerat vinovat de accident?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 17.09.2021 15:38

Imediat după producerea accidentului, pietonul ce a traversat neregulamentar este rănit, şoferul urmând a fi cercetat pentru vătămare corporală din culpă, sau moare, aici intervenind uciderea din culpă.În ambele cazuri situaţia este complicată dacă ne referim la plata pagubelor autovehiculului. Înainte de acest aspect se află cercetarea penală a şoferului, care este destul de anevoioasă. "Se întocmeşte dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi în dosar se fac cercetări pentru a se stabili cine este vinovat pentru vătămarea pietonului, iar răspunsurile sunt multiple, chiar dacă par simple.Mihalcea Andrei
Mihalcea Andrei 04.02.2021 18:45
De ce este gresita varianta C ?
Legal nu am nici o obligatie si daca l lovesc e vina lui nu a mea .
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.02.2021 16:52

Deși legislația rutieră spcifică faptul că pietonii accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise poarta întreaga răspundere a accidentării lor, nu înseamnă că, dacă putem evita un astfel de evenimient neplacut, avem dreptul să accidentăm pietonul pentru că a traversat prin loc nepermis. Această faptă, în caz de accident, vă poate aduce dosar penal pentru vătămare corporală sau chiar ucidere din culpă, deoarece puteați evita accidentul dar ați ales să îl produceti,Burlacu Florentina
Burlacu Florentina 09.07.2020 20:13
10 August
Roxana Ioana
Roxana Ioana 09.08.2020 07:54
Da !

Burlacu Florentina
Burlacu Florentina 09.07.2020 20:10
Buna seara !
Fac chestionare cu 25 ; 26
De 2 luni
Și am programare pentru sală din Buzau.
Am sanse la îl iau .
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.07.2020 15:09

Recomandam ca prima data sa se faca mediul de invatare si abia apoi cele 45 de chestionare, asa se invata cel mai eficient.

In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare. 


Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓