Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1199)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 551 din 1199

Cum procedaţi în cazul în care observaţi în timp util o persoană în vârstă care traversează neregulamentar drumul public, în faţa dvs.?

A semnalizaţi cu claxonul şi cu luminile, pentru a împiedica persoana respectivă să traverseze;
B reduceţi din timp viteza şi luaţi toate măsurile de evitare a lovirii persoanei care traversează;
C legal nu aveţi nicio obligaţie, iar în caz de accident, pietonul imprudent va răspunde, inclusiv pentru eventualele avarii produse.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Puteți semnaliza cu claxonul şi cu luminile, pentru a împiedica persoana respectivă să traverseze sau să se retragă pe trotuar, deși sunt șanse mici ca acea persoana în vârstă să aibă timp să acționeze, dar înainte de asta trebuie să luați masurile de la varianta B de raspuns, acelea sunt cele mai importante.


Pentru varianta  B 

În cazul în care un pieton, indiferent dacă este sau nu o persoană în vârstă, care traversează neregulamentar drumul public prin faţa dumneavoastră, se recomandă să reduceţi din timp viteza şi să luaţi toate măsurile de evitare a lovirii persoanei care traversează. Nu contează dacă pietonul traversează neregulamentar, atât timp cât observaţi în timp util și puteți evita producerea unui accident, trebuie să o faceți.


Pentru varianta  C 

Deși legislația rutieră specifică faptul că pietonii accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise poarta întreaga răspundere a accidentării lor, nu înseamnă că, dacă putem evita un astfel de eveniment neplacut, avem dreptul să accidentăm pietonul pentru că a traversat prin loc nepermis. Această faptă, în caz de accident, vă poate aduce dosar penal pentru vătămare corporală sau chiar ucidere din culpă, deoarece puteați evita accidentul dar ați ales să îl produceti, conform codului penal.


Răspunsul corect este: B

Găsiți aici curs de conduită preventivă --> Conduita preventivă în mediul urban, rural...
Găsiți aici lecție video cu Obligați și interziceri pentru pietoni --> Codul Rutier - Obligați și interziceri pentru pietoni
Găsiți aici lecție video cu Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  B 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  C 

OUG - Articolul 72

(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

Codul penal - Articolul 19

Vinovăție există când fapta care prezintă pericol social este săvârșită cu intenție sau din culpă.
1. Fapta este săvârșită cu intenție când infractorul:
a) prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârșirea acelei fapte;
b) prevede rezultatul faptei sale și, deși nu-l urmărește, acceptă posibilitatea producerii lui.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

14 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.