Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 663 din 1183

Puteți schimba poziția vehiculului, dacă acesta a fost implicat într-un accident din care a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății unor persoane?


A da, cu încuviinţarea poliţiei, care cercetează accidentul;
B da, dacă persoana vătămată se poate deplasa singură;
C nu, până la sosirea ambulanţei.

Explicație întrebare (actualizată 2021)

Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integritații corporale ori a sănătații unei persoane, este obligat să nu părăsească locul faptei și să nu modifice sau să steargă urmele accidentului. Deci, acesta poate să schimbe poziția vehivulului implicat în accident doar cu încuviinţarea poliţiei, care cercetează accidentul.

Dacă nu respectați această obligație și schimbți poziţia autovehiculului sau ștergeți urmele accidentului, din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, se consideră infracțiune și se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Răspunsul corect este: A

Găsiți aici lecție video cu Obligații în caz de accident --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident
Găsiți aici lecție video cu părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor --> Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului

Articole de referință (actualizate 2021)

OUG - Articolul 77

(1) Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
(3) Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

Codul penal - Articolul 338

(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

3 Comentarii Lasă un comentariu

Andrei Marcu
Andrei Marcu 24.12.2018 21:27
Și dacă persoana în cauză părăsește de bună voie accidentul?
Andrei Marcu
Andrei Marcu 24.12.2018 21:27
Locul accidentului*
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.12.2018 12:16

Tu iți respecți obligația de a nu schimba poziția vehiculului si de a anunța politia.


Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓