Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 827 din 1200

Semaforul instalat pe trotuar are în funcțiune semnalul roșu, iar cel suspendat, pentru direcția de mers la stânga, semnalul verde. Conducătorul de vehicul care dorește să meargă înainte are dreptul să intre în intersecție?

A da, deoarece semaforul suspendat are semnalul verde în funcțiune;
B nu, deoarece semaforul de pe trotuar, care i se adresează, are semnalul roșu în funcțiune;
C nu, deoarece deplasarea pe direcția înainte este permisă numai atunci când semnalul verde este în funcțiune la ambele semafoare.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Atunci când semaforul instalat pe trotuar are în funcțiune semnalul roșu iar cel suspendat, pentru direcția de mers la stânga, semnalul verde, conducătorii de vehicule care doresc să circule pe direcția înainte sau să vireze către dreapta trebuie să respecte semnificația semaforului instalat pe trotuar.

Conducătorii de vehicule care doresc să schimbe direcția de mers către stânga trebuie să respecte semnificația semaforului pentru virajul către stânga, adică semaforul suspendat pe ale cărui lămpi sunt aplicate săgeți de culoare neagră cu vârful către stânga sau poate avea atașat un panou pe care se regăsește o săgeată cu vârful spre stânga.

Prin urmare, conducătorul de vehicul care dorește să circule pe direcția înainte nu poate intra în intersecție, deoarece semnalul roșu al semaforului instalat pe trotuar nu îi permite trecerea.

Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Semnificația tuturor semnalelor semafoarelor - Lecție Audio-Video -->> Codul rutier - Semnalele luminoase sau sonore
Regula priorității de dreapta - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege

Articole de referință (legislație 2024)

Regulament** - Articolul 48

[...]
(2) Semnificaţia semnalelor luminoase pentru dirijarea circulaţiei vehiculelor este valabilă pe întreaga lăţime a părţii carosabile deschise circulaţiei conducătorilor cărora li se adresează. Pe drumurile cu două sau mai multe benzi pe sens, pentru direcţii diferite, delimitate prin marcaje longitudinale, semafoarele se pot instala deasupra uneia sau unora dintre benzi, caz în care semnificaţia semnalelor luminoase se limitează la banda sau benzile astfel semnalizate.

Regulament** - Articolul 49

Pe lămpile de culoare roşie sau verde ale semafoarelor pot fi aplicate săgeţi de culoare neagră care indică direcţiile de deplasare corespunzătoare acestora. În acest caz interdicţia sau permisiunea de trecere impusă de semnalul luminos este limitată la direcţia sau direcţiile indicate prin aceste săgeţiAceeaşi semnificaţie o au şi săgeţile aplicate pe panourile adiţionale ce însoţesc, la partea inferioară, semafoarele. Săgeata pentru mersul înainte are vârful în sus.

Regulament** - Articolul 51

(1) Semnalul de culoare verde permite trecerea.
[...]

Regulament** - Articolul 52

(1) Semnalul de culoare roşie interzice trecerea.
[...]


** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

27 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.