Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 700 din 1183

Puteți schimba poziția vehiculului, dacă sunteți implicat într-un accident de circulație?


A da, după ce ați acordat primul ajutor victimelor;
B da, după ce ați anunțat poliția;
C da, dacă accidentul s-a soldat numai cu avarii.

Explicație video (actualizată 2021)

Explicație întrebare (actualizată 2021)

Pentru varianta  A 

În cazul în care ați fost implicat într-un accident de circulație în urmă căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătații unei persoane sunteți obligat să anunțați imediat poliția la numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, să nu modificați sau să ștergeti urmele accidentului și să nu parasiți locul faptei. Prin urmare, în cazul acestei variante de răspuns nu se va schimba poziţia vehiculului.


Pentru varianta  B 

După anunțarea poliției, NU se poate schimba poziţia vehiculului în toate situațiile. Dacă în urma accidentului a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătații unei persoane nu se poate schimba poziţia vehiculului, chiar dacă aţi anunţat poliţia. În schimb, dacă acidentul s-a soldat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale, se poate schimba poziţia vehiculului, anunțarea poliției se va face la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului.


Pentru varianta  C 

Conducătorul de vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale, este obligat să scoată imediat vehiculul în afara parții carosabile și să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

De la obligația de a se prezenta la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului se exceptează conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condițiile legii.


Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia --> Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului
Găsiți aici lecție video cu Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident

Articole de referință (actualizate 2021)

OUG - Articolul 77

(1) Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
(2) Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.
(3) Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

Codul penal - Articolul 338

(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când: 
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

1 Comentarii Lasă un comentariu

Lauraa Larisaa
Lauraa Larisaa 16.03.2021 20:21
Admis

Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓