Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 713 din 1200

Puteți schimba poziția vehiculului, dacă sunteți implicat într-un accident de circulație?

A da, după ce ați acordat primul ajutor victimelor;
B da, după ce ați anunțat poliția;
C da, dacă accidentul s-a soldat numai cu avarii.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

În cazul în care ați fost implicat într-un accident de circulație în urmă căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății unei persoane sunteți obligat să anunțați imediat poliția și să apelați numărul național unic pentru apeluri de urgență 112, să nu modificați sau să ștergeți urmele accidentului și să nu părăsiți locul faptei. Prin urmare, în cazul variantei A de răspuns, chiar dacă acordați sau nu victimelor primul ajutor, nu se va putea schimba poziția vehiculului.


Pentru varianta  B 

După anunțarea poliției, NU se poate schimba poziția vehiculului în toate situațiile. Dacă în urma accidentului a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății unei persoane NU se poate schimba poziția vehiculului, chiar dacă ați anunțat poliția, în această situație sunteți obligat să anunțați imediat poliția și să apelați numărul național unic pentru apeluri de urgență 112, să nu modificați sau să ștergeți urmele accidentului și să nu părăsiți locul faptei.

În schimb, dacă accidentul s-a soldat numai cu avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale (fără victime), se poate schimba poziția vehiculului, iar anunțarea poliției se va face la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului.


Pentru varianta  C 

Conducătorul de vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale (fără victime), este obligat să scoată imediat vehiculul în afara parții carosabile ori, dacă starea vehiculului nu permite acest lucru, să îl deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-i prezența și să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

La această obligativitate de a vă prezenta la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului sunt și excepții:

  • conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condițiile legii;
  • conducătorul de vehicul care deține o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulație a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

Vă recomandăm să consultați și articolele din legislația rutieră actualizată ce se găsesc puțin mai jos.


Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia --> Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului
Găsiți aici lecție video cu Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident

Articole de referință (legislație 2024)

OUG - Articolul 77

(1) Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
(2) Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.
(3) Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

Codul penal - Articolul 338

(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când: 
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

9 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.