Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 49 din 1200

În ce situație, pe timp de zi, conducătorii auto sunt obligați să folosească luminile de întâlnire?

A când tractează alte vehicule;
B numai când circulă pe drumurile județene;
C numai când circulă cu viteză redusă.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Atunci când se tractează un alt vehicul, conducătorul vehiculului care este tractat are obligația de a pune în funcțiune luminile de avarie, iar conducătorul autovehiculului care tractează are obligația de a pune în funcțiune luminile de întâlnire. Aceste obligații vor fi respectate indiferent dacă se circulă pe timp de zi sau pe timp de noapte.

Deși legislația rutieră a fost actualizată iar în acest moment este obligatoriu ca la circulația pe toate categoriile de drum public să se circule având în funcțiune luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă DRL, răspunsul la această întrebare rămâne în continuare corect și conform cu legislația.

Pentru a înțelege mai bine această regulă dăm următorul exemplu: Un conducător de autovehicul circulă pe timpul zilei, în condiții normale, caz în care are obligația de a pune în funcțiune fie luminile de întâlnire (adică faza scurtă), fie luminile pentru circulația diurnă (DRL), după cum consideră acesta, ori poate chiar să le folosească pe ambele în același timp. Însă dacă acesta tractează un alt vehicul, opțiunea de a alege să pună în funcțiune luminile pentru circulația diurnă (DRL) în locul luminilor de întâlnire (faza scurtă) NU mai este valabilă pentru că legislația rutieră prevede că în acest caz este obligatoriu să se folosească luminile de întâlnire (faza scurtă), fără a mai lăsa opțiunea de a se folosi luminile pentru circulația diurnă (DRL) în schimbul luminilor de întâlnire.

Mai multe informații despre obligația de a circula și pe timpul zilei cu luminile de întâlnire sau cu luminile pentru circulația diurnă în funcțiune găsiți aici - Obligația de a folosi luminile de întâlnire (faza scrută) sau luminile DRL pe timp de zi.


Pentru varianta  B 

Conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească luminile de întâlnire (faza scurtă) sau luminile pentru circulația diurnă „DRL” și în timpul zilei, atunci când circulă pe drumurile publice. Această obligație se va respecta indiferent de categoria drumului public pe care se circulă, nu doar când circulă pe drumurile județene.


Pentru varianta  C 

Conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească luminile de întâlnire (faza scurtă) sau luminile pentru circulația diurnă „DRL” și în timpul zilei, atunci când circulă pe drumurile publice. Această obligație se va respecta indiferent de viteza de deplasare, nu doar atunci când circulă cu viteză redusă. Însă trebuie știut că în situația în care vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, este obligatorie folosirea luminilor de avarie.


Răspunsul corect este: A


Recomandări:
Folosirea corectă a sistemului de iluminare și semnalizare - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor și sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă
Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații, interdicții și conducerea agresivă

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament** - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare și/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
[...]
d) luminile de întâlnire ale autovehiculelor care însoţesc coloane militare sau cortegii, transporta grupuri organizate de persoane şi cele care tractează alte vehicule sau care transporta mărfuri ori produse periculoase, în timpul zilei;
[...]


Pentru varianta  B 

OUG* - Articolul 44

[...]
(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 16-06-2023)
[...]


Pentru varianta  C 

OUG* - Articolul 44

[...]
(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 16-06-2023)
[...]

Regulament** - Articolul 114

[...]
(5) Luminile de avarie se folosesc în următoarele situaţii:
a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;
b) când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic;
c) când autovehiculul, tractorul agricol sau forestier ori tramvaiul este remorcat.
[...]
(6) În situațiile prevăzute la alin. (5), conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie trebuie să pună în funcțiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi și în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulației pe sensul de mers.
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

28 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.