Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1183)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 49 din 1183

În ce situaţie, pe timp de zi, conducătorii auto sunt obligaţi să folosească luminile de întâlnire?

A când tractează alte vehicule;
B când circulă pe drumurile judeţene;
C când circulă cu viteză redusă.

Explicație video (actualizată 2023)

Explicație (actualizată 2023)

Pentru varianta  A 

Atunci când se tractează un alt vehicul, conducătorul vehiculului care este tractat are obligația de a pune în funcțiune luminile de avarie, iar conducătorul autovehiculului care tractează are obligația de a pune în funcțiune luminile de întâlnire ale autovehiculului. Acestea vor fi respectate indiferent dacă se circulă pe timp de zi sau de noapte.


Pentru varianta  B 

Conducătorii de autovehicule NU sunt obligați să folosească luminile de întâlnire și pe timp de zi, atunci când circulă pe drumurile județene, această obligație o au doar pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe drumurile naționale europene (E). Însă conducătorii motocicletelor și mopedelor sunt obligați să folosească luminile de întâlnire și pe timp de zi, pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice, indiferent de categoria de drum pe care se deplasează.


Pentru varianta  C 

Conducătorii de autovehicule nu sunt obligați să folosească luminile de întâlnire atunci când circulă cu viteză redusă. Dar trebuie știut că în situația în care vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, este obligatorie folosirea luminilor de avarie.


Răspunsul corect este: A

Găsiți aici lecție video cu sistemul de iluminare și semnalizare --> Codul Rutier - Sistemul de iluminare și semnalizare

Articole de referință (legislație 2023)

Pentru varianta  A 

Regulament - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
d) luminile de întâlnire ale autovehiculelor care însoţesc coloane militare sau cortegii, transporta grupuri organizate de persoane şi cele care tractează alte vehicule sau care transporta mărfuri ori produse periculoase, în timpul zilei;


Pentru varianta  B 

OUG - Articolul 44

(2) În circulaţia pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E) conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire.
(3) Conducătorii motocicletelor şi mopedelor sunt obligaţi să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice.


Pentru varianta  C 

Regulament - Articolul 114

(5) Luminile de avarie se folosesc în următoarele situaţii:
a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;
b) când vehiculul se deplasează foarte lent şi/sau constituie el însuşi un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic;
c) când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat.

(6) În situaţiile prevăzute la alin. (5), conducătorii de autovehicule şi tramvaie trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi şi în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

29 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

© 2023 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓