Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 1022 din 1200

Cum se semnalizează, noaptea, intenția de a depăși alt vehicul, într-o localitate, pe un drum neiluminat?

A cu faza de drum a luminii farurilor;
B cu luminile indicatoare de direcție;
C prin folosirea combinată a fazei scurte și a semnalului sonor.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pentru variantele  A  și  C 

Pentru a semnaliza intenția de a efectua manevra de depășire nu este permisă folosirea claxonului sau a luminilor farurilor, fie că este vorba despre lumina de drum (faza lungă) sau despre lumina de întâlnire (faza scurtă), și indiferent dacă acestea se folosesc separat sau combinat. Vezi explicația de la varianta B de răspuns.


Pentru varianta  B 

Intenția de a efectua manevra de depășire, indiferent dacă efectuați manevra pe timp de zi sau de noapte, se va semnaliza doar cu luminile indicatoare de direcție. Nu se va folosi faza de drum a luminii farurilor, combinarea fazei scurte și a semnalului sonor sau alte tipuri de semnalizare pentru a vă semnaliza intenția de a efectua manevra de depășire.


Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Folosirea corectă a sistemului de iluminare și semnalizare - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor și sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă
Reguli referitoare la efectuarea manevrelor și manevra de depășire - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Depășirea

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru variantele  A  și  C 

Regulament** - Articolul 112

Conducătorii de vehicule semnalizează cu mijloacele de avertizare luminoasă, sonoră sau cu brațul, după caz, înaintea efectuării oricărei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.

Regulament** - Articolul 113

(1) Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.
[...]

Regulament** - Articolul 114

[...]
(2) Pe timpul nopţii, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligaţi ca de la o distanţă de cel puţin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul se apropie de un autovehicul care circulă în faţă să, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanţă de cel puţin 100 m.
[...]

Regulament** - Articolul 148

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
[...]
14. să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră;
[...]


Pentru varianta  B 

Regulament** - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
[...]
g) luminile indicatoare de direcţie pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, inclusiv la punerea în mişcare a vehiculului de pe loc.

Regulament** - Articolul 116

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare.
(2) Intenția conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie de a schimba direcția de mers, de a ieși dintr-un rând de vehicule staționate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulație sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depășire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcțiune a luminilor indicatoare de direcție cu cel puțin 50 m în localități și 100 m în afara localităților înainte de începerea efectuării manevrelor.
[...]


** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

12 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.