Legislația rutieră nu interzice în mod expres ambalarea motorului la plecarea de pe loc cu vehiculul. Însă, dacă această ambalare este produsă în mod intenționat prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public se încadrează la conducere agresivă și este interzisă conform articolului 54^1 alineatul (2) litera i) din OUG 195/2002.
Legislația rutieră nu prevede o obligație sau o interzicere legată de bruscarea comenzilor vehiculului, dar acest lucru nu este recomandat din punct de vedere al conduitei preventive.
Atunci când doriți să repuneți în mișcare vehiculul, aveți obligația de a semnaliza din timp manevra, de a acorda prioritate de trecere tuturor vehiculelor care circulă pe drumul public, indiferent de direcția acestora de deplasare și de a vă asigura că puteți efectua manevra fără a perturba circulația sau fără a pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
Răspunsul corect este: C
(1) Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
(2) Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.
(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare.
(2) Intenţia conducătorilor de autovehicule şi tramvaie de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depăşire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor înainte de începerea efectuării manevrelor.
Lasă un comentariu