Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1199)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 805 din 1199

Precizați care vehicule sunt exceptate de la obligația acordării priorității de trecere:

A cele care se pun în mișcare de pe loc față de cele care circulă;
B autovehiculele din serviciile regulate de transport public, care se pun în mișcare din stația prevăzută cu alveolă;
C cele care ies din curți, ganguri sau garaje.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Vehiculele care se pun în mișcare de pe loc trebuie să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă pe drumul public, indiferent de sensul acestora de deplasare.


Pentru varianta  B 

Atunci când vă apropiați de o stație pentru mijloace de transport public de persoane prevăzută cu alveolă, circulând pe banda de lângă acostament sau bordură, iar autobuzul aflat oprit în stație semnalizează intenția de a ieși, aveți obligația de a reduce viteza și la nevoie să opriți pentru a-i permite acestuia să reintre în trafic.

Trebuie să reținem că autobuzul al cărui conducător semnalizează intenția de a reintra în trafic din stația prevăzută cu alveolă are prioritate DOAR față de vehiculele care circulă din spatele acestuia, iar dacă drumul are mai multe benzi pe sens acesta are prioritate DOAR față de vehiculele care circulă din spatele acestuia pe prima bandă.


Pentru varianta  C 

Vehiculele care pătrund pe un drum public, venind de pe proprietăți alăturate drumului public, trebuie să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă pe drumul public, indiferent de sensul acestora de deplasare.


Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Mai multe despre prioritatea acordată vehiculelor de transport public - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament** - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
[...]
f) când se pune în mişcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia faţă de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcţia de deplasare;
[...]


Pentru varianta  B 

Regulament** - Articolul 131

(1) La apropierea de o staţie pentru mijloace de transport public de persoane prevăzută cu alveolă, din care conducătorul unui astfel de vehicul semnalizează intenţia de a ieşi, conducătorul vehiculului care circulă pe banda de lângă acostament sau bordura este obligat să reducă viteza şi, la nevoie, să oprească pentru a-i permite reintrarea în trafic.
[...]

OUG* - Articolul 43

[...]
(2) Conducătorul de vehicul care circulă pe banda situată lângă marginea părții carosabile trebuie să acorde prioritate de trecere vehiculelor care efectuează transport public de persoane numai atunci când conducătorii acestora semnalizează intenția de a reintra în trafic din stațiile prevăzute cu alveole și s-au asigurat că prin manevra lor nu pun în pericol siguranță celorlalți participanți la trafic.


Pentru varianta  C 

Regulament** - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
[...]
f) când se pune în mişcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia faţă de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcţia de deplasare;
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

12 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.