Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 728 din 1183

Cum se execută depăşirea autoturismelor şi a autocamioanelor pe un drum fără marcaje, pe care circulaţia se desfăşoară în sens unic?

A pe partea stângă;
B pe partea dreaptă;
C pe ambele părţi.

Explicație video (actualizată 2022)

Explicație întrebare (actualizată 2022)

Depășirea vehiculelor, chiar și a autoturismelor sau a autocamioanelor, se efectuează numai pe partea stângă a acestora, indiferent dacă manevra se efectuează sau nu pe un drum cu sens unic.

Trebuie știut că NU constituie depăşire situația în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie. Aceasta se numește devansare.

Răspunsul corect este: A

Găsiți aici lecție video cu manevra de depășire  --> Codul Rutier - manevre depășirea

Articole de referință (actualizate 2022)

OUG - Articolul 45

(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.
(4) Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.
(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreapta.
(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

21 Comentarii Lasă un comentariu

Petru Florin
Petru Florin 27.06.2021 11:32
Aceasta intrebare din chestionarul dvs este anormala , si induceti viitorii soferi in greseli .
De ce ? Stada cu sens unic ... ce inseamna asa ceva?
Adica o strada , pe care poti circula pe directia inainte , fara sa fii perturbat de vehicule care ar circula din sens opus , de aici si definitia de strada cu sens unic : circulatie doar intr-un anumit sens .
Singurul mod de a parca , opri , stationa pe partea stanga a drumului este doar pe o strada cu sens unic . Depasire se face atunci cand incalci axul acelui sector de drum in care circulatia se executa in ambele sensuri . Deci va rog , conform legislatiei in vigoare , sa imi expuneti clar cum pot sa depasesc eu un vehicul pe un sector de drum care se afla sub incidenta indicatorului ,,sens unic ,, ?
Tanase Mihai
Tanase Mihai 17.07.2021 18:40
Asa sunt intrebarile direct de la DRPCIV, site-ul acesta le ia si le explica. Daca aveti ceva de reprosat intrebarilor(si pe buna dreptate, unele sunt prost formulate) trebuie sa luati legatura direct cu sursa adica DRPCIV (dar nu cred ca ii intereseaza feedback-ul).
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.07.2021 12:55

Depasire se numeste si daca nu treci de axul drumului. Manevra de depășire este explicata aici --> Codul Rutier - manevre depășireaUn drum cu sens unic poate fi cu o sigura banda, de lățime variabila, sau cu mai multe benzi de circulație. In ambele cazuri se poate efectua manevra de depășire.


Tudor Hainagiu
Tudor Hainagiu 13.04.2021 15:17
Buna ziua, depasirea din cate stiu se defineste ca o schimbare a benzii de circulatie pentru a depasi, iar devansarea este manevra prin care avansezi fara a schimba directia. Daca, spre exemplu, sunt angajat pe banda 2, iar in fata mea se afla un vehicul, nu se numeste depasire daca semnalizez dreapta si il depasesc?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.04.2021 15:54

Click aici

 


Andreea Cristea
Andreea Cristea 07.04.2021 08:58
Buna ziua am picat azi sala imi poate spune cineva în cât timp pot sa ma reprogramez
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.04.2021 15:15

Poti sa te reprogramezi de pe acum insa intre examene trebuie sa fie o diferenta de cel putin 15 zile calendaristice.


GOLOGAN DARIE
GOLOGAN DARIE 21.02.2021 16:05
Buna,in luna decembrie am iesit pe poarta MOL BRASOV si imediat ce am iesit pe poarta am intentionat sa-mi continui drumul pe sens unic spre drumul principal care are o lungime de circa 18m pana sa intru in drumul principal spre GHIMBAV si acest drum e cu sens unic cu doua benzi,un auto scoda m-a depasit pe partea dreapta unde am fost acrosat partea din fata dreapta a autoturismului meu,arat ca drumul cu sens unica are o latime de circa 7 m,am mers inpreuna l-a politie,Dl. politie unde amdat declaratie despre eveniment,dar inainte am fost ascultat despre eveniment,Dl.POLITAI tot incerca sa ma incrimineze,l-a inmomendat Dl. POLITATI a luat legatura cu dispeceratu-l in care i-a cerut sa se uite pe camera de supraveghere l-a care dispeceratorul i-a spus ca camera nu vizioneaza pana l-a poarta atunci Dl-POLITAI i-a spus ca se deplaseaza pana l-a mol l-a dispecerat-ul de spraveghere,asta s-a intamplat in birou unde ne lua declaratii,s-a deplasat Dl-PLITAI si dupa circa 1/2 H a venit cu un desen pe telefonul mobil contra facute(e si normal ca nu avea de unde sa i-a foto fiindc camera nu batea pana unde s-a intamplat evenimentu).In urma celor intamplate am fost gasit vinovat si mi s-a retinut permisul doua luni si amendat cu 460 lei(arat ca respectivu a facut fotografii l-a locul faptei si nu le-a aratat Dl.POLITAI),eu nu am facut fotografii fiindca nu am avu telefonul l-a mine),multumesc.
Daniela Elena Bebu
Daniela Elena Bebu 23.07.2020 19:48
Bună seara!revin cu 29 greșite din 1183 ,sunt pregatita?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 24.07.2020 17:33

Daca ai facut mediul de invatare iar cele 45 de chestionare le faci cu 25-26 de puncte fiecare, ai toate sansele sa iei examenul teoretic.


Adi Irimia
Adi Irimia 20.07.2020 09:31
Pe drumurile cu sens unic nu se poate depăși pe partea dreapta? Daca circul pe partea stângă și am in fata un autoturism.... Nu îl pot depăși pe partea dreapta?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.07.2020 09:47

Poți schimba banda de circulație si poți continua deplasarea pe banda din dreapta, asta însemnând o devansare. Daca drumul nu este aglomerat, cel care circula pe banda din stânga, are obligația sa circule pe banda din dreapta (banda 1), cu excepția situației in care acesta dorește sa vireze la stânga in imediata apropiere (de exemplu la o intersecție).


Ionut Rosoga
Ionut Rosoga 03.11.2018 20:31
Buna seara! Daca niste autoturisme sunt parcate pe un drum cu linie continua si tu esti obligat sa depasesti pe linie continua, cine incalca legea? Din cate stiu eu din legislatie, cei care opresc sau stationeaza acolo. intreb asta pentru ca pe un prieten l-a picat la oras din aceasta cauza.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.11.2018 12:12

Cei care sunt opriti sau stationati in dreptul marcajului continuu sunt de vina.


Dragan Claudiu Iulian
Dragan Claudiu Iulian 01.09.2020 09:18
Nu trebuia sal pice.a fost obligat sa incalce linia continua.
Denisa Huțanu
Denisa Huțanu 25.09.2018 19:52
Daca pe un drum cu sens unic sunt stationate autoturisme pe ambele parti ale drumului, sunt obligata sa semnalizez depasirea?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.09.2018 11:39

Pe drumurile cu sens unic este permisa oprirea si stationarea pe oricare parte a drumului, dar cu conditia de a ramane o banda libera. Avand in vedere acest lucru, se pare ca autovehiculele parcate pe acel drum nu respecta aceasta regula si te obliga pe tine sa circuli intre banzi. In concluze trebuie sa menti semnalizarea pe intreaba durata a manevrei de depasire a acestor obstacole. 


Cira Leon Si Ioana
Cira Leon Si Ioana 10.09.2018 20:33
Se semnalizează pe o stradă cu sens unic dacă depășesc vehiculele stationate ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.09.2018 11:40

Pe drumurile cu sens unic este permisa oprirea si stationarea pe oricare parte a drumului, dar cu conditia de a ramane o banda libera. Avand in vedere acest lucru, se pare ca autovehiculele parcate pe acel drum nu respecta aceasta regula si te obliga pe tine sa circuli intre banzi. In concluze trebuie sa menti semnalizarea pe intreaba durata a manevrei de depasire a acestor obstacole. 


Dan Gheorghe Haiduc
Dan Gheorghe Haiduc 09.05.2018 10:52
Daca este fara marcaje, atunci e o singura banda.
Daca e o singura banda, e depasire, si nu devansare, deci trebuie efectuata numai prin stanga.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.09.2018 11:41

Daca drumul nu este marcat, se pot forma maxim doua randuri, in functie de latimea acelui drum, daca pot incapea doua vehicule, altele decat cele cu doua roti.


Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓