Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1183)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 728 din 1183

Cum se execută depăşirea autoturismelor şi a autocamioanelor pe un drum fără marcaje, pe care circulaţia se desfăşoară în sens unic?

A pe partea stângă;
B pe partea dreaptă;
C pe ambele părţi.

Explicație video (actualizată 2022)

Explicație (actualizată 2022)

Depășirea vehiculelor, chiar și a autoturismelor sau a autocamioanelor, se efectuează numai pe partea stângă a acestora, indiferent dacă manevra se efectuează sau nu pe un drum cu sens unic.

Trebuie știut că NU constituie depăşire situația în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie. Aceasta se numește devansare.

Răspunsul corect este: A

Găsiți aici lecție video cu manevra de depășire  --> Codul Rutier - manevre depășirea

Articole de referință (legislație 2022)

OUG - Articolul 45

(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.
(4) Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.
(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreapta.
(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

36 Comentarii Lasă un comentariu


Sergiu Ungureanu
Sergiu Ungureanu 22.10.2022 16:02
Școala Rutieră, in concluzie, când vorbim de devansare și când de depășire, atunci când circulam pe sens unic ? Mulțumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 23.10.2022 07:13

Devansarea se poate face pe orice sens de mers care are minim doua benzi.în situația în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă banda, în același sens de circulație, nu se consideră depășire, se consideră devansare.Pe drumurile cu o singură bandă de circulație pe sens nu se poate efectua manevra de devansare, caz în care manevra se numește depășire. Devansarea este posibilă doar pe drumurile publice cu cel puțin două benzi de circulație pe sens.Razvan Chelu
Razvan Chelu 18.07.2022 12:55
Nu inteleg de ce rasp corect nu este C. Daca autovehiculul sau autocamionul circula pe un drum cu sens unic, pe al 2-lea rand sau banda, si eu circul cu o viteza mai mare decat el, pentru ca situatii de genul poti intalnii, nu am voie sa-l depasesc pe partea dreapta?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 18.07.2022 15:16

Depășirea vehiculelor, chiar și a autoturismelor sau a autocamioanelor, se efectuează numai pe partea stângă a acestora, indiferent dacă manevra se efectuează sau nu pe un drum cu sens unic.Nu constituie depăşire situația în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie. Aceasta se numește devansare.Marius
Marius 25.05.2022 19:38
Bună seara, pe un drum cu sens unic, la întrarea în parcare, virand la dreapta, un biciclist a întrat în mine. Nu m-am asigurat, drumul fiind f îngust și zona de șantier și efectiv nu am anticipat un astfel de eveniment. Accidentul a fost minor, soldat cu o sperietura dar exista întrebarea, este culpa comuna sau vina este exclusiv a mea pt ca nu am dat prioritate la schimbarea de mers? Mulțumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 04.06.2022 09:55

Noi considerăm că este vina conducătorului de vehicul care a virat la dreapta și nu s-a asigurat. Dar nu înseamnă că așa va decide și agentul de poliție. Cel mai bine este să se meargă la poliție în aceste cazuri unde polițistul specializat o să facă o anchetă și o să decidă vinovăția și o să aplice sancțiunile corecte. Noi nu putem face altceva decât să ne dăm cu părerea, pe baza legii.
OUG 195/2002 - Articolul 54

(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
 Mihai Constantin
Mihai Constantin 13.05.2022 14:22
Am fost declarat admis la proba teoretica, 26/26. Multumesc mult aplicatiei!!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.05.2022 14:41

Cu placere, felicitari!Elena Adriana Angheluta
Elena Adriana Angheluta 11.03.2022 08:11
Bună ziua.Mai trebuie acum certificat verde ori test la sala?Luni trebuie sa merg sa dau sala.Va mulțumesc mult
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 11.03.2022 16:36

Din 9 martie dispare obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în țară, la accesul în localuri, magazine, instituții de spectacol și cultură


Elena Adriana Angheluta
Elena Adriana Angheluta 11.03.2022 22:26
Va mulțumesc frumos ...Sănătate multa

Flori Alex Ioana
Flori Alex Ioana 03.02.2022 18:37
Poate*

Flori Alex Ioana
Flori Alex Ioana 03.02.2022 18:36
Buna seara . Se piate intra la sala fara certificat verde vaccin etc ?

Alexandra-Silvia Ștefănică
Alexandra-Silvia Ștefănică 03.02.2022 12:40
Buna ziua!
Am o nelămurire. Poate fi depășită o bicicletă, pe un drum cu sens unic?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.02.2022 07:25

Da, dar trebuie sa ti cont de regulile referitoare la depasirea biciclistilor.Vezi aiciPetru Florin
Petru Florin 27.06.2021 11:32
Aceasta intrebare din chestionarul dvs este anormala , si induceti viitorii soferi in greseli .
De ce ? Stada cu sens unic ... ce inseamna asa ceva?
Adica o strada , pe care poti circula pe directia inainte , fara sa fii perturbat de vehicule care ar circula din sens opus , de aici si definitia de strada cu sens unic : circulatie doar intr-un anumit sens .
Singurul mod de a parca , opri , stationa pe partea stanga a drumului este doar pe o strada cu sens unic . Depasire se face atunci cand incalci axul acelui sector de drum in care circulatia se executa in ambele sensuri . Deci va rog , conform legislatiei in vigoare , sa imi expuneti clar cum pot sa depasesc eu un vehicul pe un sector de drum care se afla sub incidenta indicatorului ,,sens unic ,, ?
Tanase Mihai
Tanase Mihai 17.07.2021 18:40
Asa sunt intrebarile direct de la DRPCIV, site-ul acesta le ia si le explica. Daca aveti ceva de reprosat intrebarilor(si pe buna dreptate, unele sunt prost formulate) trebuie sa luati legatura direct cu sursa adica DRPCIV (dar nu cred ca ii intereseaza feedback-ul).
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.07.2021 12:55

Depasire se numeste si daca nu treci de axul drumului. Manevra de depășire este explicata aici --> Codul Rutier - manevre depășireaUn drum cu sens unic poate fi cu o sigura banda, de lățime variabila, sau cu mai multe benzi de circulație. In ambele cazuri se poate efectua manevra de depășire.Tudor Hainagiu
Tudor Hainagiu 13.04.2021 15:17
Buna ziua, depasirea din cate stiu se defineste ca o schimbare a benzii de circulatie pentru a depasi, iar devansarea este manevra prin care avansezi fara a schimba directia. Daca, spre exemplu, sunt angajat pe banda 2, iar in fata mea se afla un vehicul, nu se numeste depasire daca semnalizez dreapta si il depasesc?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.04.2021 15:54

Click aici

 Andreea Cristea
Andreea Cristea 07.04.2021 08:58
Buna ziua am picat azi sala imi poate spune cineva în cât timp pot sa ma reprogramez
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.04.2021 15:15

Poti sa te reprogramezi de pe acum insa intre examene trebuie sa fie o diferenta de cel putin 15 zile calendaristice.GOLOGAN DARIE
GOLOGAN DARIE 21.02.2021 16:05
Buna,in luna decembrie am iesit pe poarta MOL BRASOV si imediat ce am iesit pe poarta am intentionat sa-mi continui drumul pe sens unic spre drumul principal care are o lungime de circa 18m pana sa intru in drumul principal spre GHIMBAV si acest drum e cu sens unic cu doua benzi,un auto scoda m-a depasit pe partea dreapta unde am fost acrosat partea din fata dreapta a autoturismului meu,arat ca drumul cu sens unica are o latime de circa 7 m,am mers inpreuna l-a politie,Dl. politie unde amdat declaratie despre eveniment,dar inainte am fost ascultat despre eveniment,Dl.POLITAI tot incerca sa ma incrimineze,l-a inmomendat Dl. POLITATI a luat legatura cu dispeceratu-l in care i-a cerut sa se uite pe camera de supraveghere l-a care dispeceratorul i-a spus ca camera nu vizioneaza pana l-a poarta atunci Dl-POLITAI i-a spus ca se deplaseaza pana l-a mol l-a dispecerat-ul de spraveghere,asta s-a intamplat in birou unde ne lua declaratii,s-a deplasat Dl-PLITAI si dupa circa 1/2 H a venit cu un desen pe telefonul mobil contra facute(e si normal ca nu avea de unde sa i-a foto fiindc camera nu batea pana unde s-a intamplat evenimentu).In urma celor intamplate am fost gasit vinovat si mi s-a retinut permisul doua luni si amendat cu 460 lei(arat ca respectivu a facut fotografii l-a locul faptei si nu le-a aratat Dl.POLITAI),eu nu am facut fotografii fiindca nu am avu telefonul l-a mine),multumesc.

Daniela Elena Bebu
Daniela Elena Bebu 23.07.2020 19:48
Bună seara!revin cu 29 greșite din 1183 ,sunt pregatita?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 24.07.2020 17:33

Daca ai facut mediul de invatare iar cele 45 de chestionare le faci cu 25-26 de puncte fiecare, ai toate sansele sa iei examenul teoretic.Adi Irimia
Adi Irimia 20.07.2020 09:31
Pe drumurile cu sens unic nu se poate depăși pe partea dreapta? Daca circul pe partea stângă și am in fata un autoturism.... Nu îl pot depăși pe partea dreapta?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.07.2020 09:47

Poți schimba banda de circulație si poți continua deplasarea pe banda din dreapta, asta însemnând o devansare. Daca drumul nu este aglomerat, cel care circula pe banda din stânga, are obligația sa circule pe banda din dreapta (banda 1), cu excepția situației in care acesta dorește sa vireze la stânga in imediata apropiere (de exemplu la o intersecție).Ionut Rosoga
Ionut Rosoga 03.11.2018 20:31
Buna seara! Daca niste autoturisme sunt parcate pe un drum cu linie continua si tu esti obligat sa depasesti pe linie continua, cine incalca legea? Din cate stiu eu din legislatie, cei care opresc sau stationeaza acolo. intreb asta pentru ca pe un prieten l-a picat la oras din aceasta cauza.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.11.2018 12:12

Cei care sunt opriti sau stationati in dreptul marcajului continuu sunt de vina.


Dragan Claudiu Iulian
Dragan Claudiu Iulian 01.09.2020 09:18
Nu trebuia sal pice.a fost obligat sa incalce linia continua.

Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓