Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 728 din 1183

Cum se execută depăşirea autoturismelor şi a autocamioanelor pe un drum fără marcaje, pe care circulaţia se desfăşoară în sens unic?


A pe partea stângă;
B pe partea dreaptă;
C pe ambele părţi.

Explicație video (actualizată 2020)

Explicație întrebare (actualizată 2020)

Depășirea vehiculelor, chiar și a autoturismelor sau a autocamioanelor, se efectuează numai pe partea stângă a acestora, indiferent dacă manevra se efectuează sau nu pe un drum cu sens unic.

Trebuie știut că NU constituie depăşire situația în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie. Aceasta se numește devansare.

Răspunsul corect este: A

Găsiți aici lecție video cu manevra de depășire  --> Codul Rutier - manevre depășirea

Articole de referință (actualizate 2020)

OUG - Articolul 45

(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.
(4) Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.
(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreapta.
(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

16 Comentarii Lasă un comentariu

Daniela Elena Bebu
Daniela Elena Bebu 23.07.2020 19:48
Bună seara!revin cu 29 greșite din 1183 ,sunt pregatita?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 24.07.2020 17:33

Daca ai facut mediul de invatare iar cele 45 de chestionare le faci cu 25-26 de puncte fiecare, ai toate sansele sa iei examenul teoretic.


Adi Irimia
Adi Irimia 20.07.2020 09:31
Pe drumurile cu sens unic nu se poate depăși pe partea dreapta? Daca circul pe partea stângă și am in fata un autoturism.... Nu îl pot depăși pe partea dreapta?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.07.2020 09:47

Poți schimba banda de circulație si poți continua deplasarea pe banda din dreapta, asta însemnând o devansare. Daca drumul nu este aglomerat, cel care circula pe banda din stânga, are obligația sa circule pe banda din dreapta (banda 1), cu excepția situației in care acesta dorește sa vireze la stânga in imediata apropiere (de exemplu la o intersecție).


Ozsváth Sándor-Botond
Ozsváth Sándor-Botond 17.05.2020 08:28
Buna ziua! Pe un drum fara marcaj,drum ingust,NU SENS UNIC,dar depasirea unui autovehicol cu un alt autovehicol nu se poate face din cauza drumului ingust(deci nu exista pericol de accident) se semnalizeaza depasirea unui biciclist?
ATENTIE! eu am invatat ca se semnalizeaza doar cand depasesc marcajul!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 21.05.2020 07:46

Da, se semnalizează, indiferent ca treci sau nu de marcajul de separare a sensului/benzii.


Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 21.05.2020 07:47

Găsiți aici lecție video cu manevra de depășire  --> Codul Rutier - manevre depășirea


Ionut Rosoga
Ionut Rosoga 03.11.2018 20:31
Buna seara! Daca niste autoturisme sunt parcate pe un drum cu linie continua si tu esti obligat sa depasesti pe linie continua, cine incalca legea? Din cate stiu eu din legislatie, cei care opresc sau stationeaza acolo. intreb asta pentru ca pe un prieten l-a picat la oras din aceasta cauza.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.11.2018 12:12

Cei care sunt opriti sau stationati in dreptul marcajului continuu sunt de vina.


Dragan Claudiu Iulian
Dragan Claudiu Iulian 01.09.2020 09:18
Nu trebuia sal pice.a fost obligat sa incalce linia continua.
Denisa Huțanu
Denisa Huțanu 25.09.2018 19:52
Daca pe un drum cu sens unic sunt stationate autoturisme pe ambele parti ale drumului, sunt obligata sa semnalizez depasirea?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.09.2018 11:39

Pe drumurile cu sens unic este permisa oprirea si stationarea pe oricare parte a drumului, dar cu conditia de a ramane o banda libera. Avand in vedere acest lucru, se pare ca autovehiculele parcate pe acel drum nu respecta aceasta regula si te obliga pe tine sa circuli intre banzi. In concluze trebuie sa menti semnalizarea pe intreaba durata a manevrei de depasire a acestor obstacole. 


Cira Leon Si Ioana
Cira Leon Si Ioana 10.09.2018 20:33
Se semnalizează pe o stradă cu sens unic dacă depășesc vehiculele stationate ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.09.2018 11:40

Pe drumurile cu sens unic este permisa oprirea si stationarea pe oricare parte a drumului, dar cu conditia de a ramane o banda libera. Avand in vedere acest lucru, se pare ca autovehiculele parcate pe acel drum nu respecta aceasta regula si te obliga pe tine sa circuli intre banzi. In concluze trebuie sa menti semnalizarea pe intreaba durata a manevrei de depasire a acestor obstacole. 


Dan Gheorghe Haiduc
Dan Gheorghe Haiduc 09.05.2018 10:52
Daca este fara marcaje, atunci e o singura banda.
Daca e o singura banda, e depasire, si nu devansare, deci trebuie efectuata numai prin stanga.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.09.2018 11:41

Daca drumul nu este marcat, se pot forma maxim doua randuri, in functie de latimea acelui drum, daca pot incapea doua vehicule, altele decat cele cu doua roti.


Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓