Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1192)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 78 din 1192

La întâlnirea unui vehicul care circulă noaptea, din sens opus, pe un drum neiluminat, conducătorul de autovehicul este obligat:

A să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului;
B să reducă viteza;
C să folosească avertizorul sonor.

Explicație video (actualizată 2023)

Explicație (actualizată 2023)

Pentru varianta  A 

Nu aveți obligația de a circula cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului la întâlnirea unui vehicul care circulă noaptea, din sens opus, indiferent dacă drumul este sau nu iluminat. Este posibil să încurcați această situație cu situația în care sunteți depășit de un alt vehicul, caz în care aveți obligația de a circula cât mai aproape de marginea din dreapta a părții carosabile sau a benzii pe care vă deplasați și să nu măriți viteza de deplasare. Atenție la aceste doua situații pentru a nu le confunda!


Pentru varianta  B 

Când circulați pe timpul nopții, indiferent dacă drumul este sau nu iluminat, la apropierea de un alt vehicul care circulă din sens opus (vine din sens opus spre vehiculul pe care îl conduceți), sunteți obligat ca de la distanța de cel puțin 200 de metri să folosiți luminile de întâlnire, concomitent cu reducerea vitezei. În cazul în care circulați deja cu luminile de drum (faza lungă) trebuie să le schimbați cu luminile de întâlnire, pentru a nu-i deranja pe cei din față. În cazul în care circulați fără luminile de drum sau de întâlnire aprinse, trebuie să aprindeți luminile de întâlnire pentru a vedea mai bine si pentru a fi mai bine văzut de ceilalți participanți la trafic.

Trebuie să facem diferența între următoarele două situații pe care le întâlnim în întrebările din chestionare dar și în traficul de zi cu zi:

  • pe timp de noapte, când un alt vehicul circulă din sens opus, venind spre noi, o să folosim luminile de întâlnire de la cel puțin 200 de metri față de acesta, concomitent cu reducerea vitezei;
  • pe timp de noapte, când un alt vehicul circulă în fața noastră, pe același sens de mers ca și noi, o să folosim luminile de întâlnire de la cel puțin 100 de metri față de acesta.

Pentru varianta  C 

Legislația rutieră nu prevede obligativitatea de a folosi avertizorul sonor în această situație.

Vă recomandăm să consultați și articolele din legislația rutieră actualizată ce se găsesc puțin mai jos.


Răspunsul corect este: B

Găsiți aici lecție video cu sistemul de iluminare și semnalizare --> Codul Rutier - Sistemul de iluminare și semnalizare

Articole de referință (legislație 2023)

Pentru varianta  A 

Regulament - Articolul 119

Conducătorul de vehicul care urmează să fie depăşit este obligat:
a) să nu mărească viteza de deplasare;
b) să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile sau a benzii pe care se deplasează.


Pentru varianta  B 

Regulament - Articolul 114

(2) Pe timpul nopţii, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligaţi ca de la o distanţă de cel puţin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul se apropie de un autovehicul care circulă în faţă să, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanţă de cel puţin 100 m.


Pentru varianta  C 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

53 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

Materialele prezentate pe această aplicație web/mobile fac obiectul drepturilor de autor și sunt protejate prin lege. Este permisă folosirea acestora doar în scop educațional personal. Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați.

© Copyright Școala Rutieră 2023

Toate drepturile rezervate.