Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 78 din 1200

La întâlnirea unui vehicul care circulă noaptea, din sens opus, pe un drum neiluminat, conducătorul de autovehicul este obligat:

A să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului;
B să reducă viteza;
C să folosească avertizorul sonor.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Nu aveți obligația de a circula cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului la întâlnirea unui vehicul care circulă noaptea, din sens opus, indiferent dacă drumul este sau nu iluminat. Este posibil să încurcați această situație cu situația în care sunteți depășit de un alt vehicul, caz în care aveți obligația de a circula cât mai aproape de marginea din dreapta a părții carosabile sau a benzii pe care vă deplasați și să nu măriți viteza de deplasare. Acordați atenție acestor două situații pentru a nu le confunda!


Pentru varianta  B 

Când circulați pe timpul nopții, indiferent dacă drumul este sau nu iluminat, la apropierea de un alt vehicul care circulă din sens opus (vine din sens opus spre vehiculul pe care îl conduceți), sunteți obligat ca de la distanța de cel puțin 200 de metri să folosiți luminile de întâlnire, concomitent cu reducerea vitezei.
În cazul în care în acel moment circulați cu luminile de drum (faza lungă) în funcțiune, trebuie să le schimbați cu luminile de întâlnire (faza scurtă), pentru a nu-i deranja pe cei din față, concomitent cu reducerea vitezei de deplasare.
În cazul în care în acel moment circulați având în funcțiune, în schimbul luminilor de întâlnire, luminile pentru circulația diurnă (DRL), trebuie să aprindeți luminile de întâlnire (faza scurtă), concomitent cu reducerea vitezei de deplasare.

Trebuie să facem diferența între următoarele două situații pe care le întâlnim în întrebările din chestionare dar și în traficul de zi cu zi:

  • pe timp de noapte, când un alt vehicul circulă din sens opus, venind spre noi, o să folosim luminile de întâlnire de la cel puțin 200 de metri față de acesta, concomitent cu reducerea vitezei;
  • pe timp de noapte, când un alt autovehicul circulă în fața noastră, pe același sens de mers ca și noi, o să folosim luminile de întâlnire de la cel puțin 100 de metri față de acesta, fără a mai fi obligatorie și reducerea vitezei.

Pentru varianta  C 

Legislația rutieră nu prevede obligativitatea de a folosi avertizorul sonor în această situație.


Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Folosirea corectă a sistemului de iluminare și semnalizare - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor și sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă
Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații, interdicții și conducerea agresivă

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament** - Articolul 119

Conducătorul de vehicul care urmează să fie depăşit este obligat:
a) să nu mărească viteza de deplasare;
b) să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile sau a benzii pe care se deplasează.


Pentru varianta  B 

Regulament** - Articolul 114

[...]
(2) Pe timpul nopții, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligați ca de la o distanță de cel puțin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier se apropie de un autovehicul care circulă în față să, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanță de cel puțin 100 m.
[...]


Pentru varianta  C 

Regulament** - Articolul 112

Conducătorii de vehicule semnalizează cu mijloacele de avertizare luminoasă, sonoră sau cu brațul, după caz, înaintea efectuării oricărei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.

Regulament** - Articolul 113

(1) Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.
[...]


** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

40 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.