Materialele disponibile pe Școala Rutieră (texte, imagini, animații 3D, videoclipuri, fișiere audio) sunt protejate de legislația privind drepturile de autor și sunt puse la dispoziția utilizatorilor pentru învățare și pregătire personală.
Distribuirea acestora către alte persoane, pentru studiu, sau partajarea în scop educațional personal sunt permise. Totuși, utilizarea acestor materiale în alte scopuri, precum publicarea pe alte platforme, reproducerea totală sau parțială, modificarea în scopul pierderii urmei operei originale, utilizarea comercială și altele asemenea, fără acordul scris al autorilor, este interzisă și atrage răspundere legală.
Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați pentru obținerea permisiunii.
În cazul constatării unei încălcări, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri legale pentru protejarea proprietății intelectuale (acțiuni în instanță, cereri de despăgubire și/sau alte măsuri judiciare).
Nu aveți obligația de a circula cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului la întâlnirea unui vehicul care circulă noaptea, din sens opus, indiferent dacă drumul este sau nu iluminat. Este posibil să încurcați această situație cu situația în care sunteți depășit de un alt vehicul, caz în care aveți obligația de a circula cât mai aproape de marginea din dreapta a părții carosabile sau a benzii pe care vă deplasați și să nu măriți viteza de deplasare. Acordați atenție acestor două situații pentru a nu le confunda!
Când circulați pe timpul nopții, indiferent dacă drumul este sau nu iluminat, la apropierea de un alt vehicul care circulă din sens opus (vine din sens opus spre vehiculul pe care îl conduceți), sunteți obligat ca de la distanța de cel puțin 200 de metri să folosiți luminile de întâlnire, concomitent cu reducerea vitezei.
În cazul în care în acel moment circulați cu luminile de drum (faza lungă) în funcțiune, trebuie să le schimbați cu luminile de întâlnire (faza scurtă), pentru a nu-i deranja pe cei din față, concomitent cu reducerea vitezei de deplasare.
În cazul în care în acel moment circulați având în funcțiune, în schimbul luminilor de întâlnire, luminile pentru circulația diurnă (DRL), trebuie să aprindeți luminile de întâlnire (faza scurtă), concomitent cu reducerea vitezei de deplasare.
Trebuie să facem diferența între următoarele două situații pe care le întâlnim în întrebările din chestionare dar și în traficul de zi cu zi:
Legislația rutieră nu prevede obligativitatea de a folosi avertizorul sonor în această situație.
Răspunsul corect este: B
Regulament** - Articolul 119
Conducătorul de vehicul care urmează să fie depăşit este obligat:
a) să nu mărească viteza de deplasare;
b) să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile sau a benzii pe care se deplasează.
Regulament** - Articolul 114
[...]
(2) Pe timpul nopții, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligați ca de la o distanță de cel puțin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier se apropie de un autovehicul care circulă în față să, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanță de cel puțin 100 m.
[...]
Regulament** - Articolul 112
Conducătorii de vehicule semnalizează cu mijloacele de avertizare luminoasă, sonoră sau cu brațul, după caz, înaintea efectuării oricărei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.
Regulament** - Articolul 113
(1) Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.
[...]
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)
Lasă un comentariu