Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1183)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 818 din 1183

Care dintre vehicule trebuie să acorde prioritate pietonilor?

A vehiculul pe care îl conduceți;
B autocamionul galben;
C ambele vehicule.

Explicație video (actualizată 2022)

Explicație (actualizată 2022)

Conducatorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat și semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se afla pe sensul de mers al vehiculului.

Deci în situația dată pietonii aflându-se în traversare pe sensul dumneavoastră de mers trebuie să opriți și să le acordati prioritate, autocamionul galben nu are această obligație deoarece pietonii nu se află pe sensul acestuia de mers.

Răspunsul corect este: A

Găsiți aici lecție video cu Trecerea pentru pietoni --> Codul Rutier - Trecerea pentru pietoni

Articole de referință (legislație 2022)

Regulament - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

11 Comentarii Lasă un comentariu


lug buje
lug buje 09.09.2022 12:53
acum nu mai e regula ca poate se intorc pietonii fara sa aiba un motiv intemeiat
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 10.09.2022 07:16

Regulament - Articolul 167(1) Se interzice pietonilor și persoanelor asimilate acestora:

c) să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare;
Maria-Luiza Rusu
Maria-Luiza Rusu 24.04.2022 15:54
Drumul este cu o bandă pe sens, deci prioritatea se acordă pietonilor aflați ÎN TRAVERSARE, nu doar pe sensul meu de mers. În acest caz, prioritate acordă pietonilor și autocamionul galben, care nu-și poate continua deplasarea decât după ce pietonii - aflați pe celălalt sens de mers - ajung pe trotuar. Și în felul ăsta răspunsul corect ar fi C...
În cazul drumurilor cu cel puțin două benzi pe sens, prioritatea se acordă doar pietonilor aflați în traversare pe sensul meu de mers, astfel că pot pleca dacă pietonul a trecut de axul drumului; în acest caz, nu se pune problema ca și conducătorul autocamionului să acorde prioritate. Doar în acest caz răspunsul corect ar fi A.
E ceva greșit în raționamentul meu?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 26.04.2022 13:41

Deși legea nu face diferențe între drumurile cu o singură bandă pe sens sau cele cu mai multe benzi pe sens atunci când vine vorba despre acordarea de prioritate pietonilor, putem spune că din punct de vedere al conduitei preventive, deși legea nu ne impune, este indicat ca la drumurile cu o singură bandă pe sens să oprim și atunci când pietonul se află angajat în traversarea drumului deși acesta nu se află pe sensul nostru de deplasare. Astfel scade foarte mult riscul de a accidenta pietonii, ceea ce este un lucru foarte bun.Găsiți aici lecție video cu Obligați și interziceri pentru pietoni --> Codul Rutier - Obligați și interziceri pentru pietoniCristina Ddd
Cristina Ddd 05.04.2021 07:34
de cate ori am patit-o pe trecerea pentru pietoni, trec de prima banda avant in fata un autovehicul care a oprit si cel de pe a doua banda merge cu o viteza de imi flutura si haina pe mine....stai si te gandesti sa mai fi facut un pas,,zburam. Se intampla mai des cand sunt doua benzi pe sens.

Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 26.04.2022 13:46

Șoferii ar trebui să fie foarte atenți și în momentul în care cel de pe banda 1 a încetinit și/sau a oprit să conștientizeze că lcel de pe banda 1 au făcut-o cu un motiv, caz în care este indicat să încetinească și ei pentru a putea opri în condiții de siguranță în cazul în care trebuie să oprească pentru a acorda prioritate de trecere.Julia Giulia
Julia Giulia 27.02.2019 16:26
Caz real, a suflat vantul palaria fetitei si ea s-a intors sa si-o recupereze....ghiciti ce !???

Octavian Marius
Octavian Marius 17.05.2018 19:47
Instructorul mi-a spus ca au voie pietonii sa ze intoarca doar la trecerile semaforizate unde eu ca conducaror de automobil trebuie sa astept la semafor pana se face verde pt mine. Insa la cele cu indicator, pietonii nu au voie sa se intoarca inapoi..desi trebuie sa fim precauti.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 21.05.2018 13:53

Da, exact asa spune legea.Iulian Pralea
Iulian Pralea 31.01.2018 11:06
Deși legal nu trebuie să acorzi prioritate decât pietonilor care se află pe sensul tău de sens, practic trebuie să le acorzi și când nu sunt pe sensul tău de mers, fiindcă se pot întoarce fără motiv. Cel puțin așa s-a precizat la cursuri și cred că are sens. Chiar și dacă ai două benzi pe sens, pietonul poate să se grăbească să treacă trecerea și te trezești cu el pe sensul tău.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 13.02.2018 16:45

Pietonilor le este interzis sa se intoarca pe trecerea de pietoni sau sa alerge pe aceasta. Dar chiar si asa, cel mai ok este sa fi precaut si sa anticipezi intentiile acestora, ca nu cumva sa ii surprinzi pe sensul tau de mers.


Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓