Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 83 din 1200

Cum trebuie să procedeze conducătorul de vehicul atunci când circulă pe un drum cu trei sau mai multe benzi pe sens?

A să circule pe banda situată lângă acostament;
B să nu circule pe liniile de tramvai;
C să circule pe banda a doua, respectiv a treia, cu o viteză mai mică de 100 km/h.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Pe drumurile cu mai multe benzi de circulație pe sens, acestea se vor folosi în funcție de intensitatea traficului și viteza de deplasare, având obligația de a reveni pe prima bandă ori de cate ori este posibil. Deci se va circula pe cât posibil pe banda de lângă bordură sau acostament.


Pentru varianta  B 

Dacă drumul are 3 benzi iar pe una dintre benzi este amplasată linia tramvaiului, lângă axa drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligația să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia (art. 103 din Regulament).

DE REȚINUT: folosirea acestei benzi este permisă doar dacă drumul are cel mult două benzi pe sens și o a treia pe care este amplasată linia tramvaiului. De exemplu, dacă drumul are 3 benzi pe sens și a patra bandă pe care este amplasată linia tramvaiului, această bandă nu poate fi folosită. Având în vedere că drumul din situația din întrebare este unul cu 3 sau mai multe benzi, varianta B nu este una corectă, pentru că pe drumul cu 3 benzi poți circula pe liniile de tramvai.


Pentru varianta  C 

De regulă, nu se impune o anumită viteză minimă sau maximă pentru a circula pe una dintre benzi, trebuie să respectați regimul legal de viteza (viteza maximă sau minimă) indiferent pe ce bandă de circulație vă aflați. Dar sunt și situații în care regimul legal de viteză se poate reglementa prin indicatoare și/sau marcaje speciale care să impună o viteză minimă sau maximă pe acea banda sau acele benzi.


Răspunsul corect este: A


Recomandări:
Folosirea regulamentară a benzilor de circulație - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Deplasarea vehiculelor pe drumul public
Vitezele maxime admise și cazuri de reducere a vitezei - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Viteza de deplasare

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

OUG* - Articolul 42

Când circulaţia se desfăşoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcţie de intensitatea traficului şi viteza de deplasare, având obligaţia să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, dacă aceasta nu este destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane.

Regulament** - Articolul 101

Când drumul are două sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situată lângă acostament sau bordura. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga, dacă banda de circulaţie utilizată este ocupată, cu obligaţia de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil.


Pentru varianta  B 

Regulament** - Articolul 103

Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens şi cu o a treia bandă pe care este amplasată linia tramvaiului lângă axa drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligaţia să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia.


Pentru varianta  C 

Regulament** - Articolul 121

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să respecte viteza maxima admisă pe sectorul de drum pe care circulă şi pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum şi cea impusă prin mijloacele de semnalizare.
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

36 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.