Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1199)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 759 din 1199

Vă este permis să depășiți bicicliștii?

A da, dacă prin claxonare bicicliștii sunt determinați să se angajeze cât mai spre dreapta;
B nu, pentru că din cauza circulației din sens opus nu se poate păstra o distanță laterală corespunzătoare;
C bicicliștii pot fi depășiți fără restricții.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

În primul rând, nu se permite determinarea celorlalți participanți la trafic să părăsească partea carosabilă sau să se retragă din calea dvs.. Acest comportament este considerat a fi unul agresiv și este interzisă adoptarea acestuia în timpul conducerii vehiculelor pe drumurile publice.

În al doilea rând, claxonul poate fi folosit doar de la o distanță de cel puțin 25 de metri de cei cărora li se adresează iar în cazul de față sunteți prea aproape de acești bicicliști și nu vă este permis să îi claxonați.


Pentru varianta  B 

Pentru a asigura o distanță laterală de siguranță corespunzătoare, conducătorii de autovehicule (cu excepția autovehiculelor cu două roți), vor efectua manevra de depășire a bicicletelor sau a trotinetelor electrice respectând, pe lângă obligațiile privind manevra de depășire, și următoarele obligații, în funcție de viteza cu care aceștia se deplasează (art. 118 alin. 2 din Regulament):

  • atunci când se deplasează cu o viteză de până la 50 de km/h, sunt obligați să efectueze manevra de depășire prin a încălca marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori cel de separare a benzilor pe același sens de circulație;
  • atunci când se deplasează cu o viteză mai mare de 50 de km/h, sunt obligați să efectueze manevra de depășire prin trecerea cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori cel de separare a benzilor pe același sens de circulație.

În concluzie, dacă te deplasezi cu până la 50 de km/h ești obligat măcar să încalci marcajul, iar dacă te deplasezi cu mai mult de 50 de km/h ești obligat măcar să treci cu jumătate din lățimea autovehiculului peste marcaj. Trebuie reținut că acestea de mai sus nu sunt doar recomandări, acestea sunt obligații, iar nerespectarea lor se sancționează conform legii.

De reținut că în cazul în care un sector de drum are acest marcaj realizat cu linie continuă nu se mai poate efectua depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice, pentru că este interzisă încălcarea sau trecerea peste acest marcaj cu linie continuă, iar pentru depășirea acestor vehicule este obligatorie încălcarea sau trecerea peste acest marcaj. Singura opțiune, regulamentară, este de a merge în spatele acestor vehicule până la terminarea marcajului cu line continuă și începerea marcajului cu linie discontinuă care se poate încălca și se poate efectua regulamentar depășirea acestor vehicule.

Aceste prevederi legislative legate de depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice au fost adăugate în 2021 în legislația rutiera.

Având în vedere că în situația din întrebare circulă vehicule din sens opus, nu este permisă încălcare marcajului de separare a benzilor de circulație pentru a efectua depășirea, caz în care nu se pot respecta prevederile legale cu privire la depășirea bicicletelor detaliate chiar mai devreme. Prin urmare, trebuie să așteptați să se creeze condiții optime pentru efectuarea manevrei de depășire.


Pentru varianta  C 

Legislația rutieră prevede reguli speciale pentru depășirea bicicletelor (a se vedea explicația de la varianta B). În niciun caz nu putem spune că bicicliștii pot fi depășiți fără restricții.


Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Reguli privind efectuarea manevrei de depășire - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Depășirea
Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații, interdicții și conducerea agresivă

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament** - Articolul 113

(1) Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.

OUG* - Articolul 54^1

(1) Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
(2) Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
[...]
e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;

 


Pentru varianta  B 

OUG* - Articolul 45

[...]
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.
[...]

Regulament** - Articolul 118

[...]
(2) Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)


Pentru varianta  C 

Vezi alineatul (2) al Articolului 118 din Regulamnet** de mai sus (se găsește la varianta B de răspuns).

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

48 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.