Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 745 din 1183

Vă este permis să depăşiţi bicicliştii?

A da, dacă prin claxonare bicicliştii sunt determinaţi să se angajeze cât mai spre dreapta;
B nu, pentru că din cauza circulaţiei din sens opus nu se poate păstra o distanţă laterală corespunzătoare;
C bicicliştii pot fi depăşiţi fără restricţii.

Explicație video (actualizată 2021)

Explicație întrebare (actualizată 2021)

Pentru varianta  A 

În primul rând, nu se permite determinarea celorlalți participanți la trafic să părăsească partea carosabilă sau să se retragă din calea dvs..

În al doilea rând, claxonul poate fi folosit doar de la o distanță de cel puțin 25 de metri de cei cărora li se adresează, iar în cazul de față sunteți prea aproape de acești bicicliști și nu vă este permis să îi claxonați, cu excepția cazului în care se claxonează pentru evitarea unui pericol imediat.


Pentru varianta  B 

Pentru a asigura o distanță laterală de siguranță corespunzătoare, conducătorii de autovehicule (cu excepția autovehiculelor cu două roți), vor efectua manevra de depășire a bicicletelor sau a trotinetelor electrice respectând, pe lângă obligațiile privind manevra de depășire, și următoarele obligații, în funcție de viteza cu care aceștia se deplasează (art. 118 alin. 2 din Regulament):

  • atunci când se deplasează cu o viteză de până la 50 de km/h, sunt obligați să efectueze manevra de depășire prin a încălca marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori cel de separare a benzilor pe același sens de circulație;
  • atunci când se deplasează cu o viteză mai mare de 50 de km/h, sunt obligați să efectueze manevra de depășire prin trecerea cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori cel de separare a benzilor pe același sens de circulație.

În concluzie, dacă te deplasezi cu până la 50 de km/h ești obligat măcar să încalci marcajul, iar dacă te deplasezi cu mai mult de 50 de km/h ești obligat măcar să treci cu jumătate din lățimea autovehiculului peste marcaj. Trebuie reținut că acestea de mai sus nu sunt doar recomandări, acestea sunt obligații, iar nerespectarea lor se sancționează conform legii.

De reținut că în cazul în care un sector de drum are acest marcaj realizat cu linie continuă nu se mai poate efectua depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice, pentru că este interzisă încălcarea sau trecerea peste acest marcaj cu linie continuă, iar pentru depășirea acestor vehicule este obligatorie încălcarea sau trecerea peste acest marcaj. Singura opțiune, regulamentară, este de a merge în spatele acestor vehicule până la terminarea marcajului cu line continuă și începerea marcajului cu linie discontinuă care se poate încălca și se poate efectua regulamentar depășirea acestor vehicule.

Aceste prevederi legislative legate de depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice au fost adăugate în 2021 în legislația rutiera.

Având în vedere că în situația din întrebare circulă vehicule din sens opus, nu putem încălca marcajul de separare a benzilor de circulație pentru a efectua depășirea, caz în care nu putem respecta nici prevederile legale cu privire la depășirea bicicletelor amintite mai devreme.

Prin urmare, trebuie să așteptați să se creeze condiții optime pentru efectuarea manevrei de depășire.


Pentru varianta  C 

Legislația rutieră prevede reguli speciale la depășirea bicicletelor (a se vedea explicația de la varianta B). În niciun caz nu putem spune că bicicliștii pot fi depășiți fără restricții.


Răspunsul corect este: B

Găsiți aici lecție video cu manevra de depășire  --> Codul Rutier - manevre depășirea
Găsiți aici lecție video cu Obligațiile și Interzicerile conducătorilor auto --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării

Articole de referință (actualizate 2021)

Pentru varianta  A 

Regulament - Articolul 113

(1) Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.
(2) Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonoră nu poate fi folosită în zonele de acţiune a indicatorului "Claxonarea interzisă".
(3) Se exceptează de la prevederile alin. (2):
a) conducătorii autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară când se deplasează în acţiuni de intervenţii sau în misiuni care au caracter de urgenţă;
b) conducătorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.


Pentru varianta  B 

OUG - Articolul 45

(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.

Regulament - Articolul 118

(1) Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:
a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;
b) să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;
c) să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficienta faţă de vehiculul depăşit;
d) să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

(2) Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)


Pentru varianta  C 

Regulament - Articolul 118

(2) Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

69 Comentarii Lasă un comentariu

mar sim
mar sim 16.10.2021 05:22
Au fost modificate regulile pentru depasirea biciclistilor.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 16.11.2021 19:37
Popovici Georgiana
Popovici Georgiana 19.08.2021 13:40
Am 17 ani fac 18 in februarie de cand aș putea sa ma inscriu la școală ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 19.08.2021 14:56

Dupa ce implinesti 18 ani


Husein Adriana
Husein Adriana 09.09.2021 07:17
Poți sa te apuci de școală cu o luna și jumătate înainte sa faci 18 ani. Asa ai timp sa faci și legislația și orele de condus pana te programezi la buletin.
Lucian Pătru
Lucian Pătru 10.10.2021 20:06
La 17 ani și 9 luni , deci cu 3 luni înainte de a împlini 18 ani
Urzica Mocrate
Urzica Mocrate 09.07.2021 12:48
Cineva pe 20 luna asta ?
Eu pe fac cu minim 25 doar chestionarele atat
Nu am învățat mediul de învățare, oare este o problema?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.07.2021 15:05

Recomandam ca prima data sa se faca mediul de invatare si abia apoi cele 45 de chestionare, asa se invata cel mai eficient.

In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare. 


Cristian Gongola
Cristian Gongola 13.03.2021 13:32
Jos pălăria pentru modul complet, și pe înțelesul tuturor, în care s-a făcut explicația audio-video a răspunsului acestei întrebări!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.03.2021 09:01

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Daria Alexandra
Daria Alexandra 09.02.2021 12:04
Cineva mâine? Fac 22, 23, 24, oare am șanse?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.02.2021 19:48

Iti recomandam sa te pergatesti mai bine, du-te la sala atunci cand ai facut toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte fiecare, repeta chestionarele la care ai mai putin de 25 de puncte si in caz ca nu ai facut inca mediul de invatare, ar fi bine sa il faci.

In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare. 


Sergiu Micluți
Sergiu Micluți 31.01.2021 13:03
Felicitări echipei DRPCIV.
Țin să vă anunț că fac toate cele 45 de chestionare cu 26/26! Le fac cu mare drag, aproape la 2 ore fac câte 10 chestionare! Nici nu mă așteptam că în maxim 5 săptămâni pot învăța așa de repede și să înțeleg toată logica! Aplicația m-a ajutat la nebunie ❤
Și totuși când mă gândesc că abea în Septembrie 2021 mă voi înscrie la ȘCOALA RUTIERĂ deoarece mă aflu în străinătate, însă m-am apucat din timp să învăț pentru că așa îmi v-a fi mult mai ușor când voi avea examenul teoretic!
Felicitări! Vă transmit multe salutări din RATINGEN / DEUTSCHLAND
Vă doresc tuturor celor care sunteți aici mult succes și baftă celor care până la sfârșitul acestui an vor susține examene...
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 31.01.2021 17:58

Nu se acumuleaza intrebarile gresite.


George Constantin
George Constantin 16.06.2021 11:42
Bv
Rosa Rodica
Rosa Rodica 30.01.2021 18:26
Am parcurs cele 1183 de intrebari si am avut 35 greseli iar cele 45 chestionare le fac cu 24 25 26 oare am sanse sa iau sala avand in vedere ca nu am facut nici o ora de legislatie ? Pe 23 februarie am sala
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 31.01.2021 09:10

Repeta chestionarele la care ai punctaj sub 25


Anghel Elena
Anghel Elena 10.01.2021 16:58
Bună seara daca eu sunt programată marți pe sala la bucurești trebuie sa fi acolo la o anumita ora sau am timp toată ziua?
Alex Armando
Alex Armando 09.01.2021 18:37
Cineva pe data 12 ianuarie alexandria
Nicoleta Epariu
Nicoleta Epariu 28.10.2020 22:56
17 noiembrie si eu Tg jiu.....
Ioan Dăscălescu
Ioan Dăscălescu 28.11.2020 09:50
Să ai succes
Matache Geanina
Matache Geanina 20.10.2020 05:25
Buna dimineata știe cne va dacă să inchis drpcev
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 20.10.2020 16:09

Vor anunta la nivel national ce se va intampla


Iuliana Gabriela
Iuliana Gabriela 10.08.2020 06:45
La mediu de învățare sunt TOATE întrebările posibile ce ar putea pica la examen ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.08.2020 15:19

Da, nu mai sunt alte intrebari in afara de cele pe care le gasesti la mediul de invatare.


vyky popa
vyky popa 26.06.2020 07:31
Bună ziua . Am si eu o intrebare .
Am dat sala si am picat ,mi s.a spus să vin peste două săptămâni . Ar trebui pe 14 -07-2020.
Trebuie să mai fac programare ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 26.06.2020 15:34

In unele judete da iar in altele nu, intreaba-ti instructorul.


Sava Petru
Sava Petru 17.05.2020 06:12
Buna ziua! As dori sa va intreb eu trebuia eu trebuia sa dau traseul pe data de 17-martie dar din cauza pandemie sa suspendat.Acuma este posibil sa ma selecteze printre primii la examen?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 17.05.2020 10:41

Asa ar trebui

 


Petrișor GYORFI
Petrișor GYORFI 13.05.2020 17:43
Buna ziua
Cand incep examenele
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.05.2020 15:11

 În ceea ce privește activitatea de examinare –preconizăm reluarea acesteia la începutul lunii iunie – în doua etape, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție si distanțare sociala în vederea limitării răspândirii coronavirusului.Prima etapă – examinarea la proba practica pentru cei declarați admis la proba teoretică și programați la proba practică pe durata instituirii stării de urgență (cu prioritate pentru candidați afectați de masurile restrictive, respectiv cei cărora le-au expirat documente aflate la dosarul de examinare sau expirarea acestor documente in perioada imediat următoare).În vederea programării candidaților aflați în această situație sunt analizate doua posibilități:

- Programarea din oficiu cu informarea acestora – în ordinea programărilor anterioare,

- Programarea prin intermediul școlilor de șoferi pe platforma online dedicată – cu informarea candidatului.În a doua etapă –reluarea activității de examinare – proba teoretică la aproximativ 2 săptămâni, în funcție de volumul solicitărilor pentru proba practică.


Lasă un comentariu

© 2021 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓