Conducătorii de vehicule sunt obligați să folosească luminile de întâlnire sau de drum pe arterele de circulaţie slab iluminate, când vizibilitatea este redusă, în mers, atât în localităţi, cât şi în afara acestora.
În cazul staţionării pe timp de noapte pe partea carosabilă a drumurilor naţionale se vor folosi luminile de poziție sau de staționare, nu luminile de întâlnire sau de drum așa cum este specificat în întrebare. Iar în cazul parcării vehiculului în locuri special amenajate, dar neiluminate, nu este obligatorie folosirea niciunei lumini, nici macar a celor de poziție sau de staționare.
Pe timp de zi pe drumurile naţionale, indiferent dacă traficul este sau nu supraaglomerat, nu aveți obligația de a folosi luminile de întâlnire sau de drum. Obligația de a folosi, chiar și pe timpul zilei, luminile de întâlnire (faza scurtă), o aveți pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E).
Răspunsul corect este: A
(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
b) luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public;
(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
a) luminile de poziţie sau de staţionare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităţilor, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, ziua când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;
(2) În circulaţia pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E) conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire.
Lasă un comentariu