Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 1061 din 1200

În care dintre situații sunteți obligat să reduceți viteza?

A la trecerea la nivel cu calea ferată curentă cu bariere;
B la trecerea la nivel cu calea ferată curentă fără bariere;
C la trecerea la nivel cu calea ferată curentă industrială.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

La trecerea la nivel cu calea ferată curentă prevăzută cu bariere sau semibariere, aveți obligația de a reduce viteza de deplasare, vă asigurați că din partea stângă sau din partea dreaptă nu circulă un vehicul feroviar, iar dacă barierele sunt ridicate și după caz, semnalul luminos de culoare albă intermitentă cu cadență lentă este în funcțiune, vă puteți continua deplasarea. Deci veți reduce viteza.


Pentru varianta  B 

La trecerea la nivel cu calea ferată curentă simplă sau dublă fără bariere, aveți obligația de a opri în locul cu vizibilitate maximă asupra căii ferate dar fără a depășii indicatorul, vă asigurați și dacă din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar și vă puteți continua deplasarea. Deci veți opri obligatoriu, caz în care reducerea vitezei nu mai intră în discuție.


Pentru varianta  C 

La trecerea la nivel cu calea ferată industrială nu aveți obligația de a reduce viteza, dar aveți obligația de a respecta semnalele agentului de cale ferată. Deci NU veți reduce viteza.


Prin urmare, sunteți obligat să reduceți viteza de deplasare la trecerea la nivel cu calea ferată curentă prevăzută cu bariere sau semibariere.


Răspunsul corect este: A


Recomandări:
Trecerea la nivel cu calea ferată - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Trecerea la nivel cu calea ferată
Reducerea vitezei și limitele maxime de viteză - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Viteza de deplasare

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament** - Articolul 136

(1) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.
[...]

Regulament** - Articolul 137

(1) Conducătorul de vehicul poate traversa calea ferată curentă prevăzută cu bariere sau semibariere, dacă acestea sunt ridicate şi semnalele luminoase şi sonore nu funcţionează, iar semnalul cu lumină albă intermitentă cu cadenţă lentă este în funcţiune.
[...]


Pentru varianta  B 

Regulament** - Articolul 138

(1) Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:
[...]
c) întâlneşte indicatorul "Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere", "Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere" sau "Oprire".
[...]


Pentru varianta  C 

OUG* - Articolul 60

(1) Participanţii la trafic trebuie să dea dovada de prudenţă sporită la apropierea şi traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.
[...]
(3) La trecerea la nivel cu o cale ferată industrială, semnalizată corespunzător, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să se conformeze semnificaţiei semnalelor agentului de cale ferată.

Regulament** - Articolul 73

(1) La trecerea la nivel cu o cale ferată industrială se instalează indicatorul "Alte pericole", însoţit de un panou adiţional ce conţine imaginea unei locomotive.
(2) Atunci când pe calea ferată industrială se deplasează un vehicul feroviar, circulaţia trebuie dirijată de un agent de cale ferată.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

15 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.