Dacă aveți mai puțin de un an practică de conducere, aveți obligația de a circula în afara localităților cu 20 km/h mai puțin decât viteza maximă admisă. De exemplu, pe autostrăzi veți circula cu maxim 110 km/h, pe drumurile național europene cu maxim 80 de km/h iar pe celelalte categorii de drumuri din afara localităților cu maxim 70 km/h.
Dar în interiorul localităților, chiar dacă aveți mai puțin de un an practică de conducere și indiferent de categoria de drum pe care circulați, nu aveți obligația de a circula cu o viteză mai mică decât cea maximă admisă în interiorul localităților, de regulă viteza maximă admisă în localități este de 50 de km/h și veți circula cu maxim 50 de km/h.
Trebuie știut că administratorul drumului public poate stabili limita maximă de viteză în interiorul localităților la mai mult de 50 de km/h, dar nu mai mult de 80 de km/h. Chiar și în acest caz, chiar dacă aveți mai puțin de un an practică de conducere, nu aveți obligația de a circula cu o viteză mai mică decât cea maximă admisă nici în situațiile în care viteza maximă este mai mare de 50 de km/h în interiorul localității.
Este important de reținut că în interiorul localităților nu se aplică o scădere a vitezei maxime admisă pentru cei incepători. Scăderea vitezei se aplică doar în afara localităților.
Răspunsul corect este: A
OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)
(1) Limita maximă de viteză în localităţi este de 50 km/h.
(2) Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităților, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoriile A și B, și limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteză mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul poliției rutiere.
(3) Pe anumite sectoare de drum, ținând seama de împrejurări și de intensitatea circulației, administratorul drumului, cu avizul poliției rutiere, poate stabili și limite de viteză inferioare, dar nu mai puțin de 10 km/h pentru tramvaie și de 30 km/h pentru toate autovehiculele.
(4) Limitele maxime de viteză în afara localităților sunt:
a) pe autostrăzi - 130 km/h;
b) pe drumurile expres - 120 km/h;
c) pe drumurile naționale europene (E) - 100 km/h;
d) pe celelalte categorii de drumuri - 90 km/h.
(1) Vitezele maxime admise în afara localităților pentru categoriile de autovehicule prevăzute în anexa nr. 1 sunt următoarele:
a) 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A și B;
b) 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D și categoria D1;
c) 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumuri expres, 80 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 și C1;
d) 45 km/h, pentru tractoarele agricole sau forestiere și mopede.
(2) Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele care tractează remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător.
(3) Viteza maximă admisă pentru autovehicule cu mase și/sau gabarite depășite ori care transportă produse periculoase este de 40 km/h în localități, iar în afara localităților de 70 km/h.
(4) Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puțin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obținerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.
Lasă un comentariu