Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 965 din 1200

Care dintre cele două indicatoare te obligă să oprești?

A indicatorul 1;
B indicatorul 2;
C ambele indicatoare.

Explicație (actualizată 2024)

Indicatorul 1 se numește „Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere”, acesta se instalează la o distanta de 5 - 7 m înaintea de prima șină la trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere, de regulă împreuna cu indicatorul „Oprire”. La întâlnirea acestui indicator, conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească vehiculul pentru a se asigura, înaintea marcajului transversal cu linie continuă iar în lipsa acestuia, în locul cu vizibilitate maximă asupra căii ferate ‚ fără a depășii locul unde este instalat indicatorul.

Indicatorul 2 se numește tot „Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere”, la întâlnirea acestui indicator aveți obligația de a opri vehiculul în locul cu vizibilitate maximă, dar fără a depăși indicatorul, și dacă nu se apropie niciun vehicul feroviar vă puteți continua deplasarea. Atenție! Oprirea este obligatorie indiferent dacă în acel moment circulă sau nu vreun vehicul feroviar. Indicatorul din imagine vă poate induce în eroare deoarece se folosește, de regulă, împreună cu sistemul automat de semnalizare luminoasă, dar acesta se poate folosi și fără acel sistem automat de semnalizare luminoasă, în funcție de caz. De aceea, în cazul în care acesta este instalat singur, așa cum este în imagine, sau dacă sistemul de semnalizare al acestuia nu funcționează, aveți obligația de a opri.

Răspunsul corect este: C


Recomandări:
Explicația completă a indicatorului 1 --> Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere
Explicația completă a indicatorului 2 --> Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere
Explicația completă a indicatorului --> Oprire
Obligațiile conducătorilor de vehicule la Calea Ferată, în funcție de tipul acesteia - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Trecerea la nivel cu calea ferată

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 60

(1) Participanții la trafic trebuie să dea dovada de prudență sporită la apropierea și traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.
[...]

Regulament** - Articolul 136

(1) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.
[...]

Regulament** - Articolul 138

(1) Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:
[...]
c) întâlnește indicatorul "Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere", "Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere" sau "Oprire".
(2) Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maxima asupra caii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute la alin. (1) lit. c) sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau de ridicare.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

8 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.